Innovatie

Onderzoek: internetgebruik in 2010

0

Het merendeel van de Nederlandse huishoudens heeft een internetverbinding. Wat doen deze Nederlanders allemaal online? Welke betekenis heeft internet voor hen? Dat zijn vragen die centraal staan in de vijfde editie van het onderzoek Breedband en de Gebruiker. Lees de oproep tot medewerking van Barbera van den Berg.

Eerdere versies van Breedband en de Gebruiker leverde interessante inzichten op. Zie ook de artikelen eerder op Frankwatching over breedband en achtereenvolgens zorg, mediawijsheid, nieuws en online kopen.

Gebruikte in 2005 nog 56% van de respondenten internet om nieuws en actualiteiten te zoeken, in 2007 is dit gestegen tot 69%. Ondanks de populariteit van nieuwssites en de waarde die wordt gehecht aan journalisten, wil vrijwel niemand betalen voor online nieuwscontent. Zo vindt 54% nieuws van ‘gewone burgers’ minder goed dan nieuws van journalisten en redacties. Een bijna net zo’n grote groep (42%) vindt dat er geen verschil in kwaliteit is. Over nieuws op mobiele apparaten zijn de respondenten in 2007 niet zo te spreken. Meer dan tweederde (69%) geeft aan dat ze geen online nieuws kijken en zelfs geen behoefte aan hebben. Inmiddels groeit het mobiele internetgebruik gestaag en de vraag is of de cijfers van 2010 een ander beeld laten zien dan van 2007.

vragenlijst_netq

Daarom onderzoekt Dialogic, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, UPC en het Stimuleringsfonds voor de Pers wat het ‘gemiddelde’ Nederlandse huishouden anno 2010 online doet. Is het aantal internettende Nederlanders met een eigen website gegroeid, wordt inmiddels anders gedacht over burgerjournalistiek en wat doen Nederlanders met internet op hun mobiel?

Doe mee!

De vragenlijst staat online en we roepen iedereen op om deze in te vullen. Deelnemers maken kans op een Flip videocamera’s (Video Ultra HD). De vragenlijst loopt tot eind januari.

In februari wordt gestart met het dagboekonderzoek en met gebruikersbijeenkomsten. In het dagboekonderzoek krijgen geïnteresseerden elke dag een stelling of een vraag voorgelegd, bij de gebruikersbijeenkomst gaan internetgebruikers de discussie met elkaar aan. Op deze wijze zoekt Breedband en de Gebruiker verder naar de betekenis die internetgebruikers geven aan internet. De resultaten van het onderzoek worden in april 2010 publiek bekend gemaakt, onder andere op www.breedbandgebruiker.nl.

Stel het niet uit, maar vul de vragenlijst meteen in en maak kans op een van de Flip videocamera’s!