Beat It: een echte muziekgame met volop uitdaging

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier wekelijks een aantal opvallende games. Met deze week: Beat it, een lekker muzikaal puzzelspel.

Wat is het?

Beat ItBeat It is een game waarbij je muzikale puzzels moet oplossen. Je krijgt een korte beat voorgeschoteld en daarna moet je zelf uitvogelen welke instrumenten je op welke momenten hoort. Dit klinkt ingewikkeld, maar in de eerste levels word je eenvoudig door de beats geloodst en bouwt de complexiteit zich langzaam op.

De levels spelen zich af in een hippieachtige cartoonwereld die na elk level iets uitgebreider wordt. De cult- en ‘happy’-uitstraling van de game hebben een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het spel. De game heeft verschillende werelden, elke wereld heeft zo z’n eigen muziekstijl en instrumenten.

 

Wat valt op?

Beat It is een muziekgame die veel meer uitdaging heeft te bieden dan de bekende Guitar Hero-klonen. Veel muziekgames bestaan uit niet meer dan het tijdig indrukken van een knop. In Beat It moet je de muziek zelf ontrafelen en verschillende instrumenten met hun eigen tempo vaststellen. Voor ongeoefende muziekoren is dat eerst lastig, maar al snel merk je dat je de verschillende geluiden uitstekend uit elkaar kunt houden en ga je ook veel meer nuances ontdekken in bekende muziek die je altijd al luisterde.

Beat It is een geweldig spel voor mensen die van muziek houden en graag puzzelen en uitproberen. Het is aan te bevelen goede oordoppen te gebruiken, om alle nuances in de muziek goed te horen. Dan zul je ervaren dat je zomaar een uur lang bezig bent geweest met het ontrafelen van de details in één of twee tracks.

Is het wat?

Picture-6Een klein minpuntje vond ik de hoge moeilijkheidsgraad van het spel. De eerste levels zijn makkelijk en snel af te ronden, maar al snel kom je op meer ingewikkelde uitdagingen. Er is dan wat weinig hulp (waar is die Super-Guide van Nintendo als je hem nodig hebt?!) en helaas is het dan ook niet mogelijk om een uitdaging in een ander level alvast te proberen. Wel kun je teruggaan naar vorige levels of in de free play-modus zelf je beats componeren en opnemen.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om zelfgemaakte beats uit te wisselen met vrienden, maar eerlijk gezegd is dat een minpuntje dat niet belangrijk is. Het ontrafelen van de muziek in de blije sfeer van de game is zo leuk, dat je dit absoluut niet mist. Al met al is Beat It een echte muziekgame waarbij de uitdaging niet langer is om knoppen op tijd in te drukken, maar je echt aan het puzzelen bent met muziek. Neem daarbij de happy sfeer en de lekkere beats en je begrijpt dat deze game met recht de titel ‘game van de week’ binnensleept.

Prijs: €2,39 (App Store)

Dit artikel is eveneens verschenen op Bashers.nl.