Innovatie

Webshop in 360 dagen (12): lessen voor webshopondernemers

0

Het landschap waarin internetondernemers zich bevinden is erg dynamisch. Verandering door te leren is dan ook de enige manier om succesvol te blijven. Welke belangrijke leerpunten kunnen we trekken uit de ervaring die we afgelopen jaar hebben opgedaan als ondernemers bij LensBestel.nl? De belangrijkste lessen voor webshopondernemers bespreken we in dit artikel.

Ondernemerschap, tijd en privé-leven

Vóór we begonnen, kregen we van veel kanten te horen dat we gek waren; “ondernemer ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week”. ‘Ze’ hadden deels gelijk. Als je besluit met een webshop te beginnen, bedenk dan dat (als het gaat lopen) je het eerste jaar weinig tot geen vrije tijd hebt. Wij hebben ervoor gekozen het avontuur met zijn tweeën aan te gaan en dit beiden naast een full-time baan te doen. Enerzijds verdeel je het werk, maar anderzijds betekent het dat er constant energie in wordt gestoken en dus dat de ontwikkeling continu doorgaat.

werklevenHet continu bezig zijn is ook absoluut noodzakelijk, we hebben gemerkt dat als je, al is het één weekje, er geen energie in steekt, de ontwikkelingen stagneren. Logisch, het hele ‘bedrijf’ is volledig van jou afhankelijk. Ondernemen is daarnaast zeer verslavend, je weet dat als je je best doet en er tijd in steekt, het ook beter loopt. Dit heeft wel enkele consequenties. Zo ben je er de gehele dag mee bezig, vrienden kunnen gek worden van je verhalen als je het steeds over ‘je bedrijfje’ hebt. Belangrijk is het dus om je hier van bewust te zijn zodat je dit kan voorkomen.

Ook zal er een moment komen waarop je merkt dat de tijd die je investeert zal verschuiven van ontwikkeling naar exploitatie van je webshop. De impact hiervan op onze motivatie was duidelijk onderschat door ons. Door je handen vol te hebben aan fulfillment, klantenservice en afhandelen van orders lijkt het soms alsof je onderneming stilstaat. Erg frustrerend als je nog tal van plannen hebt om uit te voeren. Belangrijk is het dan ook om je te realiseren dat de toekomstige ontwikkeling van je webshop geen ondergeschoven kindje moet worden.

Daarnaast schuilt er een gevaar om iedere vrije seconde te investeren. Dit kan ten koste gaan van je privé-leven, sociale leven en eventueel je ‘werk’-leven. Het is daarom zeer belangrijk te letten op de balans werk-privé. Je werkt tenslotte om te leven, en leeft niet om te werken! Maar als je tegen druk kunt, de tijd kunt vrijmaken en er ondernemersbloed door je aderen stroomt, is het houden van je eigen webshop erg belonend!

Verwachtingen, successen en mislukkingen

keytosuccessDeze beloning is niet van financiële aard. Hoewel wij af en toe grappen met de ‘Quote 500’, doen we het in eerste instantie zeker niet voor het geld. Het is een langzaam proces dat tot nu toe alleen een investering heeft gevraagd van onze kant en waarvan het zeer lang onzeker was of het ooit iets op zou leveren. Verwacht het eerste jaar, tenzij je een gat in de markt hebt, geen hoge winsten. Pas daarnaast altijd het boekhoudkundig principe toe: verliezen direct boeken, winsten pas wanneer je het 100% zeker weet. Op deze manier hou je de financiële verwachtingen goed onder controle. Ondernemen doe je voor het ondernemen.

Verwacht ook zeker mislukkingen. Zoals bij ieder project, gaat er altijd wat mis. Accepteer dit en ga hier constructief mee om. Leer van mislukkingen, maak ze niet persoonlijk en pas je verwachtingen aan. Het is daarnaast zeer belangrijk om iemand te hebben die je op moeilijke momenten even positief inpraat. Wij hebben het geluk gehad op exact tegenovergestelde momenten de moed te verliezen of juist positief te zijn. Als dit niet het geval was, was de kans groot dat we na de zoveelste tegenvaller de stekker uit het project hadden getrokken. Wees dus realistisch en maak altijd de afweging ‘doorgaan of stoppen’ zonder te letten op wat je er nu al in geïnvesteerd hebt (sunk costs). Houd altijd moed!

Daar tegenover staan natuurlijk successen en wil het idee lukken, dan zijn dit er meer dan de mislukkingen. Laat ze daarom niet voorbij gaan, bepaal wat een mijlpaal is en vier ieder succes. Door de doelen te benoemen, heb je meer het gevoel dat je daadwerkelijk iets bereikt. Hou je vast aan deze successen en gebruik ze als energiebron en motivatie om door te gaan. Als het goed gaat, heb je er veel om van te genieten en later op terug te kijken.

Interne communicatie en samenwerken

Zoals in het artikel over samenwerken staat, is je relatie tot je eventuele zakenpartner zeer belangrijk. De manier waarop je communiceert, op elkaar reageert, samen dingen bedenkt en uitvoert is essentieel voor het wel of niet kunnen onderhouden van een langdurige werkrelatie.samenwerken

Belangrijkste punten voor ons waren het continu openstaan voor kritiek, opvangen van elkaars irritaties en de insteek “we doen allebei ons best om het meeste uit dit bedrijf te halen”. Aangezien we allebei nogal een eigen mening hebben en ons nogal vastbijten in iets om de ultieme oplossing te vinden, was het niet alleen het versterken van elkaars kracht, maar soms ook het afzwakken, met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. Dit obsessieve gedrag heeft bij ons achteraf voor veel vertraging gezorgd, maar heeft uiteindelijk tot een solide basis op lange termijn geleid.

Bedenken, doordenken en uitvoeren

bedenkenDoor zoveel mogelijk van tevoren uit te denken, ben je goed voorbereid op de toekomst en dit hebben we zeker gemerkt. Aan de andere kant is er de praktijk. Vaak heb je simpelweg niet alle informatie van tevoren of is het moeilijk in te schatten welk resultaat bij een bepaald besluit hoort. Onze insteek, alhoewel erg aan de ‘vooraf doordenken’ kant, was ook de praktische ‘plan A, plan B’ methode. Omdat we altijd een plan B hadden, dat we van tevoren hadden bedacht, konden we snel schakelen als de praktijk anders bleek te zijn. Vooraf sparren en uitdenken is wel één van de meest voor de hand liggende, maar ook één van de belangrijkste tips die we kunnen geven.

In hetzelfde straatje past het vooraf opstellen van een bedrijfsstrategie en businessplan. Als je zoveel mogelijk van tevoren uitdenkt, begin je ook een gevoel te krijgen voor waar de knelpunten liggen. Als je wilt beginnen met een webshop, ga dan steeds een stapje terug en bedenk wat je precies wilt. Wil je een webshop of wil je een retailwinkel met een online kanaal? Wil je zelf gaan programmeren of wil je straks alleen verkopen? Door deze vragen met elkaar te bespreken of in je hoofd door te malen, kom je erachter waar je wensen en krachten liggen.

Core business, uitbesteden en investeren

Je eigen kracht is eigenlijk de core business van het bedrijf. Als je goed kunt omgaan met social media, dan kan het bedrijf goed omgaan met social media. Als je niet genoeg weet van je producten, dan valt dat ook direct op (op de website of in je antwoorden van de klantenservice). Het idee is om voldoende core qualities te hebben om je bedrijf succesvol te kunnen maken en om de niet-core-qualities te compenseren of in huis te halen. Vervolgens is het, om goed door te stomen, zaak om je niet-core activiteiten zo snel mogelijk uit te besteden (zoals fulfillment in ons geval).outsourcing

Er zijn veel zaken die je moet doen, die helemaal niet bij jouw idee van ondernemen passen: de belastingaangifte invullen, bonnetjes scannen, onderhandelingen voeren met leveranciers, inpakken en verzenden van dozen, leren hoe ieder aspect van je webshop-software werkt, incasso’s versturen en omgaan met ontevreden klanten. Deze zaken horen er echter bij en vereisen soms een apart talent. Bedenk dat veel jobs uit dit rijtje een noodzakelijk kwaad zijn, maar dat ook veel is uit te besteden aan accountants, fulfillment partijen en programmeurs.

Externe communicatie en relaties

networkEen ondernemer bevindt zich immer in een web met verschillende stakeholders. Hoewel je eigen baas bent, dien je wel rekening te houden met de belangen van je netwerk. Je leveranciers verwachten dat je genoeg bestelt, je klanten verwachten een goed kwalitatief product tegen een concurrerende prijs en je concurrentie verwacht dat je je netjes in de markt gedraagt. Bedenk hoe je hiermee om wilt gaan. Voor LensBestel.nl hebben we gekozen voor een open en transparante benadering. Onze insteek is, zowel naar leveranciers als naar klanten, een samenwerkende en meedenkende aanpak, waarin eerlijkheid hoog in het vaandel staat. Daarbij hoort het om soms in het belang van het netwerk te handelen in plaats van uitgaan van eigen belang.

Deze attitude dient in je communicatie terug te komen en je kunt dit best expliciet benoemen. Daarnaast zul je op zoek moeten gaan naar partners en stakeholders die jouw instelling accepteren en die het liefst op een soortgelijke manier denken. Dat komt neer op het vinden en samenwerken met de juiste partners, al zal dat wellicht niet direct financieel voordeel genereren.

Naast de mensen die dezelfde instelling hebben, moet je vaak toch nog meespelen in ‘ouderwetse’ spelletjes, zoals zetten van druk, drammen, indienen van formele klachten en concurreren. Ook hiervan moet je als ondernemer accepteren dat dit een noodzakelijk kwaad is, zolang je nog niet groot genoeg bent om je eigen spelregels te bepalen. Hoe meer je verkoopt, hoe behulpzamer de leveranciers worden, hoe meer uitzonderingen mensen voor je willen maken en hoe sneller je wordt betrokken bij belangrijke events of beslissingen. Het is een investering, maar bedenk; jij bent niet gek, je bent uniek!

Tot slot

eindeVoor LensBestel.nl is er pas net een begin gemaakt met het uitbouwen en verder professionaliseren van de onderneming. Tegelijkertijd is het einde van de reeks ‘Webshop in 360 dagen‘ alweer inzicht. Volgende week schrijven wij voorlopig het laatste artikel waarbij we terugblikken op afgelopen jaar en alvast een blik op de toekomst werpen. Dat betekent ook dat we minder zichtbaar zullen worden voor de Frankwatching community. Als jullie nog vragen of ideeën hebben, willen we hier daarom graag de ruimte voor nemen en we willen iedereen dan ook verzoeken om eventuele vragen, opmerkingen of tips achter te laten in de comments. We zullen dan in ons volgende artikel hier uitgebreider op terugkomen.

Volgende week voorlopig de laatste aflevering in deze serie. Lees ook de andere artikelen uit de serie Webshop in 360 dagen.

Update: Kijk voor meer informatie ook op Handleiding Webshop: in 10 stappen je eigen webshop.