Amsterdam Dance Event: Sex, drugs en Apple

0

In oktober is het Amsterdam Dance Event. Het evenement dat elk jaar de grote namen uit de dance-industrie naar Amsterdam trekt. Vier dagen lang feest, 40.000 bezoekers op 40 locaties. Het oude DJ-ambacht van scratchen en mixen is totaal veranderd in 10 jaar tijd door innovatie in de techniek.

Je een breuk sjouwen

In het verleden speelden zich kleine logistieke drama’s af. Puffende DJ’s op de luchthaven met 40 kilo vinyl op hun schouders, verplicht ingecheckte platentassen die zoek raakten en krassen en tikken op je lievelingsplaten. Later in de nacht, zwetend in de DJ-booth om de ‘beat-match’ te vinden. Of erger nog, het publiek vond jouw platen niet leuk. Je stond dan letterlijk met lege handen.

Pioneer CDJ’s

Het DJ-ambacht is veranderd. Vinyl werd vervangen door de veel lichtere cd’s. Pioneer ontwikkelde de perfecte spelers en zette tien jaar geleden de nieuwe wereldstandaard in de clubs neer voor cd-spelers, mixers en video-spelers. DJ Sander Kleinenberg deed voortaan zijn geluid en beeld zelf. Een unieke ervaring voor de clubgangers.

Legaal downloaden

De zwarte schijf heeft plaats gemaakt voor downloadsites als Juno en Beatport. Het assortiment is enorm. House, minimal, dubstep, jumpstyle, hip hop, trance, progressive, funky house, hard core, chill out enzovoorts…. Ze bieden als eerste de laatste tracks in liefst zoveel mogelijk remixen.

Het iPod-format mp3 van DanceTunes en iTunes is te mager. Geen beat in je buik. Dus bieden Juno en Beatport WAV-bestanden. Tracks op studiokwaliteit. Zonder krassen of ruis en met een haarscherpe eerste beat. Via Dance Department en een eigen podcast promoot Beatport wekelijks haar World Wide Warning en presenteert de favoriete top 10 van beroemde DJ’s, reviews van nieuwe platen en heeft een Beatportal als forum. Een prima warming-up voor je volgende set.

Travel light

Vandaag bepalen de MacBook Pro’s en Serato het beeld in de DJ-booth. Je koppelt je MacBook Pro, met Ableton Live, aan de mixer en ‘off you go’. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd’s, kun je vandaag alle tracks en samples van de wereld gebruiken in je DJ-set. Eventueel haal je ze ‘live’ via het Internet binnen.

Je kunt je feest helemaal afstemmen op je ‘crowd’. Niet je platenkoffer bepaalt de avond, maar de fans op de dansvloer. En iedereen is nu DJ… hoezo de ‘cue’ zoeken, hoezo ‘beat-matchen’? Dat doet de software voor je.

En de ontwikkeling stopt niet. De eerste iPad’s en touch screens zijn al gesignaleerd in de clubs.

Produce-to-order

En als je dan nog niet helemaal tevreden bent, dan personaliseer je gewoon de aangekochte track nog even op je MacBook Pro door zelf een remixje of mash-up te maken met Logic of Ableton Live, eventueel live en zelfs met je eigen visuals erbij.
[vimeo]https://vimeo.com/13724835[/vimeo]

Travel light: God is my Apple!