10 x Nee tegen nieuwe technologie

0

Of het nu gaat over de introductie van de boekdrukkunst, straatverlichting, de (mobiele) telefoon, de trein, verkeersborden, Twitter of het internet in het algemeen, er duiken al eeuwenlang dezelfde argumenten en bezwaren op zodra de mensheid in aanraking komt met een nieuwe technologie. Daar kan je boos over worden en het kan je hoofdbrekens bezorgen als je zelf al helemaal om bent als gebruiker van zo’n nieuwe technologie en je hoopt anderen daarin mee te kunnen nemen. Maar het is een feit en met dat feit moeten de mensen die voorop lopen – en daar reken ik mezelf ook toe- leren leven.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Maar het biedt ons ook houvast, omdat de bezwaren niet alleen al eeuwenlang inhoudelijk zo goed als hetzelfde zijn maar ook nog eens altijd in dezelfde chronologische volgorde verschijnen. Want de bezwaren groeien langzaam maar zeker mee met de aanwezigheid en de opmars van een nieuwe technologie. Al met al duurt het tegenwoordig gemiddeld zo’n 10 jaar voordat deze gemeengoed is geworden en ook dat is iets om je te realiseren als je er zelf wel vroeg bij bent.

Dit zijn die bezwaren in hun voorspelbare eeuwenoude volgorde:

  1. Waar is dat nou goed voor?
  2. Wie wil dat nou?
  3. Het is niet iets voor de massa maar voor rare mensen
  4. Het waait vanzelf over
  5. Het verandert niets aan de situatie zoals hij is
  6. Het is leuk speelgoed maar meer ook niet
  7. Het gaat nergens over
  8. Er valt geen geld mee te verdienen
  9. Het maakt mensen dom en lui
  10. Het werkt misschien toch wel maar het blijft behelpen

Doe je voordeel ermee want nu weet je wat je kunt verwachten aan (afkeurende) reacties als je zelf iets aan te ontdekken of ontwikkelen bent. En laat je er niet teveel door leiden want zo gek zijn mensen en evenmin organisaties nu eenmaal niet op innovatie, op verandering, op zaken die ze niet kennen en waarvoor ze in eerste instantie soms zelfs bang zijn. Dat heeft allemaal tijd nodig en vaak is dat meer tijd dan de vooroplopers onder ons anderen gunnen.

Dit artikel verschijnt ook op www.fackeldeyfinds.com