Verdieping

Sociale media over de grens: Duitsland

0

In eigen landje weten we elkaar allemaal online te treffen via de bekende kanalen. Zakelijk afspraken maken we via LinkedIn en jongeren treffen elkaar op Hyves. Maar hoe is dat eigenlijk buiten onze landsgrenzen gesteld? Dit maal een kijkje over de grens in Duitsland, wat gebeurt daar bij de sociale media?

Jongeren zitten op StudiVZ

De Duitse jongeren treffen elkaar op het netwerk StudiVZ; StudieVerzeichnis, letterlijk vertaald, studentenlijst. Zoals de naam dus al doet vermoeden zijn er voornamelijk Duitse studenten te vinden op dit netwerk. StudiVZ werd opgericht op het moment dat Facebook alleen nog maar toegankelijk was op de Amerikaanse universiteiten.

Op dit moment telt StudiVZ zo´n 16 miljoen geregistreerde leden. De voornaamste functies van het netwerk zijn het ontmoeten van vrienden, het delen van foto´s en het deelnemen aan discussies op het forum.

XING is hèt zakelijke netwerk

Onderzoek onder Duitse recruiters leverde als resultaat op dat 39% van de ondervraagde bedrijven gebruik maken van sociale media. Voor de zakelijke sociale netwerk markt is XING het grootste netwerk in Duitsland. Het netwerk werd opgericht in 2003 in Hamburg. XING is er niet alleen voor ondernemers en hen die aan een netwerk willen bouwen, ook echt iedereen die opzoek is naar een baan kan er terecht.

Anders dan bij het welbekende LinkedIn wordt er bij XING onderscheid gemaakt in twee soorten lidmaatschap voor ‘gewone’ leden. Zo is er het premium lidmaatschap waar zo’n 600.000 van de 8 miljoen leden gebruik van maken. Bij premium wordt wel een driemaandelijkse vergoeding gevraagd, dit is meteen de belangrijkste inkomstenbron van XING.

Qype sterk groeiende beoordelingssite

Qype, opgericht in Hamburg, is een online forum waar gebruikers restaurants, cafés, timmerlieden en zelfs de huisarts een beoordeling kunnen geven. De beoordelingen zijn voor iedereen toegankelijk en bruikbaar om keuzes te maken. Grappig is dat de gebruikers zichzelf ook een beoordeling kunnen geven.

Het concept van Qype heeft zich na het enorm succes in Duitsland inmiddels ook uitgebreid naar Groot Brittannië, Frankrijk en een aantal andere Europese landen. De Duitse community bestaat uit zo´n 3 miljoen leden, in Europa zijn dat er zo´n 17 miljoen.

 

Veel weblogs over het ‘Netz’

Weblogs zijn een belangrijk onderdeel van de sociale media in Duitsland. Zo is er een groot scala aan weblogs dat gaat over de ontwikkelingen op internet. Bijna allemaal hebben ze ‘Netz’ in de naam. Zo is er netzpolitik.org, een weblog dat online is sinds 2002 en het heeft over de filosofische vraagstukken rondom vrijheid, identiteit en veiligheid op het web.

Op netzwertig.com wordt voornamelijk het laatste sociale media nieuws behandeld, net als bij Netsӧkonom die zich meer specialiseert op de economische kant.

Een populair weblog is Spreeblick.com. Spreeblick schrijft naar eigen zeggen over pop, politiek, gadgets en levensstijl. Het is het enige blog dat ook een eigen uitgeverij heeft. In 2006 ontving het weblog de hoogste internetprijs in Duitsland, de Grimme Online Award. Leuk is ook dat het weblog sinds kort actief de dienst Flattr inzet.

Forrester: verschillen in online participatie

Forrester Research deed onderzoek naar het gebruik van Sociale Media in Europa. Uit het rapport zijn ook duidelijk verschillen af te leiden tussen het internetgedrag van Nederlanders en Duitsers. Forrester hanteerde bij haar onderzoek de welbekende onderverdeling:

Op basis van deze onderverdeling ziet de participatie van Nederland en Duitsland er als volgt uit:

 

Terwijl nog maar 29% van de Nederlandse online gebruikers op geen enkele manier gebruik maakt van sociale media, is dat percentage in Duitsland nog 53%. Dat is toch wel een gigantisch verschil tussen beide landen. Ook het verschil tussen de spectators en joiners is daardoor opvallend groot.

Kent iemand nog andere interessante ontwikkelingen op het Duitse internet, deel ze dan hieronder in de reacties!

Hier vind je alle artikelen uit de serie Sociale media over de grens.