15 leuke Nederlandse 404 errorpagina’s

pagina-404Anno 2010 mag je verwachten dat een beetje serieuze website een goede en vooral gebruiksvriendelijke 404 errorpagina heeft. Een juiste foutafhandeling kan immers een verlies aan bezoekers of omzet beperken, en zeg nou zelf, zo’n standaard ‘This page cannot be found’-melding schrikt alleen maar af.


Hoewel een 404-pagina in alle gevallen gebruiksvriendelijk moet zijn, kun je er natuurlijk ook een grappig element aan toevoegen. Zo wordt een gênant moment toch nog een beetje leuk voor de bezoeker, wat weer goed kan zijn voor de merkbeleving. Er zijn voldoende lijsten te vinden met ontzettend leuke en aparte 404-pagina’s, maar het merendeel van deze 404-pagina’s is te vinden op Engelstalige websites. Toch zijn er in Nederland ook een aantal erg leuke 404-pagina’s te vinden, al zijn ze niet allemaal even gebruiksvriendelijk.

Bol.com

bol-com-404

Disney.nl

disney-404

DonaldDuck.nl

donaldduck-404

Flabber.nl

flabber-404

FrettigGestoord.nl

frettiggestoord-404

Intermediair.nl

intermediair-404

Klap.com

klap-404

Klavo.nl

klavo-404Neckermann.com

neckermann-404

Netlash.com

netlash-404

NRCnext.nl

nrcnext-404

Scintilla.uTwente.nl

scintilla-404

Stedentripper.com

stedentripper-404

Trouw.nl

trouw-404

VeronicaMagazine.nl

veronica-404

Ik ben ervan overtuigd dat er in Nederland ontzettend veel creatieve webdesigners rondlopen, maar meer dan deze 15 kreeg ik niet bij elkaar gesprokkeld. Ken je zelf nog een leuk voorbeeld van een 404-pagina? Deel deze dan in de comments!

Frank vroeg me nog even te benadrukken dat Frankwatching nog steeds geen goede 404 errorpagina heeft, dus grijp je kans 😉

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Ik vind die van wandel.nl ook altijd wel leuk. Vooral de foto. http://www.wandel.nl/eennietbestaandeurl

 2. Die van Neckermann.com is gewoon eng. En een heleboel zijn gewoon lelijk. Maar enkele zijn ook creatief gemaakt!

 3. Leuke voorbeelden. Het is echter veel interessanter hoe de bezoeker vervolgens wordt verder geholpen. Ik kan via de je hierboven getoonde voorbeelden niet zien hoe men een bezoeker weer back on track krijgt, en daar gaat het uiteindelijk om.

 4. @Maurice: de links naar de pagina’s waren bij de publicatie weggevallen, deze werken inmiddels weer.

  @Tjarko, Diergaarde Blijdorp & Fransis: Dank voor de leuke aanvullingen!

 5. Remco de Vries |

  Zijn deze dan alleen leuk omdat er een schattig plaatje bij staat? Ik vind ze namelijk weinig bijzonder en soms zelfs verschrikkelijk (met uitzondering).

  Het is inderdaad de vraag of ze functioneel ook goed zijn, dat kan ik niet herleiden uit de afbeeldingen.

 6. Wat Remco al zegt, het zijn stuk voor stuk slechte 404 pagina’s. Fijn dat er een plaatje of foto op staat, met een origineel tekstje erbij, maar daar ben je natuurlijk helemaal niet mee geholpen.

  Een 404 pagina waarbij aanbevelingen worden gedaan, waar zoekresultaten staan voor de paginanaam of waar op een andere manier echt wordt ingespeeld op de niet gevonden pagina, dat is een 404 waar je iets aan hebt.

  “Anno 2010 mag je verwachten dat een beetje serieuze website een goede en vooral gebruiksvriendelijke 404 errorpagina heeft.”

  En dat hebben al deze websites dus blijkbaar niet.

 7. @Remco & Michel: Zo’n plaatje kan een 404 pagina zeker aantrekkelijker maken, maar daarmee is het inderdaad nog niet een goéde 404 pagina.

  Een aantal van de errorpagina’s in het lijstje zijn daarentegen zowel leuk als goed, en tonen aan dat een combinatie dus zeker mogelijk is.

 8. De beste 404 (of 500) is er eentje die de gebruiker een mogelijkheid geeft om de fout te corrigeren of de juiste plek te vinden. Nu vind ik de 404 van Soocial lang niet geweldig maar dient wel zijn doel vooralsnog:

  http://www.soocial.com/404

 9. Bij het bouwen van onze website heb ik hier goed overna gedacht. Laat ik een grappige 404 pagina zien, waar een klant eigenlijk niet mee geholpen is??

  Ik heb er een zoekfunctie van gemaakt.

  Bekijk dit eens:
  http://www.wdnederland.nl/chardonnay

  Alle wijnen waar Chardonnay in zit, ook wordt er gezocht in de meest gestelde vragen en artikelen die wij aanleggen.

  De mogelijkheden zijn eindeloos:
  http://www.wdnederland.nl/colome (alle wijnen van Bodega Colomé)
  http://www.wdnederland.nl/afrika (wijnen uit afrika en tevens ook alle druivenrassen uit Afrika)

  Ik vind dit een service gerichte manier van handelen.

  Reacties en of opmerkingen zijn welkom.

  Groet,

  Ivan.
  http://www.wdnederland.nl

 10. Ik vind ze niet allemaal even sterk, hoewel sommige er wel grappig uitzien. Vanuit usability oogpunt zijn het echter wel behoorlijk slechte 404 pagina’s. Het is goed om humor te gebruiken bij een foutmelding, maar zoals Michel al zegt kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat je 404 pagina de bezoeker verder helpt. Enkele aanvullingen:

  * Laat navigatie intact
  * Leg uit wat er fout is gegaan en hoe dit evt. kan worden opgelost (Voorbeeld trouw.nl)
  * Naast zoekresultaten of suggesties kun je ook naar de meest populaire pagina’s van je website linken.
  * Indien de categorie bij het CMS bekend is dus bijvoorbeeld http://www.domein.nl/categorie/foutepagina, zorg er dan voor dat de bezoeker in de juiste categorie blijft.

  * Out of de box; excuseer je, en doe de bezoeker direct een leuke aanbieding (korting etc.) ik heb dit nooit getest, maar het lijkt me wel een leuke manier om met een foutmelding om te gaan (ook al weet je dat het misschien misbruikt gaat worden)

  Paar grappige en toch goede 404’s:

  http://fryewiles.com/templateserrors/404.html
  http://www.heinz.com/404.aspx (ze zijn alleen vergeten de search box toe te voegen volgens mij)

  Deze vind ik zelf persoonlijk ook heel goed:
  http://media.smashingmagazine.com/cdn_smash/images/404-2/psyked.gif (De site is inmiddels veranderd vandaar afbeelding)

  @ Stefan, jullie 404 pagina is vooral voor jullie handig, maar is niet echt behulpzaam voor de bezoeker/klant.

 11. @Ivan leuke oplossing, alleen wat gebeurt er als een klant echt een fout maakt zoals: http://www.wdnederland.nl/chardonay

  Dan krijgt de bezoeker nauwelijks feedback. Misschien kun je inbouwen dat als de bezoeker EN een foute pagina bezoekt EN er vervolgens geen zoekresultaten zijn, dat er dan wel een hele service gerichte 404 getoond word.

 12. Er zijn een aantal standaarden waar een 404pagina aan moet voldoen:
  – Maak van de 404 geen foutmelding; probeer er eerder achter te komen hoe de bezoeker aan de verkeerde url komt
  – Geef hem daarom alternatieven: een telefoonnummer, emailformulier, geef de bezoeker ook de gelegenheid zo makkelijk mogelijk de verkeerde url te communiceren aan je websiteteam/ klantenservice: hier kun je dan snel op inspelen
  – uiteraard mag een leuk plaatje worden toegevoegd, maar dat moet niet de meeste aandacht oppakken

  – Wb het Chardonay-voorbeeld: Het moet imo wel duidelijk zijn dat het een 404 betreft: de bezoeker mag best weten dat de door hem bedachte of geklikte url niet ( meer) bestaat. En ook voor je statistieken is het handig om te weten: hoeveel 404’s krijg je op je site en wat moet je daaraan doen dit te verbeteren?

 13. @Geert: Goede van je. Als je normaal zoekt dan krijg je wel een alternatief aangeboden en op de 404 niet.. ik zal het aanpassen.

  (normaal zoeken: http://www.wdnederland.nl/advanced_search_result.php?keywords=chardonay&x=13&y=7 )

  Groet,

  Ivan.

 14. @Maurice

  Wat het Chardonay voorbeeld betreft heb je gelijk. Ik bedoel dan ook een kruising tussen de zoekfunctie en een gerichte 404 pagina. Uw pagina kon niet gevonden worden, misschien kunnen wij u verder helpen met onderstaande suggesties -> zoekresultaten. En als er geen zoekresultaten/suggesties zijn een service gerichte 404 pagina.

  Ps.:Your comment is awaiting moderation<- What did I do wrong ? :)

 15. @geert we zijn het helemaal eens volgens mij :-)

 16. @Ivan,

  Als je systeem al zo is ingericht dat hij automatisch veelgemaakte typefouten herkend, waarom pas je de zoekmachine niet helemaal aan door naast de suggestie ook al direct enkele resultaten van de juiste zoekopdracht te tonen.

  Zoekopdracht -> Chardonay

  Bedoelde u Chardonnay?

  Wij hebben geen producten gevonden die aan uw zoekopdracht voldoen, misschien heeft u iets aan onderstaande suggesties:

  Chardonnay 1 | Chardonnay 2 | Chardonnay 3

  Zo niet dan kunt u ook nog het volgende proberen:

  Gebruik 1 woord
  Gebruik geen jaartal
  Gebruik geen leestekens

  Zit de wijn niet in ons assortiment?
  Dit zegt niet dat wij dit niet kunnen leveren!
  Doe een suggestie en wie weet wat wij voor u kunnen doen.

 17. Belangrijk blijft natuurlijk altijd het meten is weten, dus voordat je dergelijke aanpassingen gaat maken, zorg dat je voldoende relevante gegevens over de veranderingen registreert!

 18. @geert, ben bezig met zoeksuggestie als je iets typt. In test al draaiende, live nog niet. Work in progress, maar bedankt voor de suggestie.

  Groet,

  Ivan.

 19. @Ivan, Je bedoelt live suggesties, zoals Google dat ook doet? Dat is een mooie oplossing. Misschien kun je dan bij 0 zoekresultaten alsnog suggesties doen gebaseerd op: Smaak, Jaartal, Regio etc.

 20. De spelfout op Disney.nl is ook een beetje tragisch…

 21. @Jelle,

  Ik vind het sterk afwijkende taalgebruik misschien nog wel erger. Het lijkt me dat die site voor jonge kinderen bedoelt is. Er wordt echter gesproken van U en magic in een niet helemaal lekker lopende zin.

 22. @Geert: alles wordt gemeten en geanalyseerd. Zoektermen worden opgeslagen om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn en om te kijken waar men naar zoekt. Kort voorbeeld: Je hebt Chateau Ste. Michelle en je hebt Stimson Estate. Stimson Estate is een onderdeel van Chateau Ste. Michelle, maar niet iedereen weet dit. Als je kijkt bij wijnhuizen dan staan deze er beiden en onder beide staan de wijnen Stimson Estate Merlot & Chardonnay. Als je iets niet snel kan vinden, dan haak je af en dat moet voorkomen worden.

 23. @Geert: inderdaad live sugegsties. Smaak regio, land e.d. is de volgende stap, maar gaat er ook aan komen.

 24. Kwam toevallig gisteren op http://www.loodzwaar.com/404

  Duidelijk, overzichtelijk en veel mogelijkheden om verder te navigeren. Ik redde mij er prima mee!

 25. @Ivan, goed doordacht, zoals het hoort. De basis van een goede webwinkel is een logisch systeem. Het meten van en inspelen op onzekerheden van klant is iets wat regelmatig vergeten wordt!

  Dit kan zoals je aangeeft op basis van ruwe bezoekersgegevens, maar ook op basis van ervaring van de “vakidioot”, bij het optimaliseren van een website mag deze persoon dan ook nooit vergeten worden!

 26. @ Jesper, Mooie 404 inderdaad, lijkt veel op het voorbeeld wat ik een paar comments geleden gaf, maar die is nog niet door de moderation lijkt het helaas…

 27. @Geert (http://www.frankwatching.com/archive/2010/04/14/15-leuke-nederlandse-404-errorpaginas/#comment-118558): via Twitter kreeg ik de 404 pagina van Eduhub doorgestuurd (http://www.eduhub.nl/404), waarbij er geld wordt gedoneerd als je de foutmelding doorstuurt. Een erg leuke variant op het geven van korting wat jij al noemde!

  Gezien de vele reacties neem ik aan dat dit toch een onderwerp is dat mensen aanspreekt :)

 28. @Wiep,

  Inderdaad een leuke incentive om een probleem te vermelden. 404 pagina’s blijven natuurlijk een ondergeschoven kindje (ook op mijn website) maar het is wel een leuk onderwerp om je creativiteit op los te laten, zoals jij met je voorbeelden ook mooi laat zien!

 29. Via een 404-error kan de gebruiker op het juiste spoor worden gezet. Dat kan op een grappige en leuke manier, maar ook op een zakelijke.
  http://www.alice.nl/404. Maar er valt veel meer mee te doen, een grappige move, blijft vaak veel beter hangen, het zou een viraal effect kunnen hebben…

 30. Leuk zo’n artikel.

  Rond 2002 toonde Studenten.net telkens een andere mooie studente indien iemand op een 404-pagina kwam. Enkele van mijn collegae (vanzelfsprekend was ik hard aan het werk) maakten er destijds een sport van om zo veel mogelijk te viernulvieren.

 31. @Paul,

  Behalve dat het daar om een mooie vrouw gaat, ontgaat mij het viraal effect een beetje? Je idee verder is wel leuk, ik moest meteen denken aan het starten van een speurtocht, prijsvraag, game of speciaal filmpje op de 404 pagina, waardoor je deze pagina toch een positieve slinger meegeeft!

  @Erik, en tot je grote verbazing blijken de meeste bezoekers op de 404 pagina uit te komen, ipv. je echte content, leg dat maar eens uit aan de baas 😉

 32. Ik vind de 404 van de website Yubby.com erg leuk: http://www.yubby.com/404

 33. @geert. Is ook niet zozeer dat Alice op dit moment een viraal effect kan creëren door deze pagina. Maar er kan veel meer uit gehaald worden. De ideeën die je noemt zouden daarvoor een eerste aanzet kunnen zijn.

 34. Heavenlyheroes.nl zorgde ook voor een glimlach op mijn gezicht. Hun 404 heeft geen apart url, maar dit is de tekst:
  —-
  You 404’d it. Gnarly, dude.
  Surfin’ ain’t easy, and right now, you’re lost at sea. No worries, though—simply pick an option from the list below, and you’ll be back out riding the waves of the Internet in no time.

  – Hit the “back” button on your browser. It’s perfect for situations like this!
  – Head on over to the home page.
  – Punt.

  @geert over Heinz: volgens mij bedoelen ze de zoekfunctie die standaard rechts bovenin de site staat.

 35. Nog een goede:
  http://www.autokanaal.be/error404.aspx

  Leuke woordspeling van ‘autokanaal’ -> oeps, verkeerde afslag, en..auto in kanaal!

 36. Kapot spaarvarkentje op een site over economie:
  http://www.economische-begrippen.nl/404

 37. Misschien niet een van de creatiefste, maar ik wil mijn eigen 404 pagina toevoegen aan het lijstje :)

  http://www.ispoint.nl/error404.html

  Laat me weten wat jullie ervan vinden

 38. Ik vind de illustratie wel toepasselijk voor een site over telefoons

  http://www.gsminfo.nl/404

 39. Humor gebruiken, is GEEN goed idee. Alle mensen die wel eens een gebruikerstest uitvoeren weten dat veel gebruikers een ‘grappige’ 404-error pagina maar matig kunnen waarderen.

  Veel liever hebben ze dat je ze verder kunt helpen. En nét daar schieten de meeste van de voorbeelden ernstig voorbij.

  Trouwens, humor is niet eens universeel. Zelfs binnen een zelfde cultuur wordt humor niet door iedereen op dezelfde manier verwerkt.

  Misschien een leuke aanvulling over hoe je 404-error pagina’s wél moet maken:
  Geef zin aan je 404-error pagina

 40. In een melige bui deze 404 gemaakt… moet kunnen toch?

  http://www.redkiwi.nl/404

 41. Haha kwam laatst ook bij deze uit:
  http://www.serviceright.nl/404

 42. Erg leuk gedaan, heb deze niet zo snel gezien! erg leuk allemaal doet me veel inspiratie op.

 43. De 404 van E.T.S.V. Scintilla is zeer mooi, echter wel jammer dat het kopje Scintilla.uTwente.nl linkt naar http://scintilla.utTwente.nl i.p.v. htp://www.scintilla.utwente.nl zonder www. ervoor bestaat namelijk niet. (tevens is het hooflettergebruik bij utwente niet echt helemal goed/mooi)

 44. Ik ga op de ietwat melige toer. Goed, ik heb een fout gemaakt maar die heb jij ontdekt. Knapperd!
  Op die toer….http://www.heerlijktafelen.nl/pannekoek

  Er wordt nog een module met laatste artikelen toegevoegd aan de pagina

  grtz Patrick

 45. Deze is echt geweldig: http://www.otys.nl/nicol. Inclusief treffende tekst en een leuke video die je echt wilt zien. Onderscheidend en treffend want je weet echt waar je wél terecht kan. Compliment voor de 404 van deze site van OTYS Recruiting Technology!

  1. Jamie-Lee van Ingen | |

   Dat issi zeker!

 46. Ik was aan het kijken hoe ik mijn 404’s wil afhandelen en humor was het eerste waar ik aan dacht. Maar ik las ook iets over 404 sponsoring. http://www.404sponsoring.info/ Ik ken dit bedrijfje niet en weet niet of je er aan kan verdienen als bij een gewone reclame. Maar als het om een goed doel gaat, waarom zou je er dan aan willen verdienen? Het is naar mijn idee wel goed voor het imago van je onderneming om zoiets te doen…

 47. Paula Sogtoen |

  Hallo,

  ik moet zeggen dat ik met interesse heb zitten lezen en onze 404 pagina heb aangepast met behulp van alle voorbeelden

  http://www.shoesforfashion.com/404

  Het liefst zou ik een veel betere oplossing willen hebben, namelijk 1 die automatisch suggesties voor alternatieven geeft. Maar heb hier nog geen goed werkende extentie voor kunnen vinden. Wie weet hier een oplossing voor?

  Thanks, Paula

 48. Ik heb zelf ook een beetje zitten knutselen: http://www.andrz.nl/not_found.html

 49. Ik moet zeggen dat ik deze 404-pagina, waar ik per toeval op terecht kwam, qua taalgebruik wel heel grappig vond: http://qforma.nl/404

 50. Gerwin van Veelen |

  bekijk deze error 404 pagina eens: http://increase.nl/gestolen-pagina/

 51. Wij zijn ook wel trots op onze 404 …. http://www.juicepromotions.nl/foutje.

  Vriendelijk gezicht, aansprekende tekst, directe oplossing voor de fout en een fruitig alternatief!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!