Frits Wester heeft Twitter vermoord

0

De aankondiging van het vertrek van Wouter Bos uit de politiek heeft vrijdagochtend veel tongen losgemaakt op Twitter. Op het moment dat hij op een persconferentie uitlegde dat hij zijn gezin verkiest boven het lijsttrekkerschap van de PvdA werden ongeveer 4400 berichten per uur geteld met zijn naam erin. Ook het nieuws over de opvolging door Job Cohen ging toen al met 1600 berichten per uur rond.

Ongeveer 4400 berichten per uur. Dat is iets meer dan 1 tweet per seconde. En dit is een probleem. Hoe kun je dit moordende tempo waarop het nieuws zich verspreidt volgen? En 4400 berichten is slechts een peulenschilletje, vergeleken met de cijfers ten tijde van de dood van Michael Jackson of nog recenter de aardbeving in Chili met de daaropvolgende tsunami. Toen werden er honderden berichten per seconde verstuurd.

Hoe kun je het kaf van het koren onderscheiden? Veel berichten zijn retweets. Berichten die nagenoeg niets toevoegen aan het origineel. Hinderlijke ruis die het zicht op nieuwe berichten hinderlijk ontnemen. Probeer namelijk maar eens een nieuwe tweet te vinden in een stroom van honderden tweets. Voor een mens simpelweg niet te doen.

twitter_wouterbos

Het ontbreekt momenteel aan goede filters en patroonherkenning. En dan heb ik nog niet eens mijn vraagtekens gezet bij de juistheid van de berichtgeving. Hoe weet je of een tweet “waar” is?

Het is dus heel leuk dat de traditionele media nu eindelijk de nieuwe media in de vorm van Twitter hebben ontdekt. Heel goed dat ze begrijpen dat “Twitter als nieuwsbron niet meer te stuiten is”, maar wat mij betreft hebben ze Twitter hiermee ook om zeep geholpen. Frits Wester heeft Twitter vermoord.

Update: Frits Wester reageert

fritswesterFoto Frits Wester: Jos van Zetten (CC BY 2.0)