Verdieping

Frankwatching publiceert gratis e-book over beginnen webwinkel

0

Vandaag publiceert Frankwatching het eerste e-book in een reeks dossiers: ‘Dossier Webwinkel – In 12 stappen naar je eigen webshop’. Het gratis e-book is de eerste in een serie waarin praktische tips, nuttige inzichten en geleerde lessen rondom een specifiek thema worden gebundeld. Het Dossier Webwinkel is zowel een handleiding voor startende webwinkeliers als een boeiend verslag van de ervaringen van 2 internetondernemers.

Een webshop in 360 dagen

In maart 2010 lanceerden Dennis Vreeke en Roman Markovski LensBestel.nl, een webshop in lenzen. Van maart tot en met juni 2010 deden ze  op Frankwatching verslag van hun eerste stappen als kersverse webwinkeliers. Op een open manier vertelden de ondernemers over hun ervaringen en gunden ons een kijkje achter de schermen van een internet start-up. De stappen die je als beginnende webshopeigenaar doorloopt kwamen een voor een aan bod, en werden geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.

De serie artikelen ‘Een webshop in 360 dagen‘ vormde de basis voor dit e-book. Waar nodig zijn de artikelen aangevuld en geactualiseerd. Ook zijn waar nodig de de reacties op de artikelen verwerkt in dit e-book, want de artikelen werden enthousiast en soms ook (opbouwend) kritisch ontvangen. Dat al die reacties ook voor de auteurs waardevol waren, blijkt wel uit het feit dat zij er zelfs een antwoord vonden op hun vraagstuk rond fulfillment (zie hoofdstuk 10 in het e-book). Omdat de reacties onder de originele artikelen erg waardevol waren, vind je in het e-book aan het einde van ieder hoofdstuk een link naar de reacties op deze artikelen.

Nieuw hoofdstuk: het verkopen van je webwinkel

Naast geactualiseerde artikelen hebben Dennis en Roman een nieuw hoofdstuk toegevoegd, waarin zij ingaan op het proces rondom de verkoop van een webwinkel. Voor hen was dit vanaf de start het doel. Hoewel misschien niet iedere webshopeigenaar direct denkt aan verkoop, is deze dertiende stap een mooie aanvulling.

Ook over dit scenario spreken de auteurs uit eigen opgedane ervaring en geven zij hun tips en adviezen bij het bepalen van de waarde van hun webshop, het onderhandelingstraject, het vinden van een koper en ook de praktische aspecten van een overdracht.

Pay with a tweet – of niet

Voor Frankwatching is het aanbieden van e-books een nieuwe manier om kennis te delen. En net als bij alle nieuwe ontwikkelingen is het soms even zoeken naar de juiste vorm. We hebben er in dit e-book voor gekozen om enkele advertenties op te nemen. Het gaat om 4 adverteerders, het e-book zelf is ruim 100 pagina’s dik (pdf-variant). Alleen door deze werkwijze is het mogelijk om het e-book gratis onder belangstellenden te verspreiden.

Een van de zaken die naar voren kwam bij een eerder e-book dat we op Frankwatching publiceerden, ‘State of Print‘ van Bas Vermond, was dat sommigen de downloadprocedure niet prettig vonden. Hoewel de e-mailadressen die we vroegen alleen nodig waren om de downloadlink toe te sturen, en niet verder gebruikt werden door Frankwatching of door commerciële partijen, was niet iedereen blij met deze methode.

Voor dit nieuwe e-book hebben we daarom eveneens voor de methode ‘Pay with a tweet’ gekozen. Hierbij kun je via Twitter of Facebook laten weten dat je het e-book gedownload hebt. De mogelijkheid om de link per e-mail te krijgen, hebben we overigens ook open gelaten voor degenen die daar de voorkeur aan geven. Verder is het mogelijk om je via e-mail op de hoogte te laten houden over het verschijnen van nieuwe e-books: via deze pagina kun je je aanmelden.

‘Betalen’ via Twitter of Facebook

‘Betalen’ met een tweet is een methode die ook in Nederland steeds meer gebruikt wordt bij de verspreiding van gratis e-books (zie bijvoorbeeld deze actie of dit artikel). Het concept is simpel: je geeft een application toegang tot je Twitter- of Facebookaccount om een tweet of update te plaatsen met een link naar de informatie over het e-book. Je kunt de tekst van de tweet of update natuurlijk aanpassen. Nadat je toestemming hebt gegeven voor verzending, krijg je de mogelijkheid om het document te downloaden.

Pay with a tweet via Facebook update

Pay with a tweet: de variant via Facebook

Een innovatieve manier om zowel de lezers als de auteur tegemoet te komen, vonden wij. We zijn vanuit Frankwatching natuurlijk erg benieuwd wat jullie hiervan vinden, we horen het graag! Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel of op de pagina van het e-book zelf.

Hier kun je het ebook downloaden.