Content

Frankwatching 7 jaar: de start van een blog

0

Frankwatching viert vandaag haar 7e verjaardag. In een serie artikelen blikken we terug op deze 7 jaar en geven we een kijkje achter de schermen. Hoe begon het, wat waren de markante momenten en wat zijn de geleerde lessen? In dit eerste deel gaan we terug naar 2004: de start van het blog, de nieuwe generatie webtools, de sfeer in de blogosfeer en de eerste bezoekers.

Het prille begin: blogger op Blogger

Frankwatching is vandaag 7 jaar oud. Het blog startte op 7 februari 2004 en ik werkte toen nog als manager Internet & Intranet bij (toen nog) TPG Post. Bloggen deed ik op dat moment al een paar jaar, op het intranet van het bedrijf, waar we als team volop aan het experimenteren waren met blogs, wiki’s en RSS. Van blogtools en techniek had ik geen kaas gegeten, dus Frankwatching begon gewoon in Blogger en het blog zat een hele tijd op wisselende url’s. Pas vanaf 31 oktober 2004 was Frankwatching ook echt op de huidige ur’l www.frankwatching.com te vinden.

Schrijven dat was mijn ding, daar mocht je me altijd voor wakker maken. Bijna letterlijk, ik combineerde het bloggen met een drukke baan en de meeste verhalen werden ’s avonds of ’s nachts geschreven. Ik beleefde veel plezier aan mijn dagelijkseΒ  stukjes. In het begin gebeurde het allemaal anoniem, omdat ik wilde voorkomen dat er een relatie met mijn werkgever zou worden gelegd. De smalle foto waarop vrijwel alleen mijn zonnebril te zien was, heeft nog een hele tijd op het blog gestaan (zie het Internet Archive) en bleek, zo hoorde ik pas veel later, mensen nieuwsgierig te maken naar de persoon achter het verhaal.

Weblogs, wiki’s en webfeeds: het nieuwe web

Software was tot in die tijd ongeveer per definitie gebruiksonvriendelijk en ik was dan ook nogal verrast door het gebruiksgemak van de nieuwe webtools die gratis (!) beschikbaar kwamen. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open en ik kon me echt uitleven: dagelijks postings, linkdumps via Furl en als eerste blog RSS via Feedburner aanbieden. Marketing Weblogs Startpagina besloot om opΒ  marketing.pagina.nl een rubriekje Marketing Weblogs te openen en vanaf dat moment ging Frankwatching als marketingweblog door het leven. Google beloonde dit alles met een hogere Pagerank, wat betekende dat Frankwatching – overigens net als de andere blogs – klom in de zoekresultaten.

Het groepje ‘business bloggers’ in Nederland was nog klein (17 blogs) en ik had het idee dat de dingen waar we met z’n allen mee bezig waren allemaal met elkaar te maken hadden. Ik had behoefte om het beestje ook een naam te geven, om een verzamelterm te bedenken voor de hele ontwikkeling. ‘Weblogs, Wiki’s, Webfeeds’, het leek er op alsof we het ‘World Wide Web’ opnieuw aan het uitvinden waren en ik besloot er het label ‘De nieuwe WWW-factor‘ op te plakken. Enkele maanden later introduceerde Tim O’Reilly de term ‘web 2.0’ en ongeveer een jaarΒ  later werd de term ‘social media’ bedacht.

Blogosfeer: de kracht van het netwerk

Bij de start van Frankwatching had ik geen vooropgezet doel. Ik volgde dagelijks veel websites en weblogs (zowel binnen als buiten Nederland) en liet me door social bookmark tools als Furl en Delicious de weg wijzen (en anderen volgden me daarin). Frankwatching was niet meer dan een extra uitlaatklep voor me om die nieuwe kennis te delen. Maar kennis delen werd al snel kennis maken. Een blog bleek een ongekend krachtig middel om andere inspirerende mensen te ontmoeten. Ik ontdekte hoe zich via het ene netwerk (een weblog op internet) in korte tijd een heel ander netwerk (met vele en interessante en prettige nieuwe contacten) aan het vormen was.

Ik werd niet alleen zelf hevig geΓ―nspireerd, maar inspireerde op mijn beurt – zonder dat ik me ervan bewust was – ook weer anderenΒ  (zoals Bas van de Haterd, Lode Broekman, Maarten Sikkema en Lisette Hoogstrate) tijdens mijn eerste presentatie over bloggen op Emerce Outlook 2005. Toen ik enkele dagen voor het event in De Rode Hoed in Amsterdam door (toenmalig) Emerce hoofdredacteur Anton van Elburg werd uitgenodigd om deze presentatie te geven, heb ik daar nog wel even een nachtje over geslapen (toen ik enkele weken eerder het toegangsticket kocht, had ik nog geen idee dat ik ook wel eens zelf als spreker op het podium zou kunnen staan).

Maar meer nog dan dat ontdekte ik dat ik in een warm bad terecht was gekomen. Mensen die met hetzelfde bezig waren en elkaar niet beconcurreerden, maar juist zoveel mogelijk hielpen. Sites die links naar elkaars berichten maakten, dat was in uitgeversland op dat moment ‘not done’. Bloggers bleken heel anders in elkaar te steken, erg gericht op elkaar volgen, het met elkaar delen en samenwerken. Dus ik genoot toen ik voor het eerst door Marco Derksen van Marketingfacts werd geciteerd. Ik was trots toen ik erachter kwam dat blogpionier Frank Meeuwsen een trouw volger van de Frankwatching Furl RSS-feed bleek te zijn. En ik was verrast toen ik ontdekte dat ik door de Duitse blogger Martin RΓΆll werd gevolgd. Eind 2004 draaide ik de weekenddienst bij Marketingfacts en het voelde aan als de normaalste zaak van de wereld.

Bloggen: bouwen aan bezoek

Veel bloggers zullen het herkennen: de statistieken vormen een belangrijk onderdeel van het dagritme. Frankwatching maakte in het eerste jaar meteen een zeer sterke groei door en ik volgde dat met verwondering,Β  verbazing en soms zelfs verbijstering. Op een (andere) persoonlijke weblog hield ik opvallende schommelingen in de traffic bij. Dus ik genoot van elk linkje vanaf Marketingfacts, Frank-ly, Adverto, Emerce, BricksMeetsByte en Reclameweek.Β  En, zoals je in de afbeelding hiernaast ook kunt lezen, zonder enige ambitie om een toppositie in te gaan nemen.

Ik ging zonder vooropgezet plan schrijven (en reageren) op andere blogs (zoals Marketingfacts) en bleek daarmee ook nieuwe bezoekers op mijn eigen blog te krijgen. En blogrolls waren helemaal ‘in’, de lange lijsten in de zijkolom van een blog met verwijzingen naar andere blogs (linkpartners). Ik deed daar zelf ook volop aan mee. Het schrijven op andere blogs, het uitwisselen van links, het verwijzen naar elkaar in artikelen en last but not least Google zorgden ervoor dat een groeiend aantal mensen Frankwatching wist te vinden.

Google: het geheime wapen

Het bezoek vanaf Google is vanaf de start van Frankwatching een belangrijk deel van het succes geweest. In het begin was meer dan 60% afkomstig van zoekmachines, inmiddels is het aandeel 47%. Het was al snel duidelijk dat de combinatie blogtool (Blogger, WordPress e.d.), regelmatige updates (via RSS) en het over en weer linken (linkbuilding) een sterke invloed had op de zoekresultaten in zoekmachines als Google. De blogtool was het geheime wapen en na verloop van tijd gaat natuurlijk ook de reputatie van een site een rol spelen. Maar dat wil beslist niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Het schrijven van goede titels en leaders (intro’s) blijft een vak apart dat niet iedereen beheerst. Net zoals trouwens het onderzoeken welke zoekwoorden bezoekers gebruiken om op je site te komen.

In de tijd dat ik zelf nog dagelijks schreef, vond ik het een sport om titels zowel inhoudelijk teasend als zoekmachinevriendelijk te krijgen. En dan vervolgens googelen om te kijken of het ook gelukt was (of wat je ervan kon leren). De huidige auteurs bedenken nog steeds hun eigen titels en krijgen daarbij zo nodig ondersteuning van ons redactieteam.

Voor de verschillende onderdelen van de site (artikelen, navigatie, tags, pagina’s e.d.) is SEO in de loop der tijd steeds belangrijker en ook specialistischer geworden en ontkom je er niet aan om hiervoor een beroep te doen op echte professionals. Vanaf dit jaar is Yonego ons nieuwe geheime wapen. Frankwatching en Yonego Internet Marketing bundelen namelijk de krachten om alle kennis over internetmarketing, die al beschikbaar is op Frankwatching, nog beter toegankelijk te maken. Yonego is gespecialiseerd in ROI driven internetmarketing, maar is hier op Frankwatching natuurlijk zeker zo bekend door de uitstekende artikelen van Joris Toonders en zijn collega’s. De jarenlange ervaring van Yonego zal in het komende jaar ingezet worden om de artikelen en services als e-books, whitepapers, vacatures en trainingen nog beter vindbaar te maken. Ook op het vlak van webanalytics krijgen we met Yonego een professionele partner aan onze zijde.

Tot slot over 2004

Terugkijkend op 2004 kun je zeggen dat Frankwatching binnen enkele maanden tijd opviel bij een aantal influentials, zowel bloggers als ook een eerste groep trouwe bezoekers. Er was sprake van een steile leercurve, waarbij zowel op het vlak van techniek als ook content en community belangrijke ervaringen werden opgedaan. Leren, experimenteren en samenwerken waren sleutelwoorden voor dat jaar. En het was meteen al ongelooflijk genieten… πŸ˜‰

Heb je vragen, reacties, suggesties (of ….. felicitaties :p), reageer dan gerust! Ik beloof je bij deze in het vervolg op deze serie zoveel mogelijk op eventuele verzoeken in te gaan!

Frankwatching viert haar 7e verjaardag. In een serie artikelen kijken we terug op deze 7 jaar en geven we een kijkje in de keuken van een grote blog. Hoe begon het, wat waren de markante momenten en wat zijn de geleerde lessen? Volgende keer het jaar 2005, met onder meer aandacht voor de start van de Frankwatching Nieuwsbrief, de eerste reportages vanaf events en de golf van publiciteit in dat jaar.