Inspiratie

Corporate blogging: voor branding, sales en… links!

0

Hoewel er mensen zijn die beweren dat ‘bloggen over zijn hoogtepunt heen is’, lijkt het toch dat de weblog een van de belangrijkste wijzigingen op communicatiegebied is voor bedrijven in de afgelopen twintig jaar. Er is immers een nieuw opt-in kanaal bijgekomen, dat bedrijven kunnen inzetten om zich te profileren, om de discussie met de consument aan te gaan, om links te verkrijgen, etcetera. Als ze het tenminste doen.

Over hoe je moet bloggen zal ik niet beginnen. De succesfactoren, best practices, waar over geschreven moet worden of mogelijke problemen is inmiddels wel genoeg geschreven.

In veel artikelen en zelfs corporate blogging cursussen wordt verteld dat ‘een corporate blog niet als marketinginstrument gebruikt moet worden, maar als communicatiemiddel’. Een belangrijke reden hiervoor is dat als je ‘marketing’ noemt, mensen snel aan ‘sales’ denken. En een direct saleskanaal is het inderdaad niet. Maar toch kan een weblog indirect bijdragen aan meer verkopen.

Een weblog als link building tool

Een van de – naar mijn idee – onderbelichte voordelen van bloggen, is de mogelijkheid om eenvoudiger links naar je website te krijgen. Onder een wat ouder artikel op Marketingfacts is een treffende reactie van Petra de Boevere te lezen;

“Men ziet de kracht niet. Zo kan ik (doordat ik al jaren blog, redelijk wat gelinkt wordt en veel updates heb) met elk willekeurig product of woord bovenin Google scoren. Het komt regelmatig voor dat ik scoor boven de officiële site van een product waar ik over schrijf.”

Mensen linken immers sneller naar een minder commerciële weblog, dan naar een conversiegedreven productpagina. Een goed voorbeeld hiervan is de weblog van Zappos, waar inmiddels meer dan vijfentwintigduizend links naar verwijzen.

In Amerika is corporate bloggen sowieso al een stuk verder; inmiddels blogt al ruim 15% van alle Fortune 500 bedrijven. Evangelisten, zoals Joe Pulizzi, proberen al sinds jaar en dag het nut van content marketing (inclusief bloggen) uit te leggen, en dit lijkt steeds beter te lukken.

wiki-fortune500

Ook in Nederland hebben steeds meer (ook kleinere) bedrijven tegenwoordig een weblog. De onderwerpen hiervan lopen enorm uiteen, van drank tot bruidsmode, en van relatiegeschenken tot postorderproducten of zelfs bloemen. In de meeste gevallen zal dit voornamelijk uit branding- of communicatieoogpunt gestart zijn, maar het is (wellicht onbewust) ook voor deze bedrijven een nieuwe link building tool.