Genomineerd voor de Usability Award 2010: NOS.nl

0

Dit jaar wordt de Usability Award voor de meest gebruiksvriendelijke website voor de 10e keer uitgereikt. Op 15 april maakte een vakkundige jury de 5 genomineerde websites bekend. Een van deze websites krijgt de award op 18 mei uitgereikt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Op Frankwatching staan de komende tijd de genomineerden een voor een centraal. Vandaag zijn we in gesprek met Roeland Stekelenburg van NOS.nl.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen sinds januari 2009?

“In december 2009 hebben we een compleet nieuwe website gelanceerd. NOS.nl is toen in zijn geheel veranderd, en eigenlijk is niets meer te vergelijken met eerdere websites als NOSjournaal.nl. De belangrijkste verandering is een verandering in werken geweest. Waar we vroeger vooral vanuit de interne organisatie dachten, is de hele website nu gebaseerd op gebruikerservaring en usability-onderzoek. Ons uitgangspunt was dat de vormgeving ten dienste moest staan van de navigatie. Natuurlijk moest de site er ook mooi uitzien, maar het belangrijkste is toch dat het werkt.”

NOS_nieuws

Wat was de belangrijkste usability-uitdaging, en hoe is deze opgelost?

“De belangrijkste usability-uitdaging was om de enorme hoeveelheid informatie goed vindbaar en navigeerbaar te maken. Daar ging veel testen aan vooraf. Voorheen hadden we binnen NOS allerlei verschillende websites. Daar stond vaak dubbele content op. Nu staat al deze informatie op 1 website, en zorgen we ervoor dat al deze informatie met elkaar samenhangt. Bij alles wat je bekijkt worden suggesties geboden voor gerelateerde content. Of dat nou een nieuwsbericht, video of iets anders is.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“Wat ons van de anderen onderscheid, is dat we een heel complexe informatiestructuur hebben, met veel lagen. En dat we deze desondanks op een overzichtelijke en logische manier gestructureerd hebben. Ook ben ik erg trots op onze zoekmachine, die we zelf hebben gebouwd.”

Waarom zou deze website de Usability Award 2010 moeten winnen?

“Omdat deze volledig publieksgericht is. In het proces van het ontwikkelen van de nieuwe website ontdekten we daarnaast dat je niet altijd het wiel opnieuw hoeft uit te vinden om een goede website te maken. Veel klik- en navigatiegedrag van bezoekers is gebaseerd op gewoontes. Startpagina.nl was voor ons een goed voorbeeld. En onze video-omgeving is gebaseerd op YouTube: met een ‘meest bekeken’-sectie, zoeken op datum, embed-mogelijkheden en goede kwaliteit van gerelateerde content.”

NOS_video

Zijn er nog plannen om de usability nog verder te verbeteren?

“We zijn continu bezig om de website door te ontwikkelen. Dat gebeurt vooral op basis van feedback van gebruikers, die ze op de website aan kunnen geven. Sinds de lancering in december hebben we alweer 20 tot 30 wijzigingen doorgevoerd. We kijken steeds opnieuw of content naar volle tevredenheid werkt.”

Wie zitten er achter de website?

“Achter de website zit een relatief klein team, waar een user experience designer onderdeel van uit maakt. We vinden het prettig om alle expertise zelf in huis te hebben, dus we werken met een vast team, waarin we een aantal freelancers hebben binnengehaald.”

Jury-oordeel

Een vakkundige jury, bestaande uit experts op het gebied van web usability, beoordeelde de gebruiksvriendelijkheid van website van de NOS.nl. Pluspunten, die hierbij naar voren kwamen, zijn:

  • Innovatieve manier van navigeren met uitklapbaar submenu
  • Goede zoekfunctie met een groot invoerveld, goede weergave van resultaten en filtering en goede foutopvang
  • Overzichtelijke nieuwsberichtpagina’s: goed gebruik van de ruimte

Naast deze positieve opmerkelijkheden, noemde de jury ook nog een aantal aandachtspunten voor in de nabije toekomst:

  • Niet elk jurylid vond de navigatie met uitklapbare subnavigatie duidelijk
  • Niet op alle pagina’s consistente navigatie
  • Op sommige pagina’s veel tekst (bijvoorbeeld op de voorpagina)

Stem nu!

Ben je enthousiast over NOS.nl? Breng dan direct je stem uit! Je kunt stemmen tot 13 mei.

Benieuwd naar de andere genomineerden? Lees hier hun verhaal!