Innovatie

Presenteren met Prezi: door ruimtelijke verkenning beter begrip

0

Op 9 september vond het Prezivent plaats. Een evenement dat in het teken stond van de nieuwe bestseller ‘Presenteren met Prezi’ van Hedwyg van Groenendaal. De dag werd voorgezeten door de uiterst charmante Jessica de Kok die op een geheel naturelle manier de verschillende presentaties aan elkaar praatte. Hetgeen mij het meest is bijgebleven van deze dag, is de wijze waarop Prezi zich probeert te onderscheiden van Powerpoint: ruimtelijk versus lineair.

Ruimtelijk versus lineair

De persoon die het beste het verschil tussen ruimtelijk en lineair presenteren duidelijk kon maken, is Adam Somlai-Fischer. Hij is 1 van de 3 oprichters van Prezi. Adam heeft een opleiding in de architectuur gevolgd. Na zijn studie heeft hij zich allereerst gericht op het ontwerpen van gebouwen. Nu is hij een artiest op het gebied van nieuwe media. Zijn ruimtelijke inzicht heeft hij echter nooit verloren. Hij kijkt dan ook op een heel andere manier naar presentaties.

Een verkenning van ideeën

Een presentatie moet niet een platgeslagen weergave zijn van een idee. Ze moet juist een ruimtelijke verkenning zijn die leidt tot een beter begrip. ‘Spatial exploration is related to understanding.’ Een presentatie is als het ware een soort wandeling van object naar object, van kerktoren naar kasteel. Ben je bij een bepaald object aangekomen, dan kun je inzoomen op een object. Allereerst zie je het complete kasteel, vervolgens zie je slechts de ramen, dan ga je door de ramen naar binnen en kun je uiteindelijk door de ridderzaal heenlopen en de diverse schilderijen aan de muur bekijken. Prezi biedt precies dezelfde mogelijkheid. Het is een verkenning van ideeën. En ieder idee kun je op verschillende manieren bekijken. In zijn geheel of inzoomend tot op detail niveau. ‘Prezi is a spatial experience.’

Lineaire vertelling

Na Somlai-Fischer betrad presentatiecoach Lianne Ebbinkhuijsen het podium. Zij had twee belangrijke boodschappen. Allereerst is ‘actie’ belangrijk. Wat wil ik mijn publiek laten doen? Ten tweede is de wijze waarop het verhaal wordt verteld van belang. Een verhaal vertel je van a naar b naar c. En niet van a naar z naar c. Een presentatie moet dus lineair zijn. Over dit laatste ontstond een felle discussie. Stond dit immers niet lijnrecht tegenover bovenstaand verhaal van Somlai-Fischer, de visie van Prezi notabene? Ebbinkhuijsen wist te vertellen dat Prezi in wezen ook een lineaire vertelling is. De verkenning van object naar object, van idee naar idee is lineair. En het inzoomen op een object cq idee is ook een lineair verhaal. Dus meerdere lineaire vertellingen in een groter lineair verhaal.

Presenteren met Prezi

De eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat dit kwartje bij mij niet ten tijde van het Prezivent viel. Het boek ‘Presenteren met Prezi’ reikte mij ’s avonds de oplossing aan. Auteur Hedwyg van Groenendaal maakt in het eerste hoofdstuk duidelijk dat onze hersenen twee helften kent die ieder op een andere manier functioneren. “Onze linkerhelft richt zich vooral op woorden, taal, logica, getallen, lineariteit, analyse, details, weten, strategie, patronen en feiten. En onze rechterhelft is gespecialiseerd in beelden, symbolen, het groter geheel, emotie, filosofie, religie, fantasie, ruimtelijk inzicht, ritme en kleur.” Powerpoint richt zich met name op de linkerhelft van het brein. “Logisch dat er zoveel mensen in slaap vallen bij Powerpoint-presentaties.” De makers van Prezi hebben begrepen dat “tijdens het leren het belangrijk is om beide hersenhelften aan te spreken”.

Slide:ology

Verderop in het boek wordt Nancy Duarte geïnterviewd. Zij is de auteur van het boek ‘Slide:ology’ en haar team heeft de presentatie ‘An Inconvenient Truth’ voor Al Gore gemaakt. In het interview laat Duarte weten dat Prezi een “heel coole manier is om van een lineaire methode over te stappen naar een ruimtelijke”. Prezi zorgt ervoor dat je naast de diverse onderdelen in een presentatie ook het groter geheel niet uit het oog verliest.

Steile leercurve

In gesprekken met diverse deelnemers aan het Prezivent kwam naar voren dat Prezi een vrije steile leercurve heeft. Het allereerste begin is niet makkelijk. Je moet je er als het ware doorheen bijten. Het boek van Hedwyg helpt hierbij. In eenvoudige stappen laat ze zien hoe je toch vrij snel een Prezi-presentatie kunt maken en delen met anderen. Het heeft mij in ieder geval overtuigd om mijn volgende presentatie ook met Prezi te doen.