Doe mee: onafhankelijk onderzoek naar de toekomst van televisie!

testbeeldHet televisielandschap verandert. Daar waar we vroeger alleen kozen voor een Tv-pakket met bepaalde kanalen, hebben we nu ook de keuze om over te stappen op interactieve televisie,  televisie op het internet, digitale TV, HDTV en straks zelfs 3DTV. Maar wat weten we als gebruikers eigenlijk over al die vormen? En welke factoren bepalen of we de overstap maken naar nieuwe televisievormen of diensten zoals YouTube en uitzendinggemist? Om daar achter te komen houden de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente een grote gebruikersenquête.  

Waarom deze enquête?

Sinds de digitalisering is het aanbod en gebruik van televisie onderhevig aan veranderingen. Online video wordt steeds populairder en nieuwe technologieën, zoals digitale (HD)TV krijgen hun plek in de markt. Veel van deze diensten en technologieën worden ‘gepushed’ of als onvermijdelijk beschouwd door organisaties in de televisieketen, maar de manier waarop en de snelheid waarmee nieuwe mediatechnologie zich in een maatschappij verspreidt, is afhankelijk van vele factoren, waaronder de motivaties van de gebruiker. En juist over deze gebruiker is nog relatief weinig bekend. Dit onderzoek probeert inzicht te krijgen in de factoren en motieven die de adoptie en het gebruik van nieuwe diensten of mediatechnologieën beïnvloeden.

1241359418_9592e6205c_bAchtergrond

Het onderzoek is onderdeel van twee promotietrajecten. Het promotietraject aan de Universiteit Utrecht (2006-2011) richt zich op de diffusie van nieuwe televisietechnologieën zoals HDTV. De online vragenlijst is onderdeel van een meerjarige gebruikersenquête. Een samenvatting van de resultaten uit eerdere onderzoeken is hier te vinden.

Het promotietraject aan de Universiteit Twente is eind 2008 gestart en richt zich op de bewaring, maar vooral de ontsluiting van digitaal cultureel erfgoed bij Vlaamse en Nederlandse omroepen. Dit vragen in dit deelonderzoek geven inzichten in karakteristieken van mogelijke nieuwe videodiensten op basis van het audiovisuele archief binnen Beeld en Geluid welke aansluiten bij wensen van de gebruiker.

Afbeelding 1

De onderzoekers

Eva Baaren (Universiteit Utrecht) is communicatiewetenschapper en gespecialiseerd in zowel film & televisie als nieuwe media. Meer over Eva is te vinden op haar persoonlijke pagina of op haar weblog.

Guido Ongena (Universiteit Twente) is informatiekundige en heeft daarnaast gewerkt voor het onderzoek en adviesbureau Dialogic. Sinds december 2008 is hij full time promovendus op het gebied van de ontsluiting van audiovisuele archiefcontent. Meer informatie over dit project is te vinden op de persoonlijke pagina van Guido.

Deelname en beloning

Je kan aan het onderzoek deelnemen door de vragenlijst in te vullen op www.toekomst.tv. Deze zal tot eind augustus online staan. Onder de deelnemers worden vijf bioscoopbonnen van 10 euro en een Mediamarkt tegoedbon van 150 euro.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

  1. Interessant onderwerp. Het belangrijkste wat betreft digitale televisie mis ik echter: De auteursrechten over content van de publieke omroep. Mijn weblog geeft meer info over de stand van zaken bij de NPO.

  2. @bulkzooi daarin heb je gelijk, maar juist in dit onderzoek willen we eerst de drempels en drijfveren van mensen zien te achterhalen.

  3. Een leuk onderwerp, en ik wil best meedoen, maar ik loop halverwege vast, omdat je niet in kunt vullen dat je geen tv hebt of tv-abonnement :) Zo lang ik nog voor relatief veel geld vooral dingen binnenkrijg die ik niet wil zien (reclame en een bak slechte reut van heb ik jou daar) en de dingen die ik wil zien, niet op het moment binnenkomen dat ik ze wil zien, kijk ik geen tv maar internet.

    Waarschuwen jullie me wel even als de toekomst van de tv van start gaat? Dan doe ik weer mee!

  4. @Guido:

    Zoals ik het begrijp gaan je onderzoeken over ontsluiting van data bij publieke omroepen. Auteursrechten (en het wettelijk kader)zijn hierbij van essentieel belang. Kijkend naar je persoonlijke pagina, past de Auteurswetgeving enkel in het eerste deel van je onderzoeken aangezien je in het tweede deel al in oplossingen gaat denken.

    Ter verdediging van je onderzoek is je reactie nogal tegenstrijdig met je onderzoeksopzet.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!