How to, Inspiratie

21 conversie optimalisatie geheimen

0

Hoe verhoog je de conversie? Wat kun je leren van fantastisch converterende websites? Bryan Eisenberg gaf tijdens de Search Engine Stategies Londen 21 tips en trucs op het vlak van conversie optimalisatie. Met conversie optimalisatie maak je het verschil, veel websites kunnen hun conversiepercentages zelfs meer dan verdubbelen door er continu mee te testen.

De bekende conversie optimalisatie specialist en auteur van boeken als ‘Call to action‘ inspireerde de zaal om tot actie over te gaan. De snelheid van het kunnen schakelen bepaald volgens hem voor een groot deel het succes van websites. Goed prioriteiten kunnen snellen is daarbij van cruciaal belang. Het liefst op basis van feitelijke cijfers, zodat je zoveel mogelijk op resultaat kunt sturen.

De 21 conversie optimalisatie geheimen van Bryan Eisenberg

Wat kan ik vandaag nog doen om mijn conversie omhoog te krijgen? Dat is de vraag die veel marketeers zich stellen. Tijdens zijn presentatie gaf Bryan Eisenberg daar antwoord op met 21 conversie optimalisatie tips en trucs, gebaseerd op zijn ervaringen met grote websites.

Volgens Eisenberg begint het allemaal met het bekijken van je huidige situatie. Kijk waar de mogelijke problemen zitten. Bekijk op welke pagina’s veel mensen de website verlaten, welke landingpagina’s een hoge bouncerate hebben en welke pagina´s slechte kwaliteitsscores krijgen van Google AdWords. Dat is de start, zodat je weet waar je het verschil kunt maken.

Bryan-Eisenberg

Bryan Eisenberg op SES 2010 in Londen

Om goed aan de slag te gaan met het opzetten van testen, adviseert hij om zoveel mogelijk gebruik te maken van persona’s. Verplaats je in hen en kijk of deze testresultaten matchen met het gedrag van de persona’s die zich binnen je doelgroep bevinden.

De kunst is niet alleen om testen te verzinnen, maar vooral om ze om te zetten in resultaat. Kijk welke resources beschikbaar zijn en start op basis daarvan. Hij gaf een aantal concrete tips weg.

De geheimen van fantastisch converterende websites zijn als volgt samen te vatten:

  1. call-to-actionBinnen de website ligt er veel nadruk op de unieke USP’s. Als een consument 7 seconden de tijd heeft om te beslissen of hij gaat kopen of niet, telt iedere seconde mee. Straal op iedere pagina autoriteit uit en laat je eigen propositie duidelijk naar voren komen.
  2. Deze websites maken veel gebruik van actiematige en relevante acties. Gratis verzending is daar een goed voorbeeld van. Dit heeft niet veel te kosten, maar veel impact is gegarandeerd. Overstock.com verdubbelde haar conversie met gratis verzending, ten opzichte van een test met 3 dollar verzendkosten volgens Eisenberg. Zorg er voor dat het terug komt op de betaalpagina!
  3. Laat de actie op iedere pagina terug komen. Vooral ook op de betaalpagina. Wanneer het daar niet staat, gaan mensen twijfelen of de actie wel geldig is voor hen. Bevestig dit door het gewoon nog een keer extra te vermelden.
  4. Blijf inspelen op het gevoel. Het gevoel met het merk moet op iedere pagina terug komen en niet alleen op de landingpage. Zodra mensen het gevoel met je merk verliezen, gaat het je conversie kosten. Dat begint al met je advertentie waarmee je iemand naar je website haalt.
  5. Zij zorgen voor een fantastische eerste impressie. Je hebt 7 seconden, dus zorg er voor dat je dan een WOW effect weet te creëren.
  6. Inspelen op persona’s maakt veel verschil. Maak geen pagina voor een gemiddelde bezoeker, maar segmenteer zoveel mogelijk binnen de vooraf vastgestelde persona´s op basis van je doelgroep. Mensen bekijken websites verschillend, dus houd daar rekening mee.
  7. Zij doen niet direct aan multivariate testen. Ze hebben immers niet de tijd en resources om alles tot in detail te testen. Speel in op persona’s en test op basis van die verschillen, in plaats van eindeloos naar je ideale combinatie te zoeken.
  8. Ze integreren social commerce binnen de website. Geef je bezoekers een stem op je website, door hen reviews te laten plaatsen.
  9. Deze websites maken ook gebruik van social commerce in de navigatie, door daar bijvoorbeeld ervaringen naar voren te laten komen.
  10. Ook bij bijvoorbeeld e-mail marketing laten zij de stem van de klant terug komen. Bestaande klanten helpen mee aan optimalisatie.
  11. Social commerce gebruiken zij ook om het juiste gevoel bij klanten te creëren. Ook negatieve ervaringen tonen geeft een gevoel van transparantie.
  12. Zij maken gebruik van de feedback van mensen in hun doelgroep om te verbeteren. Daarvoor gebruiken ze bijvoorbeeld Usertesting.com.
  13. Conversie optimalisatie gaat veel verder dan usability. Kijk hoe je een mogelijke klant kunt beïnvloeden. Geef korting bij bepaalde aantallen, of plaats op de website dat er nu 150 mensen online zijn. Test met teksten om te overtuigen dat het een unieke actie is.
  14. Registeren is bij hen pas mogelijk, nadat zij de aankoop hebben voltooid. Daar doen ze dan vervolgens aan upselling!
  15. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Dat moet 100% in orde zijn en bevestigd worden met vertrouwelijke certificaten en tekst.
  16. Stuur je bezoekers niet per definitie direct naar de bedankpagina na een aankoop. Laat ze verder bladeren binnen een kloppend proces.
  17. Bij e-mail marketing zorgen zij er voor dat deze overal geopend kan worden. Belangrijk ook voor bijvoorbeeld de bevestiging. Essentieel om er voor te zorgen dat ook mensen zonder HTML mail de e-mail kunnen openen.
  18. Er worden bij hen (financiële) middelen beschikbaar gesteld om de gebruikerservaring te optimaliseren. Kijk niet alleen naar traffic, maar kijk hoe je de ervaring van mensen op je website veel beter kunt maken. Test daarbij met ieder detail, met behulp van je eigen klanten.
  19. Er is een systeem voor het bepalen van prioriteiten. Zodra je de tijd beter kunt inschatten die het opzetten van een test gaat kosten, kun je ook beter de juiste prioriteiten stellen. Met de keuzes die je daar maakt kun je veel verschil realiseren.
  20. Laat de data voor zich spreken. Durf ook grafische keuzes te maken op basis van data. Laat de data leidend zijn voor de invulling van je website en blijf dagelijks optimaliseren op basis van keiharde, meetbare feiten.
  21. Succesvolle websites weten bovenal heel goed hoe ze een kans om moeten zetten in concrete actie. Maak gebruik van to do lijsten, stel duidelijke prioriteiten en zorg voor (technische) flexibiliteit zodat je snel kunt reageren op actualiteiten en tijdelijke kansen.

Veel zaken waar je mee aan de slag kunt gaan dus. De belangrijkste hoofdlijn is echter dat je een data driven cultuur binnen je bedrijf weet weg te zetten. Zoals Avinash Kaushik tijdens zijn keynote van gisteren ook al zei, is dat cruciaal om het uiterste uit online marketing te halen.

Wat is de toekomst van zoekmachine optimalisatie?

Alle bezoekers van de SES Londen waren bij elkaar gekomen om Dixon Jones, Lisa Myers, Maile Ohye, Dan Cohen en Julian Sambles in één panel te zien. De “SEO: Where to Next?” sessie ging over de toekomst van zoekmachine optimalisatie. Waar gaat het naar toe? Wat gaat er veranderen?

Toekomst van zoekmachine optimalisatie

Dan Cohen is Global SEO Lead bij MSN. Die rol is op zijn minst uniek te noemen. Hij werkt aan de optimalisatie van MSN voor de zoekmachines, zodat Microsoft traffic binnen haalt via Google.

Hij opende de paneldiscussie met de opmerking dat het nog steeds gewoon allemaal om content draait. Met goede, unieke content maak je volgens Cohen het verschil bij de zoekmachines. Hij gaf aan dat hij bezoekers op MSN relevante resultaten toont op basis van de specifieke herkomst.

Dixon Jones vroeg Cohen op de man af, of MSN dan soms aan cloacking doet. Cohen antwoordde ontkennend en lachte de vraag direct weg. Maile Ohye van Google gaf aan dat 2010 volgens haar het jaar van social search, real time search en product search wordt. SEO specialisten ziet ze ze als echte partners. Uit een rondvraag in de zaal bleek dat het grootste deel van de specialisten dat zelf niet zo ziet, terwijl Google wel deels helpt met tools en handleidingen.

Het gebruik van XML sitemaps voor SEO

Waarom zou je XML sitemaps gebruiken voor zoekmachine optimalisatie doeleinden? Die vraag stond centraal tijdens het “Pushing Content Via XML, RSS & Site Maps” panel met David Szetela, Sante Achille en Mikkel deMib Svendsen.

XML en zoekmachine optimalisatie

David Naylor schreef daarover eerder in 2006 al één van zijn bekende blogposts, met de titel “Why an XML sitemap is BAD“. Toch maken nog steeds miljoenen sites er gebruik van.

Volgens Mikkel deMib Svendsen is internet één grote rommel. XML is strikt en gestructureerd, wat het goed te indexeren maakt. Het mag echter nooit een vervanging zijn voor een slechte website structuur, want dat is het simpelweg niet. XML sitemaps helpen je site niet aan betere rankings en zoekmachines kunnen je site beter vinden via de natuurlijke weg.

De enige situatie waarbij het volgens Mikkel deMib Svendsen echt van pas kan komen, is wanneer er sprake is van migratie van URL’s binnen je website. In dat geval helpt het om een XML sitemap te koppelen op basis van de huidige URL’s. Verhuis de website vervolgens, laat de zoekmachines de nieuwe URL’s via de XML sitemap herkennen en verwijder hem vervolgens zodra de nieuwe URL´s zichtbaar geïndexeerd zijn.

Tijdens de 3 dagen durende Search Engine Strategies Londen doe ik samen met collega´s Niels Buijs en Vincent Neve van Yonego Internet Marketing dagelijks verslag van de sessies en hoogtepunten. Vanuit mijn Twitter plaats ik tijdens de sessies live SES 2010 tweets. Zie ook Dag 1 SES Londen 2010 / Domineer Google: SEO tips, trucs en ervaringen. De hele serie SES 2010 artikelen is hier te lezen.