Is OLON Online een radiokans voor de Nederlandse artiest?

0

De lokale omroep kan soms een startpunt zijn voor een hit op de nationale radio. Met de tientallen singles (fysiek en als download) die per week uitkomen, is het zelfs voor de gerenommeerde platenmaatschappijen nog moeilijk om een nieuwe artiest gedraaid te krijgen. Via de talloze kleine lokale omroepen is er een mogelijkheid om een hit op te starten. Een goed voorbeeld van ‘the long tail’. Maar hoe lever je jouw content aan bij deze verdeelde afzetmarkt?

OLON Online: muziekbestanden digitaal ter beschikking gesteld

Per 1 november gaat  de website OLON Online, online. De site van belangenvereniging OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) is alleen te benaderen door aangeslotenen. Er zijn 286 omroepen aangesloten: van de Aalburgse Omroep Stichting tot en met de Zwolse Lokale Omroep. Je kan er als omroep allerlei items krijgen (van redactioneel tot en met commercials), maar ook muziek voor uitzending. Het repertoire dat door OLON wordt gepromoot met de ondersteuning van Buma Cultuur, de Edison Stichting, Buma/Stemra en de GFK Mega Charts, werd altijd per CD verspreid en is per 1 november nu dus online.

De OLON Online service is een service waarbij muziekbestanden (Nationaal Repertoire en Tips) digitaal ter beschikking gesteld kunnen worden door de muziekindustrie. De OLON Online service is bestemd voor lokale omroepen die een abonnement hebben op de OLON service.

De tracks mogen alleen door lokale omroepen gebruikt worden voor uitzending en niet voor download. Zo te lezen in de algemene voorwaarden zie ik dat er geen beperkingen zijn voor diegenen die een track willen aanbieden. Kosten zijn 60 euro per track, dus dat valt nog goed te doen en als je in de single top 100 staat is het zelfs gratis. Is het alleen nog de vraag hoe je die track onder de aandacht krijg van alle redacties.

Voorwaarde na betaling factuur nogal vaag

De beperking van een 2 weken houdbaarheid zou van mij wat langer mogen en deze voorwaarde na de betaling van de factuur is nogal vaag:

“12. Na het uploaden zal er door Buma Cultuur wel of geen toestemming gegeven worden voor plaatsing van de track op de site. Zodra u daarvoor akkoord heeft gekregen, is de aanmelding officieel.”

Wel of geen toestemming? Wie bepaalt dat dan precies? Hoe kun je bezwaar maken? Moet je als artiest aangesloten zijn bij een platenmaatschappij? Moet er ook een fysiek product tegenover staan?

Uit de praktijk zal moeten blijken of ook hier controle wordt gehouden wat wel en niet op de radio mag worden verspreid of dat dit een nieuw startpunt zou kunnen zijn voor Marco Borasto’s en Ilse de Langes in spé.