Lancering Richards Branson’s virtuele magazine PROJECT

0

Virgin Digital’s iPad-only magazine Project ligt vanaf vandaag voor € 2,39 in de App Store. Het magazine heeft zijn eigen reader (3 Mb) die gratis gedownload kan worden, daarna moet je na afrekenen van € 2,39 10 minuten wachten voor het downloaden van de 200 Mb content voordat je toegang krijgt tot enigszins baanbrekende virtuele magazine. Het maandelijkse magazine is loaded met foto’s en videoclips van auto’s, steden en eigentijdse lifestyle en bevat slimme navigatietrucjes.

Content

Het blad positioneert zich op de (geanimeerde) voorpagina met ‘Design/Entertainment/Technology/Entrepreneurs’. Dat maken ze naar mijn idee ook waar. Naast enkele speciaal voor de iPad ontworpen ads bevat het virtuele blad een serie artikelen over zogenaamde ‘game changers in gaming’, geo politics (wisseling van de wacht bij Noord-Koreaanse leiders), science (zoektocht naar exo-planeten), music, kajacking, een quiz over US politics, architectuur, televisie, advertising (bierreclames), mega-cities (Tokyo) en sportauto’s. Op animaties is niet bespaard en op beeldmateriaal al helemaal niet.

Het artikel ‘3D tour of secret Tokyo’ opent met een beeldvullende animatie van de skyline van Tokio, van ochtend naar avond, waarna er tabs in beeld verschijnen. Je kunt een van de 5 ter plaatse wonende ‘creatives’ kiezen, die je een handleiding geven langs winkels, restaurants en disco’s in deze megastad.


Een andere game changer is de elektrische Jaguar C-X75. Een hypercar met 4WD, 780 bhp en, geloof het of niet, uitgerust met twee jetmotoren. Topsnelheid is 350 km/uur. Ook hier mooie beelden en animaties (draaien van de auto in 3D, tekeningen van details, beelden van interieur, geluid van de jetmotoren) en er is een paginagrote tekening van de C-X75 waarachter vandaan je, als bij een kraslot, met je vinger de foto te voorschijn tovert.

De look en feel van het magazine is bijzonder aangenaam en het design is wat je van iemand als Richard Branson kunt verwachten. In mijn beleving een grote stap voorwaarts.

Navigatie en integratie

Naast de gebruikelijke navigatie van magazines, is er een handvol pointers: hotspots, toegang tot het forum, genummerde buttons waarmee beeldmateriaal gewisseld wordt en action buttons waarmee je animaties start.

In de linkerbovenhoek staat telkens een dropdown Table of Content en in  rechterbovenhoek zit een share button waarmee je screenshots (geen artikelen) naar anderen kunt mailen. Ook staat er op projectmag.com een blog rond Project. Integratie met Facebook en Twitter komt in volgende uitgaven.

Advertising

Op de cover staat ‘The world’s suckiest adds’ en dat is de juiste associatie. Er zijn vernieuwende en mooi uitgevoerde, geanimeerde advertenties van Ford UK met de Mondeo, Kronenburg 1664, American Express, Panasonic en Dunhill met biometrische portemonnee. De advertentie van Ford valt direct op. De adverteerder krijgt absoluut waar voor zijn geld, omdat de consument de Mondeo door de ongewoon mooie, door zachte muziek ondersteunde, beelden van de auto ongewoon lang in beeld zal houden.


Deze eerste versie is nog wat buggy. Soms doet het geluid het niet of reageert de app niet direct op vingerbewegingen. Niettemin een prachtig blad – een must voor alle iPad bezitters, al is het maar de eerste editie. Een collectors item? Tot slot: in deze video spreekt Richard Brandson over Project en welke invloed tablets zullen hebben op de traditionele printindustrie. ‘The future is in apps’.