Flattr: online fooienpot of nieuw verdienmodel?

0

De manier van belonen van content op het internet gaat veranderen. Met Flattr wordt het mogelijk om makers van blogs, videos, etc met één klik een kleine bedrag te geven. De potentiële invloed op de online wereld is enorm.

Hoe werkt Flattr?

Gebruikers/donateurs schrijven zich in en zetten iedere maand een vastgesteld bedrag van minimaal 2 euro opzij. Makers kunnen een Flattr-button bij hun content plaatsen. Door op de button te klikken toon je als gebruiker je waardering. Aan het einde van de maand wordt het Flattr maandbedrag gelijk verdeeld over de contentmakers, afhankelijk van het aantal kliks. Als een taart die in gelijke stukken wordt gesneden.

Wordt het een succes?

no more tipit?Flattr is op dit moment in Beta en gebruik is invitation only. Het is een ambitieus project en er zijn nog flink wat beren op de weg. Voorheen zijn er gelijke projecten geweest zoals Paypal Donations en TipiT, maar beide services zijn niet breed bekend en gebruikt. TipiT is op dit moment zelfs uit de lucht. Het is dan ook nog helemaal niet zeker of Flattr uiteindelijk een succes wordt en veel gebruikt gaat worden Het project is gestart door Peter Sunde, een van de oprichters van the bittorrent site ‘the Pirate Bay’. “We willen mensen aanmoedigen om zowel geld als content te delen,” zei Sunde in een interview met de BBC. “Het is een test om te zien of dit misschien een werkend model is voor microbetalingen.”

Invloed op de online wereld

Als Flattr aanslaat kan het een zeer grote impact hebben op de online wereld. Persoonlijk vraag ik mij af wat de invloed zal zijn op de a. op special interest websites, klantenclubs en in e-mailmarketing. Maar denk eens aan mogelijkheden die Flattr in combinatie met sociale netwerken en kanalen als Youtube, Twitter, Facebook, Hyves en zelfs een businessnetwerk als LinkedIn kan hebben.

Accepteer cookies

Video met uitleg over Flattr

Nieuw verdienmodel

Maar misschien is het zelfs een nieuw businessmodel. De contentmakers van weleer, zoals kranten en tijdschriften zijn lange tijd (en nog steeds) bezig met het vinden van een ideaal verdienmodel. Als een microbetaling je toegang geeft tot een interessant artikel, of een download, zou jij dan even op die Flattr-knop klikken? Zo zou je ook een micro-abonnement kunnen nemen op een (online) tijdschrift of een interessante e-mailnieuwsbrief.

Wat denken jullie, zal Flattr het halen en zal er dan ook wat veranderen aan advertentie en betaalde contentmodellen?

“We want to encourage people to share money as well as content,” Mr Sunde told BBC News. “It’s a test to see if this might be a working method for real micropayments.”