4 lessen die SEO’s kunnen leren van rich snippets

Het Hreview microformatRich snippets zijn een nieuwe trend in SEO-land waar we de komende tijd nog veel van zullen zien. Hieronder ga ik niet uitleggen wat rich snippets zijn (zoek het op), maar benoem ik een aantal ideeën die een stapje verder gaan. Leuk, die nieuwe techniek! Maar wat moeten we er nu mee? En wat moeten we ervan vinden? Hieronder mijn persoonlijke mening.

De echte reden van rich snippets

In 2007 verscheen er op het Googleblog een oproep over hoe webmasters hun metadescriptions konden verbeteren. De uitleg die verder in dit artikel gegeven werd bevatte verschillende voorbeelden van ‘information-rich’ descriptions en ik adviseer je om het nog eens goed door te lezen. Als je die voorbeelden goed bekijkt, zie je behoorlijk veel overeenkomsten met het soort informatie dat we nu in de rich snippets kunnen stoppen.

Waarom vindt Google dit belangrijk? Hierom:

This directs them to good results faster and reduces the click-and-backtrack behavior that frustrates visitors and inflates web traffic metrics

Ik denk dat dit citaat precies aangeeft waarom we nu allemaal aan de rich snippets moeten. In de eerste plaats verbetert het de gebruikerservaring van mensen die Google gebruiken, in de tweede plaats zorgt het voor een betere CTR voor websites.

Les 1: zorg dat je erbij bent

Allereerst moeten we dit pragmatisch bekijken. Is er een kans dat als we rich snippets gebruiken dat onze CTR dan omhoog gaat? Ja. De kwaliteit van je bezoekers gaat omhoog, omdat ze van tevoren beter weten wat er op je pagina’s te vinden is. Ik zeg: doen.

Les 2: wacht niet

Het soort informatie dat in die rich snippets staat kun je uiteraard ook gebruiken in je ‘gewone’ metadescriptions en metatitles. Adwords specialisten weten dat allang trouwens. Als je een beetje creatief bent kun je volledig geautomatiseerd goede metadescriptions en titles genereren die ‘information rich’ zijn, zoals bijvoorbeeld Silvester Strips doet (zie ook hier):

Information rich normal snippets

Als je op deze manier rondkijkt en de rich snippets ziet als een nieuwe vorm van information rich metateksten, dan zie je genoeg inspiratie!

Les 3: loop niet blind Google achterna

De belofte die Google ons doet is dat door het gebruik van rich snippets onze CTR omhoog gaat. Het levert dus meer (en wellicht ook betere) bezoekers op. Prima natuurlijk. Maar daar moet je wel kritisch op zijn, want wat die rich snippets ook doen is Google zelf beter maken. En is dat wel in jouw voordeel? Ik zeg niet dat het niet zo is, alleen dat je goed moet nadenken over welke informatie je aan Google geeft en welke niet (hier kunnen veel krantensites over meepraten).

Les 4: uitbreiding van het SEO-arsenaal

Ik ben benieuwd wat deze nieuwe vorm van verborgen meta-informatie ons gaat brengen. Het geeft ons SEO’s en webmasters de gelegenheid om toch weer wat meer invloed uit te oefenen op de SERP’s, iets wat ik natuurlijk altijd toejuich.

Ik zie met name veel mogelijkheden voor blended search SEO, omdat je hiermee Google veel beter helpt om een semantische interpretatie te koppelen aan een stuk content. Daarom ben ik ook overwegend positief hierover :)

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Goed artikel Ramon! Het is inderdaad een les voor iedereen, en ik ben het met je eens: denk na over wat je deelt met Google: is het wel in jouw voordeel, ook al vraagt Google er om. Case in point: availability van een product in hproduct.

 2. Ik zeg doen, mits je de rest op orde hebt. Je kan wel overal rich snippets in gaan bouwen maar als je nog steeds op iedere pagina dezelfde titel hebt, frames gebruikt of je bezoekers binnenhaalt via speciale landingspagina’s moet je misschien eerst op andere dingen gaan letten.

  Ik denk dat rich snippets heel interessant zijn, maar alleen besteed zijn aan websites die de rest echt al goed op orde hebben. Als jij op de zesde pagina staat met je rich snippet krijg je nog steeds geen bezoekers.

 3. @Joost: dat is inderdaad een goed voorbeeld. Ik gebruikte kranten omdat dat bekender is, maar idd 100% mee eens :)
  @Jeroen: ik ben het eigenlijk niet met je eens: goede metadescriptions en metatitles zijn ESSENTIEEL voor SEO, dus iedere gelegenheid om die te verbeteren moet je pakken

  Het is uiteraard altijd een kwestie van prioriteiten stellen op basis van stand van zaken en budget. Bedenk wel dat Rich Snippets maken in principe niet duur is, omdat het slechts wijzigingen betreft in de semantiek van de HTML, en dus geen consequenties heeft voor layout (tenzij je microformats classes verkeerd gebruikt).

 4. @Ramon Het grote nadeel van rich snippets is dat de kans nu nog groot is dat je niets terug ziet van de investering die je er in steekt. In veel gevallen worden ze namelijk nog helemaal niet getoond. Het lijkt me daarom beter om je te richten op factoren waarvan je zeker weet dat ze wel invloed hebben. Zoals inderdaad het optimaliseren van je meta titels en descriptions (buiten rich snippets om).
  Overigens verbaas je je er nog over hoe moeilijk het voor sommige partijen kan zijn om aanpassingen in de semantiek van de HTML te doen. Ik zou die investering dan liever steken in iets waarvan ik zeker weet dat het op redelijke termijn effect gaat hebben.

 5. @Jeroen, ik vind dat geen groot nadeel, en je ziet het ook terug, namelijk zodra het er is. Ik denk niet dat dat nog lag zal duren. De eerste snippets zijn al zichtbaar in NL. Je kunt het beter nu doen dan achteraf wanneer je concurrenten je al voor zijn…

  En uiteraard zoals ik al zei, het is altijd een kwestie van prioriteiten stellen. Als je site niet eens spiderbaar is heb je wel wat anders aan je hoofd, lijkt me logisch, dus dat ben ik met je eens.

 6. Goed artikel Ramon. Ik zeg, als je toch bezig bent de title tags en meta descriptions aan te pakken, kijk dan meteen even naar de rich snippets die eruit voortkomen. Hoef je niet steeds terug te komen naar dezelfde stukjes code.

 7. Plus dat de tijd die nodig is voor een dergelijke implementatie vaak reuze meevalt omdat je doorgaans maar een paar templates hoeft aan te passen en zo de consistentie van het gebruik van deze microformats/data/rdfa door je site in een keer aanpakt. Gebruikte variabelen zijn doorgaans al gedefinieerd en kun je zo hergebruiken.

 8. Is hier ook een goede wp plugin voor.

  Alvast dank

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!