Een internet zonder homepages? Kan dat?

jff foto trafohuis_ex nijmegen 2009Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja dat kan en het is al onderweg. Althans dat is de verwachting die je zo hier en daar al jaren leest en die onlangs weer opdook in de blogpost ‘Welcome to the site-less web van Paul Gillin.

En iedereen die zich de afgelopen jaren maar enigszins heeft beziggehouden met internet, zal ongetwijfeld meteen toegeven dat het internet zoals we dat vroeger kenden, het in wezen vrij statische internet, het internet van de ‘ondeelbare’ websites waarop alles stond zonder dat je het eraf kon halen en het internet waar je als gebruiker vooral geacht werd te lezen, dat dat internet plaats heeft gemaakt voor een ander internet.

Noem het web 2.0 of noem het social media of noem het het knip-en plakweb, maar waar het om gaat is dat bijvoorbeeld een tool/service als Posterous het de gebruiker wel heel erg makkelijk maakt om, met één druk op de knop tegelijkertijd op Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr and Delicious zijn content te publiceren. Voorheen was dat nog aardig wat werk omdat je alles handmatig per site moest uploaden, maar nu is het doodsimpel geworden om overal en nergens online aanwezig te zijn.

posterous-logoAls we op een ander niveau naar deze ontwikkeling kijken dan zien we dat dit ook wel eens het einde zou kunnen zijn van de manier waarop we tot nu toe over internet en het web spraken. Ooit ging het over websites en links, sinds de komst van social media gaat het over content en mensen. En dat maakt het voor bedrijven niet alleen moeilijker om uit te vinden waar hun klanten zitten, maar het blijven volgen van de zogenaamde ‘influencers‘ is helemaal een flinke klus aan het worden. Kon je vroeger nog volstaan met het lezen van de blog van zo’n ‘influencer’, moet je nu het totaalplaatje in beeld zien te krijgen en dat bestaat uit allemaal versnipperde kleinere plaatjes op zoals gezegd Twitter, op Facebook maar ook op Hyves en LinkedIn etc.

Bovendien is het niet altijd duidelijk vast te stellen hoe invloedrijk iemand op al die verschillende plekken is. Wat betekent het bijvoorbeeld als iemand 1000 volgers heeft op Twitter en wat zegt het als hij wordt aanbevolen op LinkedIn? Die vragen zijn nog niet éénduidig te beantwoorden en volgens Gillin is het ook in dit geval de tijd die ons gaat leren hoe daarmee om te gaan.

Strikt genomen heb je als bedrijf of als content creëerder cq ‘influencer’ anno 2010 geen ‘echte’ homepage meer nodig om mensen te bereiken, maar ik denk dat het vooralsnog toch nog handig blijft wanneer al je snippertjes op één plek samenkomen. Omdat nog lang niet iedereen zo ver is dat hij afstand wil doen van zijn eigen homepage en omdat ook nog niet alle lezers/bezoekers zover zijn dat ze overal en nergens komen. Een voorbeeld van een tool waarmee je zo’n alternatieve, geaggregeerde homepage kunt maken is bijvoorbeeld Flavors.me en er zijn er ongetwijfeld veel meer.

screendump demo flavors.me

Maar beweeg intussen wel mee want het kan en het komt eraan, dat internet zonder homepages. Kijk maar eens naar de recente lancering van Buzz door Google. Die is veelzeggend en maakt opnieuw heel erg duidelijk dat het voor bedrijven, maar ook voor een site als Frankwatching, noodzakelijk is om mee te bewegen.

Dat vergt wel wat van je organisatie cq van je eigen houding. Omdat we moeten leren leven met onzekerheid, omdat we lef nodig hebben om de controle op onze content en ons merk los te laten en omdat we in sommige opzichten misschien wel opnieuw moeten beginnen. Zodat we ons weer opnieuw thuis gaan voelen op internet, al is het dan niet meer uitsluitend op onze eigen homepage.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Vroeger – nog niet zo heel lang geleden, kwamen bezoekers altijd op de website binnen via de homepage.
  Nu – maar zeker ook morgen, komen bezoekers op je site via directe (deep)links, adwordcampagnes en overige bannering/hyperlinks/campagnes of wat dan ook.

  Het belang van de ‘homepage’ is daarmee redelijk gereduceerd. Echter, aangezien menig surfer nog altijd de home-url invoert of daar via een zoekopdracht op terecht komt is de homepage nog niet afgeschreven.

 2. @Han: Dank voor je aanvulling en mooi dat je schrijft ‘vroeger- nog niet zo lang geleden’ want het is inderdaad allemaal nog niet zo lang geleden.

 3. Inderdaad is de tijd van de homepage voorbij. Interessant genoeg creëert een tool als Posterous toch een soort homepage voor je, al heeft die meer weg van een blog dan van een traditionele thuispagina.

 4. Interessant artikel. Inderdaad zijn homepages een vorm van ordening van informatie, websites zijn in feite een soort informatieselecties. Het nieuwe fenomeen baart me wel een beetje zorgen. Hoe kunnen we straks nog wijs worden uit de berg aan informatie. Als generatie x’er verdwaal ik nu al regelmatig op internet. En ik ben voor mijn generatie bepaald geen digibeet! Ik grijp daarom vaak toch weer naar een ouderwets boek met hoofdstukindeling en een lineair betoog, al blijft internet toch ook een belangrijke inspiratiebron.
  Ik vraag me af of wij mensen in staat zijn goed om te gaan met zoveel losse flodders informatie. We hebben ordening nodig om het allemaal in onze hersenpan op te kunnen slaan. Hersenen slaan niks op in het lange-termijngeheugen als er geen ordening is, als er geen haakje is om het aan te hangen.
  Maar goed, er zal ook wel weer een nieuwe manier komen om die ordening aan te brengen. Helemaal terug naar het boek, dat zal nooit meer gebeuren en de jonge generaties zijn nu al helemaal anders geprogrammeerd dan wij veertigers.

 5. @Bas: Dat doet Posterous inderdaad en Flavors.me dus ook en waarom ik denk dat goed idee is heb ik al beschreven in mijn blogpost.

 6. @Fia: Ik ben zelf ook niet opgegroeid met internet maar met de typemachine en geloof dat ‘het oude’ en ‘het nieuwe’ nog lang naast elkaar zullen blijven bestaan. En dat zal in dit geval niet anders zijn. Maar ik ben met je eens dat het vooralsnog erg van de persoon afhangt hoe goed je je weg kunt vinden in de digitale informatie-overvloed. Dat lukt niet iedereen even goed, zelfs al zijn er dan hulpmiddelen- lees technologieën als b.v. rss- beschikbaar om eruit te filteren wat voor jou van belang is.

 7. De homepage zoals we hem kennen wordt mogelijk steeds onbelangrijker, maar des te belangrijker wordt het om elke pagina van je website als een homepage te gaan zien.

 8. @Jeroen: Wat bedoel je daarmee? En hangt dat niet af van het soort website dat je nu hebt?

 9. @Jacqueline. Sorry, ik had het er even bij moeten zetten, mijn reactie was een beetje een reactie op de reactie van Han. Hij zegt “maar zeker ook morgen, komen bezoekers op je site via directe (deep)links, adwordcampagnes en overige bannering/hyperlinks/campagnes of wat dan ook.” Op de homepage geef je in een oog op slag een duidelijk beeld van wie je bent en wat je doet. Nu bezoekers dus meer via deeplinks binnen komen is het goed om te zorgen dat de bezoeker op elke pagina een goed beeld van je bedrijf krijgt.

 10. @Jeroen: Fijn dat je het even toelicht want nu is het helemaal duidelijk.

 11. De tijd is inderdaad voorbij dat mensen naar een site toekwamen voor nieuws, achtergronden, trends, updates etc. Daar heb je inderdaad tools en services voor. Wat moet je als ontwerper dan met een homepage?

  In mijn ogen is de homepage niets anders dan een landingspagina. Waar veel landingspagina’s slechts één doel hebben en afleiding minimaliseren, bestaat de homepage volgens mijn vooral voor twee processen:

  1.De persoon die op merknaam / url geïnteresseerd is geraakt.
  2.De terugkerende bezoeker die een bepaalde functie of product zoekt.

  Deze zeer tegenstrijdige profielen van gebruikers samensmeden tot één krachtige en overzichtelijke pagina is nog steeds een grote conceptuele, interactie- en grafisch ontwerp-uitdaging.

  Behavioral targeting kan hierbij behulpzaam zijn.

  Zie De hompage dood?

 12. @Marnix: Heb je voorbeeldsites voor ons waarvan jij vindt dat die deze uitdaging al goed hebben opgepakt?

 13. @Floor: Fijn dat je het een goed stuk vindt maar hoe kijk je er zelf tegenaan?

 14. Interessant stuk. Toch roept het vragen op. Ik vraag mij af hoe het zit met de advertentiemogelijkheden? Als het zo doorgaat moeten ook commerciële websites overgaan naar dit systeem. Of zal het meer gaan om persoonlijke websites. Want websites als shops kunnen niet direct overgaan tot zo’n systeem. Ook vraag ik me af hoe je moet overgaan tot zo’n systeem. Ga je dan over via een site als Flavors.me of moet je een eigen systeem bouwen…

  1. @Henk: Ik heb geen pasklare antwoorden op de vragen die je stelt en ik denk dat de tijd ons inderdaad zal leren hoe het verder gaat maar in de tussentijd kan experimenteren en alvast uitproberen wat wel en niet werkt zeker geen kwaad. En dat is wat ik bedoel met meebewegen. Wacht niet af maar doe mee, zo goed en kwaad als je kan.

 15. Ben het niet helemaal eens met Marnix, ik denk dat het gevaar is dat wij als vakneuroten (want dat zijn we hier toch?) wel steeds me de nieuwste spulletjes spelen, al lonken naar de ipad en alles geloven wat op readwriteweb wordt geschreven. Ik geloof dat nog zeker zo’n 70% van de internetgebruikers gewoon vrolijk via een homepage een site bezoekt. Elke keer weer. bol.com, marktplaats, nu, ik noem er maar een paar.
  Uiteraard zie ik ook in dat we in de tijd van de microcontent geland zijn en dat een groot deel van de internetters de hele dag de ‘wat-doet-iedereen-die-ik-ken-nu-eigenlijk’-stroompjes van informatie probeert te volgen.
  Dus nee, het internet is gewoon weer groter geworden, bedrijven blijven echt wel homepages houden. De titel van het stuk zou misschien beter kunnen zijn: Gaan wij als vakneuroten onze Personal Homepages opgeven… Ja, dat zie ik wel gebeuren ja :-)

  1. @Edwin: Leuke titel-suggestie die je doet 😉 maar even zonder gekheid, ik denk ook dat het nog wel even gaat duren voordat er geen homepages meer zullen zijn en dat schrijf ik ook in mijn blogpost. Niettemin acht ik het voor ‘vakneuroten’ maar ook voor anderen die met het internetvak bezig zijn verstandig om niet stil te blijven staan en achterover te leunen maar alvast te leren van wat er nu gebeurt.

 16. Aanbevelingen op Linkedin komen op mij vaak ongeloofwaardig over omdat ik een aantal mooie verhalen ken en heb samengewerkt met dezelfde personen. Ik heb minder mooie verhalen, maar als ik zo’n aanbeveling schrijf maak ik natuurlijk geen vrienden. Tevens kun je onderling afspreken om een mooie referentie aan elkaar te geven. Slechte referenties ben ik nog niet tegengekomen. Die zal je ook snel deleten, want dat is imagoschade.

  Homepageloos. Blogs zoals wordpress en blogspot passen het al toe. De laatste post is je ‘home’.

  1. @ja:ro: Uit je opmerkingen over de LinkedIn-aanbevelingen maak ik op dat je daar nogal nogal sceptisch tegenover staat en dat jij LinkedIn blijkbaar niet beschouwt als een goede vervanging voor een homepage. Dat doe ik zelf ook niet maar het feit dat LinkedIn überhaupt bestaat zegt wat en dat je daar als bedrijf/organisatie/blogger wat mee kunt dat is waar het om gaat. En de wijze waarop je er dan vervolgens mee omgaat hangt natuurlijk af van wie je bent en hoe je bent.

 17. Ik kijk er nog tweeledig tegenaan.
  1. Een homepage loos web als in geen eigen websites meer, maar alleen maar diensten en services die alles rondom thema’s, mensen en informatie aan elkaar koppelen en bij elkaar brengt.
  2. Een homepage loos web als in de homepage is geen homepage meer, niet alleen binnen je eigen site, maar cross-website. Elke landingspagina is een homepage.

  Typ je naam in bij google… Resultaat nr.1, DAT is je homepage… In mijn geval 1. Linkedin, 2. Twitter, 3. Mijn eigen site. Heb ik mijn eigen site dan nog wel nodig? Als mensen behoeften hebben aan één plek waar alle versnipperde stukjes informatie bij elkaar komen, dan ja… zo niet, dan vind ik het zelf nog steeds erg prettig om alles op één plek te hebben.

  Maakt het mij iets uit? Persoonlijk heb ik graag controle over m’n eigen website, seo, look & feel etc. dus ja, ik houd mijn website nog wel een tijdje aan.

  Maakt het de bezoeker iets uit? In eerste instantie niet, maar naar verloop van tijd wordt er toch een soort relatie opgebouwd, een klant binding die ervoor zorgt dat de bezoeker JUIST graag naar een homepage wilt… marktplaats.nl, nu.nl, frankwatching.com

  Jeroen

 18. @Jeroen: Dankjewel voor je uitleg en net als jij ben ik er zelf ook nog niet uit maar zie ik absoluut de noodzaak ervan in om te weten en bij te houden wat er speelt, wat er mogelijk is en wat er al gebeurt en dat vind ik nog leuk ook. En ik ga er maar van uit dat de tijd het mij ook gaat leren wat wijsheid is al zal die wijsheid ook wel weer aan verandering onderhevig zijn.

 19. Interessant artikel. Dat het mogelijk is spreekt voor zich. De vraag is alleen of men hier op zitten de wachten. Ik denk zelf van niet.

  De komst van sociale media kun je een ware revolutie noemen. Hoewel ik hier voor een deel achtersta, denk ik ook dat het draagvlak veel kleiner is dan eigenlijk beseft wordt. Als ik kijk naar mijn eigen omgeving dan zie ik nog veel conservatieve internetgebruikers.

  Maarja, wat is conservatief? Zijn dat mensen die géén Twitter account hebben? Mensen die nog actief op fora zijn? Mensen die alleen maar via zoekmachines komen waar ze moeten zijn?

  Vergeet niet dat er nog heel veel mensen zijn die nog niet eens weten wat social media is of niet beseffen dat ze deel uit maken van een sociaal netwerk, laat staan dat ze weten wat je er precies mee kunt. Het laatstgenoemde is iets wat ik veel terug zie op Twitter en wat ik hoor van leeftijdsgenoten en medestudenten; ze snappen het nut er niet van. Zelf ben ik er ook niet helemaal achter, maar hoe meer ik hierover lees hoe meer ik het begin te snappen (denk ik).

  En dan heb ik al helemaal nog niet gehad over kinderen, die op school met internet om leren gaan. Een sociaal internet zou voor een kind zeer gevaarlijk kunnen worden, hoe moet een leraar of ouder dit wijsmaken aan zijn kinderen?

  Mensen zijn nog niet klaar voor een sociaal internet. Internet blijft voor velen nog een tamelijk nieuw medium en door teveel te mixen in een formule zullen mensen afhaken en in de war raken.

  Maargoed, dit zijn slechts mijn onderbuik gevoelens. Ik ben absoluut geen expert op dit gebied.

 20. Ik ben een ouwe zeur en dit is een hobby paardje… Maar (nu komt wat ik echt denk) ….. Het homepage loze internet bestaat al.. het is de essentie van het internet

  Het internet staat niet gelijk aan een collectie HTML-pagina’s. Het internet is het IP-protocol en de daarmee verbonden routering en interconnectie. Dat is een heel techneuterig perspectief, maar het is wel waar. Er is veel meer en het wordt nog veel meer.

  Het internet is het geheel aan protocollen en applicaties die over het IP protocol draaien. Belangrijke toepassingen zijn nu al e-mail, chat, Skype, maar ook al die saaie bedrijfsapplicaties die zonder internet niet werken. In de komende 20 jaar wordt er verwacht dat er nog eens 50 miljard apparaten met het internet vervonden worden. Het grootste deel van deze apparaten zal geen flauw benul hebben van http en html en toch zullen ze een essentieel deel van ons dagelijks leven worden. Als iedere apparaat kan communiceren over het internet, dan zal ons leven veranderen, maar hoe en wat weten we nog niet…

  Iig zal niet elk apparaat een site hebben.

 21. @kdrwl: Ik begrijp je scepsis maar ik zie het zelf optimistischer en denk dat we met zijn allen aan het leren zijn wat deze ontwikkelingen betekenen cq gaan betekenen.

 22. @Rudolf: Dankjewel voor je het toevoegen van het techneuterige perspectief. Zelf ben ik helemaal niet technisch maar hou ik wel van technologie omdat ik die beschouw als faciliterend voor wat mensen doen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!