Gespot

Control: Lezen over games op je iPad

0


Control iPad editie
is de online versie van het tijdschrift over gamesdevelopment. Het blad is volledig opnieuw opgemaakt en speciaal voor de iPad voorzien van extra beeld en video. Ook is het eenvoudig om op artikelen te reageren of te delen via e-mail, Twitter of Facebook. In gesprek met Uitgever Matthijs Dierckx-Kuijper.

Wat is het?

“De iPad-editie van het tijdschrift Control, het tijdschrift over gamesdevelopment. Wij richten ons primair op iedereen die professioneel met games bezig is, maar het is ook interessant voor iedereen die affiniteit met het onderwerp heeft.”

Waarom dit initiatief?

“Een iPad-editie past goed bij het innovatieve karakter van de gamesindustrie; onze belangrijkste doelgroep. We geloven dat tablets op termijn papier vervangen en willen vanaf het eerste moment weten hoe het werkt. En er is voor ons nog een voordeel: we verspreiden de papieren Control op basis van controlled circulation. Voor iedereen die kan aantonen werkzaam te zijn in de gamesindustrie is het blad gratis. Als veel mensen een tablet-versie lezen, hoeven we straks wellicht minder te drukken en te distribueren. En dat scheelt flink in de kosten. Maar om eerlijk te zijn, dat is natuurlijk nog toekomstmuziek.”

 

Hoe werkt het?

“Het blad is te lezen volgens de inmiddels geldende conventies voor tablet-magazines. Dat wil zeggen dat je horizontaal bladert naar het volgende artikel, en binnen een artikel verticaal naar de volgende pagina. Alle pagina’s zijn ook in twee oriëntaties opgemaakt. Op veel plaatsen is er extra beeld en informatie toegevoegd ten opzichte van de papieren versie en her en der relevant video-materiaal. Daarvoor moet je overigens wel online zijn.

In de nieuwste editie gebruiken we QR-codes in de papieren versie. Als je die scant met je telefoon ga je direct naar hetzelfde artikel online, dan kun je reageren of het e-mailen en dergelijke. Dat hebben we ook gehandhaafd in de iPad-editie. Lees je het blad offline, dan kun je dus met je smartphone alsnog verhalen online delen. Ben je met je iPad online, dan verandert de QR-code in een knop voor reageren en delen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Binnen de app kunnen lezers de beschikbare edities downloaden. Dat zijn er nu twee en volgende week verschijnt de derde. Lezers betalen alleen voor de nieuwste editie: 0,79 euro. De voorgaande edities zijn gratis. Steeds wanneer een nieuwe editie verschijnt, maken we de vorige gratis. Onze papieren oplage is 2.500, en we zijn uitgegaan van 1-op-25 lezers met een iPad, dus pakweg honderd downloads na één maand.

Dat zijn er nu al zes keer zoveel en de app staat een week live, dus dat is een grote meevaller. Van degene die de app downloaden lijkt 5 procent een betaald issue te kopen, maar exacte cijfers ontbreken nog. Leerpunt voor ons is het openingsbeeld van de app in de nieuwste editie, de betaalde dus. Het is niet meteen duidelijk dat er ook een gratis editie is. Ik kan me voorstellen dat dat mensen irriteert; een gratis app downloaden, installeren, starten en dan ogenschijnlijk alsnog moeten betalen. Dat zullen we aanpassen.”

Wie is betrokken?

“De techniek van de Control app is ontwikkeld door Elements Interactive. Wij leveren de content. Natuurlijk is er over en weer veel afstemming geweest, dus het is een echte co-productie geworden. De huidige app is stap 1, we hebben al een paar mooie features bedacht voor de komende edities. Met Elements zullen we de app langzaam verder uitbouwen en ook aanbieden aan geïnteresseerde uitgeverijen of reclamebureaus.”