Activeer je klant met widgetmarketing!

0

Je hebt een product, een product dat mensen kan helpen. Je bouwt een website helemaal volgens de laatste richtlijnen in SEO. Je start een SEM-campagne en slaat flink aan het bloggen en het twitteren om de mensen op te zoeken. Maar toch: de resultaten vallen tegen. Of zoals mijn collega twittert: “Het is toch een beetje alsof je knipoogt naar een meisje in het donker.”

2 soorten klanten

In grote lijnen zijn je klanten in 2 groepen in te delen:

  • Klanten met een bewuste behoefte
  • Klanten met een onbewuste behoefte

Deze groepen vragen een heel andere benadering.

Klanten met een bewuste behoefte

Klanten met een bewuste behoefte  gaan op zoek naar je product via Google, via vergelijk.nl etc. Voor deze groep is een goede website heel belangrijk. Zorg dat je goed vindbaar bent en probeer met zinvolle SEM-campagnes verkeer naar je site te krijgen. Optimaliseer je site via A/B testing. Doe gedragsgebaseerde aanbiedingen en probeer je bezoeker te evangeliseren.

Klanten met een onbewuste behoefte

Maar dan: de klanten met een onbewuste behoefte. Hoe krijg je hen zo ver dat ze je product kopen? De krachtigste instrumenten die een verkoper voorhanden heeft, zijn up-selling en cross-selling. Wanneer ik bij de electronicazaak naar binnen stap om een videorecorder te kopen, zal de verkoper me eerst naar de DVD-recorders proberen te praten. Ben ik eenmaal overgegaan op de DVD-recorder, dan zal hij wellicht proberen een duurder model te verkopen. Heb ik eenmaal een model gekozen, dan zal hij proberen beschrijfbare DVD’s te verkopen of een verzekering voor het geval ik de recorder laat vallen op weg naar huis.

Triggeren op het juiste moment

De uitdaging is om de klant te triggeren op het  moment dat hij er gevoelig voor is. Een autoverzekering verkopen wanneer iemand een auto koopt. Verhuisservice wanneer iemand een huis koopt. Een wandbeugel bij een flatscreentelevisie. Een strategie daarbij is:  ga op zoek naar complementaire producten van jouw product en sluit een partnership af.

Oud nieuws!

En nu hoor ik je denken: “Niets nieuws onder de zon. Dat doe ik al.” Adverteren via ad-words. Affiliatecampagnes uitzetten via een bekend netwerk. Adverteren is natuurlijk een onderdeel. Maar de vraag daarbij is: bereik je de juiste mensen in de juiste context? Of lijkt het meer op schieten met hagel? En advertenties bieden natuurlijk niet de cross-selling- en up-sellingmogelijken die je op je eigen website wel hebt. Bij advertenties mis je simpelweg de context, de informatie en de mogelijkheid tot A/B testing.

Widgetmarketing

Widgetmarketing brengt de mogelijkheden van up-selling en cross-selling die de online-marketeer heeft op de eigen site beschikbaar voor gebruik in advertenties. Door gebruikt te maken van een widget, een interactief blokje dat eenvoudig geïntegreerd kan worden op een partnersite, houdt de online marketeer controle over de content. Hij kan eenvoudig A/B testen uit voeren, contextgevoelige content aanbieden en reageren op gedrag. De widget is een mini-applicatie die content kan inladen en waarin de gebruiker direct acties kan ondernemen (bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte).

Voorbeeld

Zo kun je iemand die een tweedehands auto van 500 euro aanschaft een andere aanbieding voor een autoverzekering doen dan iemand die een nieuwe auto van 65.000 euro aanschaft. En dat allemaal met dezelfde widget. Door zelf je partners te zoeken, zorg je ervoor dat je boodschap op relevante sites terechtkomt. Ook kun je resultaatgerichte afspraken maken met klanten en een provisie betalen voor elke conversie. Widgetmarketing biedt complete doormeetbaarheid van de campagne en – anders dan bij banners – kan de conversie plaatsvinden in de widget zelf, zonder dat daarvoor de pagina verlaten hoeft te worden. Weer een afhaakmoment minder!