How to

Top 7 wiki-producten: de nieuwste ontwikkelingen

0

In een poging de nieuwste ontwikkelingen in kaart te brengen op het gebied van wiki-software voor organisaties (Enterprise wiki’s), zet ik in dit artikel  de nieuwste functionaliteiten van de 7 populairste wiki’s op een rij. Wat hebben Twitter, OpenID, Microsoft Office, Facebook, interne wachtwoorden en ‘Documenten’ gemeen?

Aanpak

De wiki’s die besproken worden, zijn geselecteerd op basis van de lijsten van organisatie wiki-producten op WardsWiki, Wikimatrix en Wikipedia. Vervolgens zijn deze gefilterd op organisatie-geschiktheid en aangevuld met Alexa site ranks van 28 augustus 2010. Hiervan is de top 7 genomen, waarbij niet-Enterprise wiki’s (zoals MediaWiki, Wetpaint.com, Pbworks.com en meer) eruit gefilterd zijn. Behalve Tikiwiki, bevat deze lijst oplossingen die eveneens in menig Gartner-rapport voorkomen.

Alexa site ranks (lager is hoger)

  1. Confluence (8614)
  2. Central Desktop (12610)
  3. Jive (24853)
  4. MindTouch (33962)
  5. TikiWiki (52641)
  6. TWiki (76110)
  7. Socialtext (108075)

De top 7 is op zichzelf al verrassend te noemen. Zo had ik verwacht dat Central Desktop en Jive lager zouden staan, Socialtext hoger en in plaats van Tikiwiki en Twiki, had ik eerder Xwiki en Foswiki verwacht. Commerciële aanbieders eTouch (Samepage), Traction (Teampage) en Brainkeeper blijken in de verste verte niet mee te doen. Gartner noemt deze spelers ook in menig ‘2.0’ rapport, met uitzondering van Tikiwiki. De andere overige oplossingen zijn met name open source initiatieven die, mijns inziens, langzaam ontwikkelen of ‘af’ verklaard zijn.

De functies die hieronder genoemd worden zijn niet per se uniek, het kan zijn dat wat nieuw is voor de ene leverancier, een ander al lang aanbiedt.

#1 Confluence

Het gaat goed met het Australische bedrijf Atlassian dat van origine producten ontwikkelt om IT’ers te ondersteunen. Denk aan Bugtrackers, codebeheer, workflow en modelleertools. De Confluence Wiki  weet met 8.100 betalende klanten een breder publiek aan te spreken. Recent is Atlassian aangesterkt met de grootste IT-investering van 2010 tot nu toe: 60 miljoen dollar van Accel Partners.

‘Confluence combines powerful online authoring capabilities, deep Office integration and an extensive plugin catalog to help people work better together and share information effortlessly.’ (Atlassian.com)

Confluence is met name uitgebreid met ‘Microblog’ functies, geïnspireerd op Twitter en Yammer. Zo kan men een status instellen, gebruikers en hun activiteit volgen en op profielpagina’s zien wie wie volgt. De pagina-editor is ook aangepast.  Met autocomplete techniek is het invoegen van een link naar een bestand of pagina makkelijker. Plaatjes en video’s kunnen makkelijker ingesteld worden door erop te klikken en vervolgens een instelling, zoals formaat, te kiezen. Webbrowsers die HTML5 ondersteunen maken het mogelijk om bestanden ‘drag n drop’ in de pagina te uploaden.

#2 Central Desktop

Central Desktop is met name groot in het MKB in de Verenigde Staten. Ze hebben zo’n 2.6 miljoen dollar omzet in 2009, van 125.000 betalende klanten. Hun productaanbod is enkel in de Cloud (SAAS), en dus niet te installeren op een eigen server. In april hebben ze een kapitaalinjectie van 7 miljoen gekregen van OpenView Venture Partners.

‘Central Desktop delivers a Complete business collaboration platform for the mid-market enabling business teams to connect, share, collaborate and manage business both internally and externally on customizable web workspaces.’ (centraldesktop.com)

De nieuwe versies van Central Desktop zijn vooral versterkt op het vlak van document- en Office-integratie.

Met webfolders kan men documenten in bulk op de wiki plaatsen of ophalen, maar ook specifieke bestanden direct wijzigen. Via het Webdav-protocol kan men een ‘groepsschijf’ aanmaken die eigenlijk verwijst naar de bestanden in de wiki. Als men in de wiki op een bestand klikt, wordt automatisch de desbetreffende Office-applicatie (zoals Word, Excel) gestart en kan men wijzigingen maken en opslaan.

Uniek bij Central Desktop, is dat er een extensie te installeren is op de pc waarmee men tegelijkertijd in een Office-document kan werken. Daarnaast kan men inzien of een collega al bezig is met het bestand. Ook Central Desktop heeft  ‘drag n drop’ upload-functionaliteit. Deze werkt echter alleen in Google Chrome.

#3 Jive

Jive Software wordt door Gartner met meer dan 3000 klanten vaak als een van leiders van de Enterprise 2.0 markt genoemd. Ze hebben in juli bij Sequoia Capital, Kleiner Perkins en Caufield & Byers 30 miljoen dollar opgehaald. Jive Software is een van de pioniers die wiki’s combineert met social networking functies, zoals gestructureerde gebruikersprofielen.

‘We integrate the most powerful aspects of collaboration, community, and social networking software to deliver the richest user experience for every type of online community: employee, public or both. Only Jive enables you to seamlessly connect the two.’ (Jivesoftware.com)

Nieuw bij Jive Social Business Software (SBS) is de microblogging-functie. Daarnaast is het ook mogelijk om à la Facebook te chatten. De OpenSocial standaard wordt nu ook ondersteund, waardoor in Jive pagina’s informatie uit sociale netwerken zoals Hyves, Ning en Yahoo! getoond kunnen worden.

#4 Mindtouch

Mindtouch levert zowel een open source versie als een betaalde wiki-oplossing. Mindtouch heeft meer dan 1000 klanten en hun product onderscheidt zich vanwege de flexibele API en scripttaal. Hierdoor kunnen maatwerk interfaces gemaakt worden, maar ook wiki-applicaties en mashups.

‘MindTouch is an general-purpose platform for enterprise collaboration and rapidly developing social business applications.’ (Mindtouch.com)

mindtouch scorePagina’s kunnen met Mindtouch 2010 gewaardeerd worden, met een ‘hands up en hands down’ systeem. Bij een negatieve waardering, wordt er vervolgens gevraagd om aan te geven wat er beter kan. Tevens zijn er statistieken  uit te draaien die zoekvragen, kwaliteit, populariteit en actualiteit in kaart brengen.

De zoekmachine is slimmer geworden en gebruikt waarderingen en klikgedrag om betere zoekresultaten te geven. Als laatste is de persoonlijke profielpagina aangepast. Deze nu ook toont van de gebruiker de activiteit in de wiki en microblogs.

#5 Tikiwiki

Tikiwiki is een zuivere open source wiki met zo’n 30.000 downloads per versie, gemaakt door een netwerk van meer dan 400 ontwikkelaars. Tikiwiki wordt vooral ingezet om interactieve websites voor MKB te realiseren met fora, wiki’s, supportfuncties en technische documentatie.

‘When a Content Management System (CMS) is not enough’ (Tikiwiki.org)

Tikiwiki blijft niet achter en heeft ook een ratingsysteem en Webfolders geïmplementeerd. Tikiwiki heeft duidelijk gekozen voor verdere uitbouw van de ‘external facing’-functionaliteit met een webwinkelmodule en Facebook-integratie.

Daarnaast heeft is de wiki-Spreadsheet editor verder uitgebouwd.

#6 Twiki

Twiki is een van de oudste open source enterprise-wiki’s op de markt en is bekend geworden door gebruik bij CERN, TNO en andere grote wetenschappelijke organisaties.

Twiki werkt zowel vanuit een commercieel bedrijf, Twiki.net, als met vrijwillige open source ontwikkelaars. Het afgelopen jaar is een groot gedeelte van deze ontwikkelaars opgestapt. Zij zijn een ‘pure’ open source versie begonnen geheten Foswiki, die tot nu nog weinig aandacht krijgt. Twiki heeft hierdoor een beetje stilgestaan, maar de Twiki-community is nu langzaam weer aan het groeien en werken – met een langverwachte update als gevolg.

‘TWiki is a flexible, powerful, and easy to use enterprise wiki, enterprise collaboration platform, and web application platform.’ (Twiki.org)

Met Twiki kun je nu meerdere bestanden tegelijkertijd uploaden en is de pagina-editor gebruikersvriendelijker geworden. De algehele interface heeft een likje verf gehad, en is gebruikersvriendelijker door pulldown-menu’s. Daarnaast is er nu OpenID mogelijk, waardoor gebruikers kunnen inloggen zonder een account aan te maken; handig voor publieke sites.

#7 Socialtext

Socialtext was een van de eerste Enterprise wiki-leveranciers op de markt, en met 5000 klanten zeker geen kleine speler. Oprichter Ross Mayfield, een prominente spreker op het gebied van web 2.0, organiseerde in 2005 het eerste barcamp.

‘The Socialtext collaboration platform employs a broad set of social software technologies including microblogging, social networking, filtered activity streams, widget-based dashboards, blogs and wikis.’ (socialtext.com)

Je begrijpt het: Socialtext heeft deze tekst recent moeten aanpassen, want ook zij hebben microblogging ingebouwd. Onderscheidend hierbij is dat er ook groepen kunnen worden aangemaakt die automatisch elkaars updates en activiteiten kunnen zien. Door Presence indication kan men van andere gebruikers zien of ze op de wiki zijn, zonder dat er een statusupdate wordt gegeven. Tevens is Single Sign On (SSO) mogelijk, waardoor gebruikers maar 1 gebruikersnaam en wachtwoord hoeven te onthouden, en maar 1 keer een wachtwoord hoeven in te voeren tijdens het inloggen van de computer. Deze SSO-provider kan ook andere Cloud-oplossingen ondersteunen, bijvoorbeeld Salesforce.com.

Conclusie

Al met al een hoop interessante ontwikkelingen. Gaat Twitteren in een wiki een nieuwe manier van werken worden? Als het aan de leveranciers ligt, een volmondig ja! Aan de andere kant: Twitteren wordt met name met mobieltjes gedaan, maar wiki’s werken alleen vanuit de webbrowser.

Mobile

Yammer, een Twitter voor bedrijven, heeft software voor op Blackberry, Windows Mobile, Android en iPhone. Wiki-leveranciers zullen dit soort apps nog moeten gaan maken. Als ze dat doen, kunnen ze meteen een ander probleem erbij pakken: wiki’s zijn niet goed toegankelijk vanaf mobieltjes. En de mobiele wiki-software die er wel is, sluit niet aan bij het typische gebruik van mobiele telefoons: activiteiten zoals op de hoogte blijven en houden, gericht verdiepen, content maken (foto’s), delen en archiveren.

Desktop

Op de desktop kunnen we met wiki’s werken alsof het persoonlijke of gedeelde folders zijn. Snel offline mappen met bestanden in de wiki plaatsen of ophalen voor gebruik. Verregaande integratie met Office, zodat we met een muisklik we een gedeeld document kunnen aanpassen, samen met anderen. Het ‘drag n drop’  gooien van bestanden via de browser naar de wiki doet mij afvragen: Gaan we straks ook afspraken, plaatjes, contactgevens of andere informatie in de wiki ‘gooien’?

Authenticatie

De aandacht voor authenticatie is terecht. Anno 2010 moeten we nog veel te veel wachtwoorden onthouden en invoeren. Of het nu gaat om publieke websites die toegankelijk worden met OpenID of interne systemen die SSO ondersteunen: dit kan niet snel genoeg gaan, want wachtwoorden vormen een rem op intensief gebruik!

Text Editors

Het is mooi om te zien hoe de editors steeds gebruikersvriendelijker en krachtiger worden door autosuggest-functies en eigenschappanelen. Zelfs WordPress zou hier en daar nog een aantal ideeën kunnen oppikken.

Kortom: met wiki’s zijn we nog lang niet klaar!

Disclaimer: Lex Slaghuis is eigenaar en oprichter Wikiwise, een partner van Atlassian en Mindtouch. Hij adviseert en implementeert ook andere wiki-oplossingen.

Leer een succesvolle wiki voor jouw organisatie op te zetten

Wil je weten welke verschillende soorten wiki’s er zijn, welke eisen je aan een pakket moet stellen en wat je binnen je eigen organisatie moet regelen? Na de training van Frankwatching-auteur en wiki-specialist Lex Slaghuis kun je direct aan de slag! De training is bedoeld voor professionals die voor hun eigen organisatie een wiki willen gaan realiseren, bijvoorbeeld communicatieprofessionals en projectmanagers, maar ook beleidsadviseurs, inkopers, IT’ers en andere professionals die geïnteresseerd zijn in vooral de organisatorische aspecten.

meer-wetenDeze training van Frankwatching Opleidingen vindt plaats op 29 september 2010 in Seats2meet Utrecht.