Verdieping

De ‘social’ pagerank

0

De pagerank van Google. Op dit moment is het een van de belangrijkste indicatoren als het gaat om de ‘waarde’ en ‘relevantie’ van een website. Hoe relevant is het nog om helemaal bovenaan te staan? Vaak wordt er naar een hoge pagerank gestreefd, maar is dit wel altijd een relevante doelstelling? Natuurlijk wordt Google intensief gebruikt en is het op dit moment nog een relevant kanaal. Maar voor hoe lang? Maken ‘sociale media’ de pagerank overbodig?

Sociale relaties steeds belangrijker

Sociale media worden steeds relevanter op het moment dat potentiële consumenten, zowel in b2c- als b2b markten, willen overgaan tot actie: een conversie. Internetgebruikers, zowel jong als oud, oriënteren zich steeds beter en gerichter op internet. Onder andere blogs, fora en sites als Youtube worden vooraf geraadpleegd om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Het persoonlijk netwerk – zowel online als offline – wordt daarbij steeds belangrijker.

Tegelijkertijd wordt productinformatie op corporate websites steeds minder als objectief bevonden. Een uitzondering daarop is technische specificaties van een product. Maar het op de site vermelden dat jouw product het beste is… Dat is verleden tijd.

Transparantie is key

SocialMediaEen aantal jaar terug schoten vergelijkingssites als paddestoelen uit de grond. Door het zoeken van een bepaald product kan de gebruiker in een oogopslag zien waar het desbetreffende product het goedkoopst besteld kan worden met de snelste levertijd. Daarnaast kunnen andere gebruikers hun mening geven op de vergelijkingssite zelf. Dat laatste aspect is interessant voor alle ondernemingen die leads generen, verkopen realiseren, of welke vorm van conversie dan ook via internet.

Het draait steeds meer en meer om wat er over jou wordt gezegd op internet. De termen transparantie, reputatie en imago zijn van essentieel belang geworden. Neem deze aspecten dan ook uitgangspunt van elke activiteit binnen de organisatie, zowel naar de klant als de medewerker toe.

Blik op de toekomst

Op dit moment is de koppeling tussen e-commerce en social media vaak nog ver te zoeken. Daarentegen wordt er in overvloed geblogd, worden er video- en audiorecensies geplaatst en waarderingen gegeven op bijvoorbeeld productpagina’s. Het feit dat er productbeoordelingen worden gegeven is een stap in de goede richting, maar op het gebied van de schakel tussen website en sociale netwerken liggen nog veel kansen. Vanuit de gebruiker staat het netwerk centraal en het individu minder. Vanuit een onderneming gezien is dat andersom: een gebruiker met een groot netwerk die zich positief uitspreekt over de onderneming is van grotere waarde dan een gebruiker met een klein, inactief netwerk.

Individuele ranking

SocialMedia 4Ik voorspel dat er in de toekomst een individuele ranking komt. Een ‘sociale’ pagerank, die wordt bepaald door het analyseren van het gedrag van het individu: hoe hij zich gedraagt op internet, waar zijn expertise ligt, welke invloed zijn netwerk uitoefent op deze persoon en omgekeerd.

Het zal immers niet meer draaien om hoe goed een onderneming kan zijn in het naar boven krijgen van de website in Google of wie het grootste mediabudget heeft om mee te adverteren op internet. Het zal van essentieel belang zijn je klanten te laten spreken en je transparant open te stellen naar de buitenwereld toe. Alleen dan versterk je de relatie met je huidige klant en open je de deur voor de potentiële klant.