Innovatie

Via crowdsourcing: 10 jongerentrends voor 2010

0

Op lifestyleblog Swurdin.nl werd via crowdsourcing een lijst van 10 jongerentrends voor het jaar 2010 samengesteld. Op een oproep kwamen meer dan 100 reacties van bloggers, designers, DJ’s, studenten, reclamemakers, fotografen, marketeers en trendwatchers. In dit artikel de top 10 en een terugblik van blogger Rory.

Op mijn lifestyleblog schrijf ik sinds 3 jaar over muziek, stijl en communicatie. Ik deel mijn passies, geef mijn mening en bespreek issues die mij binnen mijn wereldje interesseren. Ik support de initiatieven van anderen en zet zelf projecten op. Zo geef ik wel eens een feestje. Het blog is een uit de hand gelopen hobby, die nog steeds een hobby is, maar die ik wel steeds serieuzer neem.

swurdin_screenshot2

Geld verdien ik inmiddels freelance met het ondersteunen van bedrijven en reclamebureaus die graag niche jongerendoelgroepen willen bereiken. Tot een half jaartje geleden was ik werkzaam bij een communicatiebureau genaamd Youngworks. Ik heb hier bij elkaar 2 jaar gewerkt en onder andere geholpen bij het opzetten van een trendblog voor bedrijven. Ook zorgde ik ervoor dat deze gevuld werd met relevante jongerentrends. Best leuk, maar niet iets waar ik een toekomst voor mezelf in zag.

Vorig jaar maakten we voor Youngworks een persbericht, met daarin 9 relevante jongerentrends voor 2009. Dat sloeg goed aan – vooral dankzij slimming – en haalde zelfs media als Geenstijl, RTL Boulevard en Sander Lantinga.

Experiment

Een soortgelijk lijstje heb ik dit jaar weer samengesteld. Ik zag op Frankwatching hoe je trends kon bepalen aan de hand van crowdsourcing. De input zou dit keer vanuit de bezoekers moeten komen, omdat ik niet meer de onderbouwing van een relevant en gevestigd jongerencommunicatiebureau heb. Op mijn blog komen veel jonge mensen met een scherpe visie (ken je bezoekers!), een prima vorm van input. Ik heb deze groep gevraagd wat volgens hun de trends van 2010 worden.

De reacties waren overweldigend: meer dan 80 comments en 20 mailtjes van journalisten, marketeers, bloggers, fotografen, DJ’s, vormgevers, studenten en zelfs een leraar. Een brede en diepe groep met hun vingers in de pap van de Nederlandse creatieve voorhoede en jongerencultuur.

Vervolgens heb ik alle comments gelezen, ben ik lijstjes gaan maken en ben ik verdere research gaan doen. Ik heb wat reageerders gemaild voor wat extra input. Vervolgens ben ik een lijst gemaakt van 10 trends die ik naar 30 tot 40 van de reageerders gestuurd voor feedback en aanvullingen. Dat leidde uiteindelijk tot de onderstaande lijst.

Tien trends in 2010

1. Clubs worden soundsystems

De echte toonaangevende clubs zijn dood. We gaan ondergronds. We gaan bewegen. De goede party-organisatoren hebben een neus voor locatie en sfeer. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest, maar nu moeten we echt creatief gaan zijn voor locaties en alle commercie buiten de deur weten te houden. Het draait om authenticiteit en intimiteit. Onder de radar. Clubs gaan op tour. Kleine netwerken op verrassende locaties. Soundsystems. Kleine handzame multimedia-installaties die overal opduiken.

2. Nieuwe rol sociale netwerken

2_rol_sociale_netwerkenWe gaan niet minder, maar wel efficiënter gebruik maken van sociale media. De dagen van je profiel pimpen en foto’s uploaden zijn voorbij. Twitter en Facebook worden vooral plekken om te communiceren en gaan op den duur SMS vervangen. Een tegentrend is dat jongeren van de ene op de andere dag helemaal niet meer te vinden zijn op hun account en MIA’s (missing in action) worden. De voortvluchtige Colton Harris-Moore werd op deze manier een held met eigen t-shirts en fanpages op sociale netwerken.

3. (Echt) authentiek

Kleding wordt zo authentiek en oorspronkelijk mogelijk. Er staan echte hunters op, die met het enthousiasme en de passie van de sneakerfreak op zoek gaat naar authentieke (vintage) kledingstukken met een verhaal. De oorsprong van deze merken ligt vaak in de jachtsport of werkkleding. Ook trekken we vergeten merken uit de kast. Denk aan Barbour, Pendleton, Carhartt maar ook Ralph Lauren, Gant, Lois Jeans, Palladium en Dr. Martens.

4. Muzikanten worden magicians

Om de slag van de downloaders te winnen gaan muzikanten crossmediale verhalen vertellen van filmische proporties. Ze denken in meerdere disciplines, regisseren hun eigen optredens en video’s en hebben de oorspronkelijke ideeën. Het ultieme voorbeeld is de act Fever Ray, dat een unieke en geheimzinnige wereld creëerde met theatermakers, filmmakers, illustratoren en producers. We willen intensere ervaringen en zijn bereid hier voor te betalen.

5. The New You

We gaan in 2010 aan onszelf werken. Via Twitter en status updates hitsen we elkaar op om het beste van ons leven te maken en een succes te zijn. Onze voorbeelden zijn fictief en halen we uit series als Mad Men (Don Draper), Gossip Girl (Chuck Bass) en Entourage (Ari Gold).  Door ons bewust te worden van gedrag, houding en efficiëntie gaan we meer uit het leven halen. Qua carrière maar ook sociaal en cultureel.

6. Rotterdam

Deze stad is het Nederlandse Berlijn. Door de gemeente wordt er erg veel geld in de ontwikkeling van jongerencultuur gestopt en is er qua locaties en feesten steeds meer te beleven. In 2009 zagen we al dat vooral Amsterdammers steeds vaker naar deze havenstad trokken voor zijn authentieke feesten en rauwe belevenis, iets wat Amsterdam mist. In 2010 gebeurt het in Rotterdam.

7. Influential marketing

Mede door het interview in Vrij Nederland van blogger Nalden en de kritiek die er over zijn persoon kwam, worden pr-bureaus, reclamebureaus en merken slimmer op het gebied van sociale media. Ze gaan betere beslissingen nemen over het inzetten van blogs en ‘voorlopers’ in hun mediastrategie. Dit betekent geen freebies meer voor de ’scene’ maar meer credits voor de personen die zich bewust richten op het opbouwen van een sterk persoonlijk merk met een aantoonbaar bereik en invloedsgehalte. We gaan merken laden via online influentials en mediamerken.

8. Mod style

8modstyleDeze jongerencultuur kwam op in het Engeland van de jaren ‘50. In 2010 gaan we niet zo zeer een revival van deze jongerencultuur zien maar wordt deze wel een grote bron van inspiratie voor de moderne dandy en muziekcultuur.

Jongeren kopen een pak en gaan zich beter kleden dan hun ouders. Ook komen beatmuziek en rhythm en blues weer terug. De voorlopers worden sexy en stijlvol en de UK wordt een belangrijke invloed. Een complete ommezwaai van de nu-rave en hipstercultuur van de afgelopen jaren.

9. Taalinnovatie

Jongeren blenden Nederlandse woorden, straattaal woorden en verbasteringen uit het Surinaams en Marokkaans al jaren aan elkaar. Maar door de komst van Twitter is iedereen zijn eigen copywriter en leert iedereen speels, in 140 tekens met taal spelen. Innovatieve woordkunstenaars als rapper @yousefgnaoui en @retweetjeffs bedenken nieuwe woorden en termen die via Retweets razendsnel door anderen worden overgenomen.

10foursquare210. Foursquare

Er wordt al jaren gepraat over telefoon-applicaties waarmee je niet alleen met je vrienden kan praten maar ook kan zien waar ze precies zijn. Foursquare is de applicatie die location based content groot gaat maken en de gebruiker er op een speelse manier mee introduceert. Foursquare is namelijk een real time spel. Doel is het zo vaak mogelijk bezoeken van een bepaalde locatie om burgemeester van die locatie te worden en deze te claimen. Je kunt zien waar je vrienden zich bevinden en er zijn mogelijkheden om zelf spelen op te zetten.

Experiment

Ik denk dat door aan de ene kant overzicht te houden en analyse toe te passen, en aan de andere kant de voorlopers in de creatieve industrie zelf dagelijks te spreken en er ‘tussenin te zitten’, ik heel goed weet wat er speelt. Samen met mijn netwerk, bezoekers en vrienden ben ik tot een compleet en scherp lijstje gekomen zonder in algemeenheden te vervallen. Experiment wat mij betreft geslaagd.