Innovatie

Hoe innovatief is Nederland?

0

accenture innovation awardsVandaag zijn de Accenture Innovation Awards uitgereikt op het gebied van media, communicatie en high-tech. Naar eigen zeggen de bekroning van de beste innovaties van Nederlandse bodem, waarbij ‘een aantal genomineerden de boel zeker op de kop zouden zetten’. Weer met beide benen op de grond geeft het tevens een mooi overzicht van huidige en toekomstige trends van innovaties die iedereen in zijn/haar dagelijkse leven tegen kan komen.

Innovatie trends 2010 en dagelijkse impact

Accenture organiseert de innovation awards omdat men in het midden van de industrie en samenleving wil staan. Hoe sommige van de 325 ingezonden innovaties dat ook doen, werd wel duidelijk bij de uiteenzetting van de vier innovatie trends van 2010. Pieter Paul van Oerle nam ons mee in een normale dag en gaf ons een idee hoe verschillende innovaties een rol in ons leven kunnen spelen.

Digital home sweet home

De digitalisering van je huiselijk leven wordt een feit. Ik word wakker, buiten is het nog donker en via een druk op de knop van mijn e-domotica systeem gaan mijn lampen en radio aan, uiteraard aangepast aan mijn Marvin energiemanagement-
systeem
. Oké, nog even televisie kijken via Iphion’s IP TV of Marduq’s online video met webintegratie. Dan vertrek ik echt, op weg naar mijn werk.

No barriers to a better world

We worden ook meer maatschappelijk betrokken, aangezien de drempels steeds kleiner worden. Als ik op mijn werk aankom, zie ik dat er nogal wat zooi op straat ligt. Ik maak er een foto en melding van, en stuur dit via Niet OK door naar mijn gemeente. Hopelijk wordt dat snel aangepakt. Eenmaal op kantoor wil ik tussendoor nog wel even mijn virtuele boompje laten groeien op Treemagotchi, door een panklare goede daad te verrichten. Goh wat voel ik mij goed! Vlak voor vertrek naar huis kijk ik op afstand even naar mijn stroomgebruik thuis en hoeveel stroom mijn zonnepanelen daar leveren, dit allemaal via het Wattson systeem.

My health in control

gezondheidOvergewicht onder de bevolking gaat verleden tijd worden. Na mijn werk kom ik thuis en heb ik nog wel wat energie over om te gaan sporten. Via het VirtuaGym platform krijg ik een overzicht van mijn activiteiten, compleet met trainings- en voedingsadvies. Verdere inzichten krijg ik via de iPhone applicatie van Youw8. Na het sporten is er weer wat ruimte voor wat calorieën, dus ik ga op pad om uit eten te gaan. Wacht! Voordat ik deur uit ga, krijg ik via een sms van het Sensemedic systeem een herinnering dat ik mijn medicijn niet moet vergeten in te nemen.

Your location matters

Location-based services worden nu echt realiteit (of augmented reality uiteraard). Eenmaal op pad naar mijn restaurant kijk ik namelijk via Merchant hoe mijn virtuele nederzetting op de Kalverstraat het doet. Wat blijkt? Een draak valt mijn nederzetting aan! Eenmaal de draak verdreven, heb ik eigenlijk geen idee waar ik wil ga eten, dus check ik op Feest.je waar mijn vrienden zijn. Gevonden, snel even een tafeltje reserveren via SeatMe!

In het restaurant sluit ik mijn dag af, een dag waarbij ik constant via verschillende innovaties mijn leven dynamische impulsen heb gegeven.

Innovatie uitschieters

Terug naar de Accenture Innovation Awards. Wat waren de Nederlandse innovatietoppers volgens de jury op het gebied van media, communicatie en high-tech? Hieronder volgen de winnaars, die volgens de vakjury allen disruptieve invloed hebben en zodoende de huidige markten een schop onder de kont geven.

1. TenPages

TenPages werd de grote winnaar. Het is het eerste crowdfundingconcept in de boekenbranch en werd hier op Frankwatching al eerder aangekaart. Door TenPages’ innovativiteit, succes en potentie kon Valentine van der Lande de bijbehorende prijzen ophalen. Tijdens haar pitch gaf ze aan dat de speerpunten van 2011 vooral liggen op het gebied van marketing, productontwikkeling (o.a. cadeaubonnen), en internationale uitbreiding.

2. Appie

appieGoede tweede werd Appie, waarschijnlijk de bekendste innovatie. In de pitch voor Appie werd duidelijk dat innovatie niet het doel was bij de opzet van Appie. De focus lag op de consument helpen bij het doen van boodschappen, aangezien daardoor loyaliteit wordt ontwikkeld. Innovatie is daar slechts het gevolg van, innovatie mag nooit het doel zijn. In de toekomst zal Appie syncen met andere gebruikers, zodat partners bijvoorbeeld niet twee keer hetzelfde kopen als ze onafhankelijk inkopen doen, en zal Appie naar het web gaan aangezien het een groot succes is als mobiele applicatie.

3. Catawiki

Door de jury werd Catawiki (zie ook Catawiki: Online verzamelcatalogus) een ‘wereldwijde game changer’ genoemd. In het kort is het een gespecialiseerde marktplaats voor verzamelaars, op basis van een centrale, door gebruikers opgebouwde catalogus. Hierdoor kan een verzamelaar exact een bepaald (uniek) object zoeken, en aanbieders selecteren op basis van prijs en staat van het product. Op dit moment bevat het meer dan een miljoen verzamelobjecten, maar de ambitie is wereldwijd de grootste gestructureerde database van ‘dingen’ te worden.

4. Shapeways

Shapeways is mijns inziens wel een erg gaaf concept. Het biedt een platform waar men driedimensionale gepersonaliseerde producten kan ontwerpen, maken en verkopen. Ze worden ter plaatse gemaakt, waarbij keuze is uit verschillende materialen. De voordelen zijn legio. Product protoypes kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden voordat ze daadwerkelijk in massaproductie worden genomen. Maar ook een echt product kan gemaakt worden met een zeer korte time to market. En als het product eenmaal op de markt is, kan deze eenvoudig worden aangepast aan de hand van feedback van de markt.

5. TikTegel

tiktegelSerious Toys behaalde de vijfde plek met hun TikTegel, een digitaal speelbord zonder toetsenbord, muis en scherm. Door de interactieve speelplaat kunnen kinderen verschillende educatieve spelletjes doen, waarbij de TikTegel zich aanpast aan het niveau van het kind. Een uitgebreide beschrijving van de TikTegel is hier te vinden. Het is alleen nog niet te koop voor particulieren.

Publieksprijs en categorieprijzen

Catawiki kon de publieksprijs ophalen, aangezien het de meerderheid van de 12.000 stemmen had gekregen. Daarnaast waren er zeven categorieprijzen uit te delen, die voor de volledigheid hieronder zijn opgesomd. De winnaars zijn zeker interessant genoeg om te verkennen!

Winnaar best mobile: Appie
Winnaar best connected device: Smart Signs
Winnaar best digital home: Marduq
Winnaar best gaming: TikTegel
Winnaar best lifestyle: TenPages
Winnaar best web: Catawiki
Winnaar best green: Marvin

Verdieping nodig?

Benieuwd naar verdieping in de verschillende innovatie trends en bijbehorende concepten? Houd Frankwatching in de gaten voor nog enkele artikelen van Sander van der Heide en mij (zie tag: Accenture Innovation Awards).