Innovatie

Het gaat om de beleving: Android Experience 2010

0

Op een mooie woensdagochtend vond op een oude scheepswerf in Amsterdam de Android Experience plaats. Op de een of ander manier hebben ze bij Android iets met pakhuizen en scheepswerven, de vorige meeting vond tenslotte in Pakhuis de Zwijger plaats. De vraag die op mijn lippen lag was: wat is een Android Experience?

De website van Android Experience geeft een uitleg: Android Experience 2010 biedt een unieke gelegenheid voor ontwikkelaars, ondernemers, marketeers, retailers en de media om inspiratie op te doen voor de commerciële en technische  mogelijkheden van Android. Een bijeenkomst om het Androidplatform en, veel belangrijker, applicaties voor dat platform te stimuleren.

Op het NOS Journaal

In elk geval was er bij de ongeveer 500 genodigden een overschot aan mannen tijdens de Android Experience met,  ondanks een brede doelgroep (van ontwikkelaar tot directie/management van bedrijven), een hoger dan gemiddeld non-corporate niveau. Het programma bestond uit de ontvangst, 5 presentaties achter elkaar (een lange zit), een lunch, de Android Markt en de uitreiking van de Android App Challenge Award. De experience haalde zelfs het NOS Journaal op 3.

Humberto Tan trapt af

Met enige vertraging (er waren technische problemen) werden we door de dagvoorzitter, Humberto Tan, uitgenodigd om naar de grote zaal te gaan waar het allemaal ging gebeuren. De geur in de zaal was muf en deed mij heel sterk denken aan een oude Franse koeienstal. Maar Humberto vertelde trots dat hij het wist: dit was de hal geweest van de scheepswerf waar de dieselmoteren moesten proefdraaien. Hij gebruikte dit stukje kennis om zelf ook ‘warm te lopen’ en kondigde snel de eerste spreker aan: Vincent Everts.

5 presentaties op een rij

Vincent kwam zoals altijd op de Segway aan, liet deze bij het trapje staan en hield zijn presentatie.  Hij liep in chronologische volgorde de ontwikkelingen van de mobiele devices door, van telefoon tot pda tot de huidige kruisingen die we nu hebben en liet ook duidelijk zijn voorkeur horen. Hij is een Blackberryfan, niet in de laatste plaats door het geweldige toetsenbord.  De belangrijkste opmerking van Vincent is eigenlijk dat Androidtelefoons voor de rest van ons zijn, de 90% die niet een iPhone of ander toptoestel hebben.


Als volgende spreker was Raimo van de Kleyn aan de beurt. Het verhaal van Raimo en Layar is bekend voor denk ik de hele zaal maar toch is het interessant om wat achtergrond te krijgen over onder meer de strijd om een passend businessmodel te vinden. De uitdaging voor Layar is de openheid van Android. Alle leveranciers maken hun eigen aanpassingen qua hardware die niet vanuit het OS moeten worden aangeroepen, maar vanuit eigen APIs. Elk toestel dat op de markt komt, betekent aanpassingen die we moeten maken in onze Layar Browser. Bij een gesloten OS zoals Apple iPhone heb je daar geen last van.


Ed Achterberg is de eindredacteur van TelecomPaper. Hij geeft een overzicht van de status, ontwikkelingen en de toekomst van smartphones in Nederland. De ingrediënten zijn duidelijk aanwezig voor een sterke groei van de smartphone: abonnementen, een snel netwerk, goede en goedkope toestellen en diensten die ertoe doen. In 2009 zijn er 900.000 smartphones verkocht (bron: Gfk). De kopers van smartphones zijn meer mannen dan vrouwen, meer uit de de Randstand dan uit de overige gebieden en de grootste groep gebruikers bestaat uit jongeren tussen 19 en 29 (zie de presentatie voor alle cijfers). En wat het belangrijkste is bij de aanschaf van een nieuwe smartphone: kosten voor het abonnement en eventuele aanbiedingen!


Mark Moons is de Country Manager van HTC Nederland en is iemand die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt. Marks presentatie gaat over HTC, als levancier van Android telefoons (naast natuurlijk de Windows phones die HTC ook biedt). Nederland loopt voorop als het gaat om de penetratie van Androidtoestellen (dit in tegenstelling tot Zuid-Europa, waar het duidelijk langzamer gaat). HTC probeert zich te onderscheiden door Apps en Widgets toe te voegen die een betere user experience geven. Wat volgens Mark een bewuste keuze moet zijn, is de keuze voor een Operating Systeem. Daar ligt duidelijk een taak voor de retailers. Mark sluit af met de voorspelling dat Android eind 2012 het tweede OS van Nederland zal zijn.


David-Jan Janse van Rabobank hield het verhaal van de bank in je broekzak, de positionering van Rabobank in de mobiele wereld. Een geschiedenis die al meer dan 10 jaar terug gaat naar de eerste WAP-applicaties.  Ondertsussen heeft de Rabobank een heel scala aan mobiele applicaties zoals : SMSbetalen , Rabomobiel (Rabobank als Virtual Mobile Network Operator) en natuurlijk Rabo Mobielbankieren. Rabo kwam ook met een Android Bankieren App waarvoor testers werden gezocht.


Android Market en Android App Challenge

De Android Market was de hele dag open voor geïnteresseerden die de demo apps wilden zien en natuurlijk was er de verkiezing van de beste Android App. Er was uiteindelijk een shortlist van 3 partijen:

  • Blumedia Lab (o.a. bekend van Huizen in de buurt)
  • Mediabunker (o.a. bekend van ZoekMarktplaats)
  • Ron Planken (o.a. bekend van t-belstatus en TreinTijden)

MediaBunker kreeg de prijs voor zijn succesvolle Marktplaats App. Volgens Gonny van der Zwaag heeft MediaBunker een scherp oog voor waar de kansen liggen. De prijs die MediaBunker heeft gewonnen, is naast de Award ook uit een serieuze Android-ontwikkelopdracht voor SanomaDigital: het ontwikkelen van een mobiele Android-applicatie voor NUTVgids. Daarnaast krijgt MediaBunker voor €20.000,- advertentieruimte in het SanomaDigital-netwerk.

Accepteer cookies

Was de Android Experience de moeite waard?

Voor mij persoonlijk, ja dat was het wel. Ondanks de lange zit bij de presentaties was het programma de moeite waard. De sprekers waren in veel gevallen bekende mensen maar er was toch voldoende nieuws.