Video

“Digitale omzet kan rendement van 50 à 60% opleveren”

0

In een boeiend video-interview gaf bestuurder Christian van Thillo een kijkje in de keuken van De Persgroep. Hij sprak over de lancering van het tabloid formaat van de Volkskrant (“dat komt in het voorjaar”), de veranderingen in de lay-out van die krant (“voor het einde van het  jaar klaar”) en de digitale strategie van De Persgroep (“denk niet in omzetaandelen, maar in rendement”).

Op het MWG congres had MWG TV een aantal interviews met sprekers. In dit eerste gesprek interviewt Joris van Heukelom (SanomaDigital) met Christian van Thillo (gedelegeerd bestuurder van De Persgroep). Het Belgische De Persgroep is in Nederland eigenaar en uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad, Het Parool en Q-Music.

“Ik denk dat we veel beslissingen niet genomen zouden hebben als we een beursgenoteerde omgeving zouden zijn” zo vertelt Thillo, die zelf 70% van de aandelen van De Persgroep bezit. “NRC was gemakkelijk te ontvlechten omdat het een middagkrant is en – in tegenstelling tot de ochtendkant de Volkskrant – overal te drukken is”. Op de vraag of er vernieuwingen bij de Volkskrant te verwachten zijn, geeft Thillo aan dat er in het voorjaar een ander, compacter formaat (tabloid) komt, met “een vrij verrassend weekendconcept”. De lay-out zal stap voor stap vernieuwd worden, zodat de lezer ook mee kan groeien. Dit proces zal in december afgerond zijn. “Ik heb in 20 jaar tijd nog nooit een origineel idee gehad,” er gebeurt zoveel om je heen, bijvoorbeeld in het buitenland. Hij vindt het bijzonder dat er bij de kranten zo weinig naar het buitenland wordt gekeken.

Als Van Thillo het over digitale inkomsten heeft dan verstaat hij daaronder behalve internet ook video on demand en mobiel, samen is dat meer dan 60 miljoen euro (op een totaal van een miljard omzet). Dat is procentueel klein, maar het rendement op dit onderdeel kan soms tot 50 / 60% oplopen. Het omzetpercentage is dus geen goede waardemeter, het is het rendement waaraan je moet afmeten of je op internet goed bezig bent. De kunst is wel om de digitale groei niet ten koste te laten gaan van de krant. Een leerzame case (zie Harvard Business Review) is die van de Noorse uitgever Schibsted, die hebben ‘full stop’ voor internet gekozen. VG werd de grootste site, een gigantisch succes maar de krant raakte 35% van de lezers kwijt. Zo’n verschuiving is voor Thillo onaanvaardbaar, “tenzij je rigoureus uit de krantenbusiness wil stappen, maar dat gaan we niet doen”.

VG

Bekijk ook de andere interviews in de serie MWG TV. De serie wordt aangeboden i.s.m. SanomaDigital.