Ford succesvol in social media

0

Terwijl bedrijven overal ter wereld met moeite het hoofd boven water hielden, en concurrenten General Motors en Chrysler overheidssteun nodig hadden om te kunnen overleven, bedankte het eveneens kwakkelende Ford voor hulp van de overheid. Met een succesvolle marketingstrategie en een slimme inzet van social media wist het bedrijf er op eigen kracht weer bovenop te komen. En dat werd beloond: marketingdirecteur Jim Farley werd door Ad Age bekroond tot Marketer of the Year.

De crisis kostte Ford in 2008 14,6 miljard dollar, en het bedrijf kon wat dat betreft dus wel wat hulp gebruiken. Maar Ford wees de hulp af en wist zichzelf naar boven te knokken. Het neemt nu weer een mooie tweede plaats in op de ranglijst van Amerikaanse autobedrijven, met 17% van de Amerikaanse auto- en lichte vrachtwagensmarkt in de eerste negen maanden van 2010. De winst van 4,7 miljard in de eerste zes maanden van dit jaar is de hoogste sinds 1998.

Succesvolle marketingstrategie

Uit een recent onderzoek van Rasmussen bleek dat 55% van de respondenten zei eerder een Ford te zullen kopen omdat het bedrijf overheidssteun afwees. Ford oogstte met de actie veel loyaliteit en bewondering van de consument. De eigenwijze instelling van het bedrijf werd zo deel van hun marketingstrategie en hielp het bedrijf er weer bovenop te komen.

Ook social media maakt een belangrijk deel uit van de succesvolle marketingstrategie die Ford onlangs de titel Ad Age Marketer of the Year opleverde. Jim Farley zette samen met zijn collega’s social media in als een krachtig instrument om publiciteit te genereren en in contact te komen met de klant, zoals ook steeds meer bedrijven uit de financiële wereld social media inzetten.

Campagne Ford Fiesta

De inspanningen van Farley en zijn team zijn briljant te noemen, met onder meer een doordachte campagne rondom de lancering van de nieuwe Fiesta. In een campagne die de Fiesta Movement genoemd werd werden de auto’s uitgeleend aan jonge social media gebruikers, die ver voor de lancering van de auto hun ervaringen online met anderen deelden.

Zo werd een positieve buzz verspreid die zich als een olievlek over het internet verspreidde. En dan was er de lancering van diezelfde Fiesta in China, het land met de grootste social media websites ter wereld. 100 nieuwe Fiesta’s werden door het land verspreid, met daarbij de vraag of wie er één spotte op straat een foto van zichzelf wilde maken bij de auto om deze vervolgens via social media te verspreiden. En het werkte. Deze tactieken zullen later dan ook wereldwijd ingezet worden bij de lancering van nieuwe modellen.

Vreemde eend in de bijt

In een interview met Ad Age geeft Farley aan dat hij bang was de vreemde eend in de bijt te worden bij zijn aanstelling bij Ford in 2007. Hij omschrijft zichzelf als een ‘freak’ die misschien wel niet in de Ford cultuur zou passen: “I like bottom-up ideas, creative thinking at the client, not the agency. I expect our team to come up with new ideas and I expect that to flow up from the bottom. I was worried the culture would reject me like a bad organ,” Maar hij had het verkeerd, en zijn ideeën bleken een groot succes.

En terecht, want precies de creatieve, ‘out of the box’ instelling die Farley omschrijft is onmisbaar voor een succesvolle marketinginzet van social media. Het is niet voldoende om gewoon aanwezig te zijn, het is de kunst interactief te communiceren met de consument en de consumenten ook met elkaar te laten communiceren over jouw product. Het gaat om het creëren van buzz en loyaliteit onder potentiële en bestaande klanten, om opvallen en in contact blijven.