Customer experience

Frankwatching door lezers goed beoordeeld

0

De lezers zijn voor Frankwatching erg belangrijk, zonder enthousiaste en terugkerende bezoekers zou de site geen bestaansrecht hebben. Daarom hebben we jullie ook gevraagd om deel te nemen aan ons eerste lezersonderzoek. En daaraan hebben jullie gehoor gegeven, waarvoor onze dank! Niet meer dan logisch om dan ook de resultaten met jullie te delen.

Aan het onderzoek deden veel lezers van Frankwatching mee; 204 respondenten rondden de vragenlijst helemaal af. De gegevens die zij met ons deelden geven ons inzicht in wat de lezers doen op en met Frankwatching, wat ze ervan vinden en wat ze belangrijk vinden. En daarmee kan Frankwatching weer verder verbeteren.

Frankwatching Daily

De meeste lezers bezoeken Frankwatching elke dag of twee tot drie keer per week. Daarnaast is er nog een aanzienlijk deel dat elke week wel even op Frankwatching kijkt. Ook bevinden zich een paar incidentele bezoekers onder de respondenten; zij bezoeken Frankwatching enkele keren paar maand of minder.

Bezoek Frankwatching

Figuur 1. Hoe vaak en waar bezoeken lezers Frankwatching

Onder de Frankwatching lezers zitten wat meer mannen (58%) dan vrouwen (42%), deze verhouding betekent dat het aandeel vrouwelijke lezers in de afgelopen jaren sterk gegroeid is. Het overgrote deel (54%) is tussen de 25 en 39 jaar, 29% is tussen de 40 en 54 jaar en 14% is jonger dan 25 jaar. De lezers zijn hoog opgeleid (86% heeft HBO of universiteit) en hebben eveneens een hoog inkomen.

Opleiding en inkomen lezers Frankwatching

Figuur 2. Opleiding en inkomen van Frankwatching lezers

Saillant detail: bijna 70% van de lezers maakt maar liefst meer dan 30 (!) uur per week gebruik van internet.

Veel enthousiasme

Blij zijn we met het feit dat de lezers erg enthousiast zijn over Frankwatching en dat zij Frankwatching aanbevelen aan anderen. De meeste lezers geven een 8 als rapportcijfer, terwijl de aanbevelingsintentie ook hoog uitkomt. Dit hebben we gemeten met de Net Promoter Score (NPS). Dit is een maat voor de loyaliteit van klanten, of lezers in dit geval. Het geeft weer wat de verhouding is tussen fans (‘promotors’) en kritische lezers. De NPS wordt bepaald door de vraag te stellen naar aanbevelingsintentie (“Hoe waarschijnlijk is het dat je Frankwatching zult aanbevelen aan familie, vrienden of collega’s”).

Tot zover wat uitleg, nu terug naar de cijfers van Frankwatching zelf. Lezers konden in het onderzoek antwoorden op een schaal van 10 (zeer waarschijnlijk) tot 0 (zeer onwaarschijnlijk). Mensen die een 9 of 10 geven zijn promotors, mensen die een 7 of 8 geven zijn neutraal en mensen die een 6 of lager geven zijn zogenaamde criticasters. Maar liefst 53% blijkt tot de groep promotors (score 9 of 10) te horen, 44% valt in de categorie neutralen (score 7 of 8) en slechts 3% is criticaster (score 6 of lager). De NPS komt daarmee op +50% en dat is heel hoog.

Aanbevelingsintentie Frankwatching

Figuur 3. Aanbevelingsintentie Frankwatching site en nieuwsbrief

De NPS voor de nieuwsbrief van Frankwatching is 39% en ook dat is een hoge score.

Actueel, divers en inhoudelijk sterk

De belangrijkste reden om Frankwatching te bezoeken en te volgen is op de hoogte blijven van wat er nu speelt op het gebied van marketing, ICT, communicatie en tricks, tips, tools etc.

De sterke punten van Frankwatching die expliciet genoemd worden, zijn veelal samen te vatten als “actueel, divers en inhoudelijk sterk”, bijvoorbeeld:

  • “Actueel, informatie die net wat dieper gaat”
  • “Geen nieuwsfeitjes maar opinie en achtergrond”
  • “Goede artikelen, verrassende invalshoeken, leuke onderwerpen”
  • “Diversiteit artikelen en auteurs”

De onderwerpkeuze en actualiteit van Frankwatching worden dan ook als heel positief beoordeeld.

Beoordeling aspecten Frankwatching

Figuur 4. Beoordeling aspecten Frankwatching

Lezers hebben het meest interesse in artikelen over social media, maar ook de artikelen over communicatie en marketing worden goed bevonden.

Beoordeling artikelen Frankwatching

Figuur 5. Beoordeling artikelen Frankwatching

De rubrieken Gespot en Topstories zijn populair, Events volgt op korte afstand. Video en Vacatures scoren minder goed.

E-mail, Twitter en RSS populair

Zo’n 40% van de lezers uit het lezersonderzoek bezoekt Frankwatching minimaal dagelijks. Twitter wordt het meest gebruikt om Frankwatching te volgen, RSS en de nieuwsbrief zijn eveneens populair. Dat beeld komt overeen met wat we in onze statistieken zien.

E-mail, Twitter zijn de populairste manieren om artikelen te delen, hoewel ook LinkedIn en Facebook hiervoor meer en meer gebruikt worden. Onder de Frankwatching lezers scoort ook Delicious nog steeds opvallend hoog.

Gebruik Frankwatching

Figuur 6. Gebruik functies in relatie tot Frankwatching

Bijna de helft van de lezers heeft wel eens op een artikel gereageerd.

Verbetersuggesties en ideeën over nieuwe mogelijkheden

Hoewel er dus veel positieve geluiden zijn, willen we ook graag luisteren naar en leren van de kritiek en verbetersuggesties die jullie hebben.

Hoewel er met het redesign van maart 2009 al belangrijke slagen gemaakt zijn, komt toch de lay out of het design terug als een belangrijk verbeterpunt. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de navigatie. De pagina’s vinden de lezers nogal vol met te weinig structuur en ze missen daarom bepaalde informatie. Dat heeft ons er toe gebracht om dit jaar nog het design opnieuw onder handen te nemen, samen met onze partner Level Level (en met support van Hayona als het gaat om de optimalisatie) wordt daar momenteel hard aan gewerkt.

Ook de veelheid aan (opvallende) advertenties wordt als storend ervaren. Frankwatching doet er van alles aan om dit soort advertenties tot een minimum te beperken. Op advies van de lezers werd anderhalf jaar geleden gestart met nieuwe activiteiten als opleidingen en vacatures, die inmiddels gelukkig ook voor wat inkomsten zorgen. Door deze koerswijziging neemt de afhankelijkheid van advertenties als inkomstenbron geleidelijk aan af.

Een ander punt van aandacht is de inhoud, diepgang van de artikelen. Enkele keren wordt gevraagd om een nog betere kwaliteitscheck op de artikelen. Samen met de 200 auteurs en met ondersteuning van partner Sabel Communicatie gaan we proberen om de lat dus nog wat hoger te leggen. Er is onder de lezers veel behoefte aan het gemakkelijk kunnen terugvinden van praktische, handige informatie en dossiers; daarnaast is er ook veel interesse voor het downloaden van whitepapers. Dat pakken we serieus op: we nemen de rubriek Topstories binnenkort onder handen en er komt een afzonderlijke rubriek met whitepapers.

Gebruik van diensten door Frankwatching lezers

Figuur 7. Gebruik van diensten door Frankwatching lezers

Lezers blijken ook interesse te hebben voor nieuwe opleidingen en webcasts van events. Met deze beide zaken zijn we al aan de slag gegaan: het opleidingsaanbod is verder uitgebreid (en met succes, er is bijzonder veel belangstelling voor Frankwatching Opleidingen) en gemiddeld eenmaal per maand verzorgen we samen met partners Nines en Tam Tam een webcast van een event. Een groeiende groep lezers heeft ook behoefte aan een mobiele website, dit onderwerp zal na het redesign van de site als eerste worden opgepakt.

Wat betreft de nieuwsbrief: deze wordt soms te lang gevonden, teveel informatie met teveel herhaling. De herhaling speelt vooral bij de dagelijkse nieuwsbrief. Dit is een duidelijk en concreet verbeterpunt waar we meteen mee aan de slag kunnen, ergens in de komende weken zullen we samen met onze partner Measuremail de nieuwsbrief op dit punt aanpassen.

Tot slot is er kritiek op de kwaliteit van de video’s en op de kwaliteit van het zoeken op de site. V.w.b. de video’s hopen we met het (zeer) binnenkort te starten Frankwatching Videomagazine hierin verbetering aan te brengen. (Het verbeteren van) De zoekfunctie op de site (we werken met de standaard zoekbox van WordPress) blijft vooralsnog een pijnpunt. Als jullie v.w.b. dit punt concrete voorstellen hebben om dit op een andere manier aan te pakken, zijn die erg welkom!

Dat geldt trouwens ook voor de andere onderdelen van het onderzoek, alle suggesties om de site verder te verbeteren en uit te bouwen zijn van harte welkom! Ik maak verder van de gelegenheid gebruik om marktonderzoekers Karianne Vermaas (van WAU?! – What About Users?!) en Ellen de Lange-Ros (van Faxion en De Glazenwasser) te bedanken. Zonder hun belangeloze (!) inzet was het onmogelijk geweest om dit eerste lezersonderzoek op te zetten en uit te voeren. Karianne, Ellen en natuurlijk ook alle lezers die aan het onderzoek hebben deelgenomen: hartelijk dank!

Tot slot nog even dit. Frankwatching heeft zich in de afgelopen 6,5 jaar nogal ontwikkeld, maar nooit eerder hebben we een lezersonderzoek uitgevoerd. Ik (en dat geldt natuurlijk ook voor de andere mensen van het team!) vond het erg leuk om nu op deze manier teruggekoppeld te krijgen wat jullie als lezers van het platform vinden. Uit onze statistieken was al duidelijk dat we het afgelopen jaar hard gegroeid zijn, zowel in aantallen bezoekers als in aantallen abonnees. Deze resultaten stimuleren ons als team om op de ingeslagen weg door te gaan en ook de komende maanden weer volop tijd en energie in goede artikelen en daarnaast ook in enkele leuke vernieuwingen te steken.

Bedankt voor al het vertrouwen en wil je ons (opnieuw of alsnog) een reactie of suggesties geven, dan is daarvoor hieronder weer alle ruimte!