How to, Inspiratie

6 tips voor nieuwe verdienmodellen in de uitgeefwereld

0

Dat traditionele verdienmodellen van nieuwsuitgevers niet langer meer volstaan, is niks nieuws. Daarom is bijna iedereen in de uitgeefwereld op zoek naar nieuwe online verdienmodellen. Uitgevers redeneren hierbij echter voornamelijk vanuit zichzelf. In dit artikel 6 tips om groei te realiseren met nieuwe verdienmodellen, met de bril van consumenten op.

Where does it itch?

Er is al veel geschreven over het einde van de houdbaarheid van abonnementen en advertentie-inkomsten, de traditionele uitgeefverdienmodellen. Bijna iedereen in de uitgeefwereld is naarstig op zoek naar nieuwe manieren om klanten te laten betalen voor hun (online) content. Tegelijkertijd zijn uitgevers gewend de touwtjes zelf in handen te houden: het product (de content), de distributie (wanneer en waar verkrijgbaar) en de prijs zagen uitgevers als vaste gegevens. Maar door de online revolutie is de macht van producent verschoven naar consument: zij dicteert wat zij wil hebben, waar ze het wil kopen en bovendien hoeveel ze er voor wil betalen. Deze ‘nieuwe werkelijkheid’ is cruciaal bij het ontwikkelen van nieuwe uitgeefverdienmodellen. En op dit moment extra relevant nu er komend jaar een stortvloed aan nieuwe tablets op de markt komt, die allerlei nieuwe mogelijke verdienmodellen bieden

Tip 1: Right here, right now!

Op de iPad is het zo eenvoudig: even het NRC kopen. De NRC App haal je gratis binnen. Je kunt verschillende kranten downloaden en zo bladeren door thumbnails van de fysieke krant (NRC developers: de interface kan beter!). Koppen zijn te lezen, foto’s zijn zichtbaar, maar een artikel lezen gaat niet. Daarvoor moet 79 cent worden betaald via de App store. Dit is zo gedaan doordat je alleen je 3-cijferige CVC code hoeft in te tikken bij de aankoop. De iPad en de NRC App spelen hiermee optimaal in op de ‘lust naar instant gratification’: niet wachten maar ‘directe bevrediging van verlangen’. Gemak is een belangrijke trend: het kunnen inspelen op impulsieve verleiding biedt bedrijven – die dat kunnen waarmaken – nieuwe kansen.

Tip 2: Verleid me!

Via de Amazon Kindle App op de iPad zijn de eerste 2 hoofdstukken van hun boeken gratis te lezen. Binnenkort kun je via de site van voetbalclub Real Madrid als fan je eigen avatar aankleden. Het virtuele Adidas clubshirt voor je avatar krijg je gratis. Als je dat shirt ook in real life wilt hebben, ben je in één klik via je avatar beland in de Real Madrid webshop voor de echte shirts. In de instant gratification economie is het mogelijk maken van een snelle aankoop belangrijk. Maar verleiden, een gedeelte gratis weggegeven, is minstens zo belangrijk om consumenten over te halen tot aankopen. Een principe wat in de porno-industrie overigens allang succesvol wordt gebruikt.

Tip 3: Laat me betalen voor werkelijk gebruik!

Instant gratification staat haaks op het ‘oude distributiemodel’ van kranten. De krant waarop je geabonneerd bent en die daarom dagelijks om een uurtje of vijf op je mat ploft. Deze krant lees je misschien niet iedere dag. Dus waarom zou je er dan eigenlijk voor betalen? Steeds meer klanten willen alleen betalen voor werkelijk geleverde waarde. Dus niet permanent een auto voor de deur, maar alleen een Green Wheels als je deze nodig hebt. Of adverteerders die niet meer betalen voor de 1000 views van een banner (Cost Per Mille), maar voor werkelijke clicks daarop (Cost Per Click). Dus breng in kaart welke waarde aan de klant wordt geleverd en bekijk hoe deze waarde kan worden verzilverd.

Tip 4: No strings attached!

Zijn abonnementen passé? Waar abonnees zich wel vaak aan ergeren, zijn de lange opzegtermijnen of ingewikkelde opzegprocedures. Het besef dat klanten behoefte hebben aan flexibiliteit dringt in steeds meer markten door. Telecom providers, maar ook financiële dienstverleners als Ditzo illustreren dit. De dekking van Ditzo-verzekeringen is bijvoorbeeld direct online aan te passen. Geef klanten flexibiliteit wat betreft wijzigingen in abonnementen of ten aanzien van opzegtermijnen. Maak het zo makkelijk mogelijk iets aan te schaffen, maar zorg er ook voor dat je er net zo makkelijk van af komt. Op den duur werkt dit in je voordeel!

Tip 5: Blijf dicht bij me!

Youp van ’t Hek riep ooit in één van zijn shows iets in de trant van: “Ik maak me drukker over de vraag of er nog boter in de koelkast staat, dan wat er in de Derde Wereld gebeurt.” Wreed maar waar! We zijn nu eenmaal sterker betrokken bij wat ons direct aangaat dan dat wat verder van ons af staat. Dit principe is een belangrijke drijver achter succesvolle internetsites zoals parship.nl(online dating), dokterdokter.nl (online doktersadvies), Weightwatchers.nl (online afvallen). Of achter successen als Buienradar (word ik nat als ik naar buiten ga) of apps als Flipboard (mijn eigen nieuws). Probeer content toe te spitsen op het dagelijks leven van je lezer, en kom zo dichtbij als mogelijk is. Koppel dit principe aan een groep ‘gelijkgestemden’ en je hebt al snel een interessante niche te pakken.

Tip 6: Betrek me!

User generated content heeft de laatste jaren het internet veroverd. Je eigen persoonlijke schoenen, mokken, spellen, lego, muesli etc. zijn zomaar een aantal voorbeelden. Allen geboren uit de trend dat de gebruiker weer in de lead is. Een variant op deze trend is betrokkenheid: ik hoef niet perse mijn eigen BMW te ontwerpen, maar wil wel betrokken worden in het ontwerpproces. Ik wil best geld doneren aan een goed doel, maar dan wil ik wel weten en meebepalen wat er met het geld wordt gedaan. Of: ik wil best een abonnement op een krant of tijdschrift, maar laat me dan meedenken over de inhoud of in welke vorm ik het lees of bekijk.

Interessant, leuk, 6 open deuren. Het kan allemaal van belang zijn voor succes in de toekomst. Maar waarom gebeurt er nog zo weinig in uitgeefland? Misschien omdat de gevestigde bedrijven vooral blijven denken in producten op de markt brengen voor de massa of een deel daarvan? Om op deze manier de productiestraat te kunnen financieren? De regels van het spel zijn veranderd. Denk niet als traditionele uitgever of adviseur, maar als consument, gewoon als jezelf. Where does it itch?