How to, Inspiratie, Verdieping

Vertel meer met een infographic

0

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een infographic combineert tekst en beeld en zegt dus misschien nog wel meer. Infographics raken steeds meer in schwung. Een blik in Google Trends laat een spectaculaire stijging zien vanaf 2009. In dit artikel een overzicht van inspirerende toepassingen van infographics en animaties voor webwinkels, uitgevers en corporate websites.

Wat is een infographic?

Wikipedia geeft als definitie ‘een informatieve illustratie van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis.’  Eén van de bekendere voorbeelden van een infographic in internetland is de Social Media Prism. Deze infographic maakt visueel duidelijk welke verschijningsvormen social media kent:

The Social Media Prism

Bron: “Eyetracking the News” (2007)

Waarom zijn infographics handig?

  • Infographics hebben een hoge ‘oh zit dat zo’ factor. Een goede infographic is in staat om complexe processen, grote hoeveelheden data en gegevens begrijpelijk te maken.
  • Ze hebben een hoge attentiewaarde. Eyetracking onderzoek onder lezers van nieuwssites (2007) toont aan dat infographics en foto’s op nieuwspagina’s een nagenoeg even hoge attentiewaarde hebben. En bij het zien van een infographic blijkt ruim 87% van de bezoekers de bijbehorende tekst te lezen. Bij een ‘gewone’ titel-tekstpagina gaat gemiddeld 41% over tot het lezen van de tekst.
  • Een goede infographic heeft ook SEO voordelen. Veel infographics hebben een embed code (à la YouTube). Zodra websites jouw infographic overnemen en naar jouw pagina linken, is dat weer gunstig voor de SEO ranking.

Een infographic helpt bovendien niet alleen de lezer. Het dwingt ook de maker om na te denken over zijn boodschap en het structuren van informatie. En, ook voor interne communicatie doeleinden kan een infographic nuttig zijn.

Online mogelijkheden infographics lijken oneindig

Een infographic is niet alleen het domein van geprinte media. Op het web lijken de mogelijkheden oneindig. Je kunt niet alleen een afbeelding plaatsen, maar ook interactieve elementen toevoegen. Hieronder een overzicht van 4 inspirerende infographics:

Marvia.nl: een infographic in een webwinkel

Het Nederlandse Marvia verkoopt online web-to-print oplossingen. En dat is soms best lastig uit te leggen. Een infographic biedt uitkomst. In een aantal begrijpelijke infographics legt Marvia uit wat de voordelen van web-to-print zijn, hoe het proces werkt en welke templates je kunt gebruiken.

Heb je ook een webshop? Wellicht kan een infographic helpen bij:

  • het uitleggen van de voordelen van je product.
  • het uitleggen van je bestelproces.
  • het uitleggen van het retourproces.
  • het online visualiseren van producthandleidingen. Dit lijkt vooral interessant bij een klein assortiment en producten waarbij de consument zelf iets moet installeren of in elkaar zetten.

New York Times: een interactieve infographic

De New York Times is één van de koplopers in uitgeversland als het gaat om het visualiseren van data. Een team van 10 mensen is verantwoordelijk voor alle datavisualisaties en infographics voor NYTimes.com. Of het gaat om sport, politiek of financiën, de New York Times probeert zoveel mogelijk te visualiseren. Hieronder een voorbeeld van een interactieve infographic waarin de NY Times de impact van de oorlog in Irak weergeeft. De ingrediënten: een kaart van Bagdad, interactieve hotspots en relevante content.

De NY Times schijnt ook na te denken over real-time infographics, bijvoorbeeld voor het live verslaan van verkiezingsavonden of grote sportevenementen. Ook de NOS maakt hierin al stappen met het interactieve scherm dat nieuwslezer Herman van der Zandt gebruikte tijdens de recente verkiezingen. Bekijk trouwens ook de inspirerende documentaire ‘Journalism in the age of data’, gemaakt door Geoff McGhee, directeur Media & Communicatie aan de Universiteit van Stanford, en voormalig NY Times en LeMonde. Een lofzang op datavisualisatie voor journalisten:

[vimeo]https://vimeo.com/14777910[/vimeo]

Mint.com: een infographic voor een online financiële dienstverlener

Mint.com is een hip online boekhoudpakket voor particulieren. Met allerlei tools en dashboards kun je je eigen financiële situatie volgen en bijsturen. Om klanten wegwijs te maken in de wereld van persoonlijk financiën heeft Mint.com een weblog. Dit weblog staat vol met infographics die allerlei financiële principes en theorieën begrijpelijk uitleggen. Zo heeft Mint.com een zeer begrijpelijke infographic die uitlegt wat een aandeel is en hoe de aandelenmarkt werkt.

Chevron.com: infographics voor corporate doeleinden

Onlangs publiceerde Jungle Minds de resultaten van de jaarlijkse Henri Sijthoff-Prijs . Eén van de conclusies luidde dat bedrijfsinformatie niet altijd even compleet en duidelijk is. Met andere woorden, bedrijven vertellen op hun corporate websites niet altijd even duidelijk wie ze zijn en wat ze doen. Ook hier zou de infographic uitkomst bieden. Zo biedt de Amerikaanse energiegigant Chevron op haar corporate website een begrijpelijke infographic over het proces van gasdelving.

Infographics bieden kansen voor veel sites

Of je nou een webshop runt of een corporate website, iedere bezoeker is gebaat bij duidelijke en begrijpelijke informatie. Dus, heb je pagina’s met een hoge bounce rate? Saaie tekstpagina’s die al jaren een doorn in het oog zijn en bij elke gebruikerstest ongelezen blijven? Of heb je veel procesmatige informatie die lastig in 3 zinnen is uit te leggen? Een infographic zou in al deze gevallen weleens de sleutel tot succes kunnen zijn. Meer inspiratie? Bekijk: