Gespot

De Hybride Apotheek: Eigen webwinkel voor apothekers

0

Elke apotheek kan nu een webwinkel starten. Een gesprek met Marco van Honk van Hybride Apotheek.

Wat doet de site?

“De Hybride Apotheek is een e-commerce platform waarop apotheken een eigen webwinkel voor medische hulpmiddelen kunnen starten. De cliënt van de apotheek kan 24/7 in de webwinkel van de apotheek medische hulpmiddelen afnemen op het gebied van de productgroepen diabetes (teststrips, pennaalden, lancetten enz.) en incontinentie. Binnenkort aangevuld met de productgroepen retentie, voeding, wondverzorging en stoma. Dit is anders dan de meeste apotheken, die online alleen zelfzorgartikelen verkopen, zoals anti-rimpelcrème en keelpastilles.

De webwinkel heeft als doelgroep twee soorten cliënten. Enerzijds de cliënt die de medische hulpmiddelen van de zorgverzekeraar vergoed krijgt. Anderzijds de cliënt die niet in aanmerking komt voor een vergoeding en zelf moet betalen voor de medische hulpmiddelen.

Naast het beheer van de webwinkel nemen we het gehele e-commerce proces uit handen. Zo zorgt Lensvelt Medical voor de webshop, productmanagement, voorraadmanagement, logistieke afhandeling (bezorging bij consumenten thuis of afhalen in de apotheek) en de klantenservice.”

Waarom deze site?

“Als groothandel in medische hulpmiddelen proberen we meerwaarde te creëren in het ondersteunen van apotheken bij het dagelijkse proces rond medische hulpmiddelen, de zogenaamde diensten. Een van deze diensten is de Hybride Apotheek.

Van de totale omzet in medische hulpmiddelen gaat nu zo’n 50% naar de postorderaars (online). Lensvelt Medical wil daar verandering in brengen en een zo groot mogelijk deel van deze omzet naar de apotheek terugbrengen. Om dit doel te bereiken kan onder andere de Hybride Apotheek worden ingezet als postoderkanaal van de apotheek.”

Hoe werkt de site?

“De Hybride Apotheek, de webwinkel, van de betreffende apotheek is direct te benaderen via url www.hybride-apotheek.nl/<apotheeknaam>, een voorbeeld van een apotheek is www.hybride-apotheek.nl/ommerapotheek (zie screenshot hierboven).

Voor de cliënt die het directe adres van de apotheek niet weet is er de portal. Via deze portal kan de cliënt de dichtstbijzijnde apotheek zoeken op basis van plaatsnaam of postcode. Eenmaal gevonden op de landkaart kan de cliënt op de blauwe druppel klikken en vervolgens via de link in het informatieblok naar de Hybride Apotheek van de betreffende apotheek gaan.

 

Via de webwinkel kan een cliënt medische hulpmiddelen bestellen. Afhankelijk van de ingegeven registratiegegevens wordt bepaald of de cliënt mogelijk recht heeft op vergoede producten, deze producten zijn achteraf door de apotheek te declareren bij de zorgverzekeraar, of geen recht heeft op vergoede producten. Zo worden tijdens de registratie geautomatiseerd de verzekeringsgegevens gecontroleerd bij een centrale instantie (Vecozo).

 

De cliënt kan vervolgens de order laten thuis bezorgen of ervoor kiezen de order in de apotheek af te halen. De stelregel hierbij is vandaag voor 15.30 uur besteld morgen geleverd.”

Wat zijn de facts?

“De Hybride Apotheek wordt momenteel uitgerold richting de apotheken. Inmiddels staan er honderden gesprekken in de agenda bij belangstellende apothekers en zijn er diverse mogelijkheden om de Hybride Apotheek in te zetten voor een enkele apotheek of een groep van apotheken.”

Wie maakt de site?

“De organisatie achter de Hybride Apotheek is in handen van Lensvelt Medical, groothandel in medische hulpmiddelen. De technische uitvoering van de Hybride Apotheek berust bij Eperium.”