Innovatie

Het nieuwe studeren: colleges volgen op je iPhone

0

Met ruim 200.000 colleges, presentaties, video’s en podcasts is iTunes U een van de grootste en snelst groeiende bronnen van gratis educatieve content. Afgelopen dinsdag lanceerden de TU Delft en Open Universiteit hun eigen kanaal, als eerste in Nederland. Ze treden daarmee in de voetsporen van internationaal gerenommeerde universiteiten zoals Stanford University, Harvard, Oxford University, UC Berkeley en MIT.

Gratis content: universiteiten kunnen niet achterblijven

Voor de student van nu zijn internet en toegang tot informatie even vanzelfsprekend als stroom. De laptop behoort tot de basisuitrusting, net als een iPhone of andere smartphone. Thuis leren, online (samen)werken, college-slides downloaden van Blackboard, onderweg werken en e-mailen met de docent: voor de student is Het Nieuwe Werken allang gesneden koek. Maar om echt plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen studeren, moet ook het lesmateriaal on demand aangeboden worden.

werken in de trein

Universiteiten beseffen dat ze niet achter kunnen blijven. Het gratis toegankelijk maken van kennis is een trend die met bijvoorbeeld Wikipedia al lang is ingezet. Het afzetten tegen gecrowdsourcede gratis content door vanaf de zijlijn te roepen dat het minderwaardig is aan academische content heeft geen of juist een averechts effect. Gratis content is erg toegankelijk en al snel ‘goed genoeg’. Voor universiteiten ligt er juist een kans om hun meerwaarde aan te tonen in het woud van online kennis. Hoogwaardige content vergroot de reputatie van en het vertrouwen in de universiteit. Zodoende speelt het ook een rol in de werving van studenten; studenten kunnen door colleges te bekijken beter inschatten of een studie bij hen past. Daarnaast is een kerntaak van een universiteit – zo ziet de TU Delft dat tenminste – haar kennis beschikbaar te maken voor de maatschappij.

Risico voor terugloop in aanmeldingen is er nauwelijks. Het blijft immers – vooralsnog – zo dat diploma’s alleen door een onderwijsinstellingen kunnen worden uitgereikt en examens alleen afgenomen kunnen worden door  daarvoor bevoegde instanties. Een van de aspecten is het toepassen van de kennis. Wat doe je met de theorie die via colleges wordt gegeven? Discussie over onderwerpen, toepassen van de kennis op maatschappelijke uitdagingen, doen van multidisciplinair onderzoek etc. zal de meerwaarde van de universiteit blijven.

iTunes U

iTunes is de grootste media-retailer ter wereld, met zo’n 100 miljoen gebruikers die samen al meer dan 8,5 miljard liedjes hebben gedownload. iTunes U, in 2007 gelanceerd, is een van de grootste en snelst groeiende bronnen van gratis content op het gebied van educatie. Het biedt de mogelijkheid podcasts en vodcasts te synchroniseren met een offline device. Hierdoor kunnen studenten (en andere geïnteresseerden) colleges en lezingen in de trein of tijdens het sporten beluisteren of bekijken. Studenten blijken de mogelijkheid van het terugkijken van een college vooral te gebruiken als naslagwerk of om een bepaald onderwerp dat ze niet helemaal hebben begrepen nog een keer te bekijken.

Accepteer cookies

TU Delft en Open Universiteit

Eergisteren lanceerden de Technische Universiteit Delft en de Open Universiteit (OU), als eerste in Nederland, hun iTunes U kanaal. Nu staat er nog maar een kleine selectie uit het totaal beschikbare materiaal op iTunes, maar het aanbod zal snel groter worden. De TU Delft heeft al een grote verzameling colleges die als streaming media via Blackboard worden aangeboden aan de studenten. Die zullen worden geschikt gemaakt voor iTunes en andere kanalen, bijvoorbeeld YouTube. Er wordt nog gewerkt aan een goede workflow. Het vrijgeven van videomateriaal brengt namelijk aspecten van copyright en intellectueel eigendom met zich mee. De TU Delft wil toe naar een systeem waarbij colleges automatisch worden opgenomen en direct op iTunes U worden geplaatst.

TU Delft thema Energy in iTunes U

Van de Open Universiteit is materiaal te vinden van alle studierichtingen, die de OU op dit moment biedt. Het uiteindelijke doel voor de OU is om via iTunes U meer materiaal, waaronder ook opdrachten aan studenten door te geven via podcasts en vodcasts.

De TU Delft heeft ervoor gekozen de content onder te verdelen in de categorieën “Engineering challenges”, “Courses” en “Campus life and student projects”. In de eerste categorie is materiaal opgenomen dat een relatie heeft met de 4 onderzoeksthema’s van de universiteit en dat interessant is voor een breder publiek. In “Courses” zijn colleges te vinden die meer de diepte in gaan. In de laatste categorie zijn onder andere studentenprojecten zoals Nuna, video’s voor aanstaande (internationale) studenten en vacaturemateriaal ondergebracht.

[vimeo]https://vimeo.com/9170830[/vimeo]
OMT interviewt de TU Delft over iTunes U

YouTube

In een interview met AtMosttv vertelt Rob Speekenbrink, internetmanager bij TU Delft, dat video’s van colleges ook op YouTube gepubliceerd kunnen worden. YouTube heeft sinds afgelopen jaar ook een eigen kenniskanaal: YouTube Edu.

YouTube Edu

Met Apple en Google als grote ‘enablers’ van studiemateriaal en andere online tools voor communiceren en samenwerken kan studeren op afstand een vlucht nemen de komende tijd. Hoe snel zal het gaan?