Social media nieuws: Twitter trending topics verklaard

0

Frankwatching zet elke week het laatste nationale en internationale nieuws op het gebied van social media en online marketing op een rij. Deze keer: Twitter trending topics verklaard, Whoopaa social media dashboard, Tweetlouder: artiesten en bands vinden op Twitter, Google Social Search vernieuwd en TED Conversations.

Twitter trending topics verklaard

HP’s Social Computing Research Group publiceerde gisteren de resultaten van hun onderzoek naar de achtergrond en de verklaring van de trending topics op Twitter. Voor dit onderzoek analyseerde HP 16,23 miljoen tweets over 3,361 verschillende trending topics tussen september en oktober 2010. HP kwam er op die manier achter dat het algoritme van Twitters trending topics meer belang hecht aan specifieke onderwerpen en het bereik van een tweet (retweets) dan wie het tweet en hoe vaak het getweet wordt. Rond 31% van de trending topics zijn dan ook retweets. En misschien nog belangrijker: 72% van die retweets komen af van traditionele media, waaronder kranten en gerenommeerde nieuwssites. Lees meer over dit onderwerp of bekijk het onderzoeksrapport op de blog van HP.

Whoopaa: social media dashboard

Op 15 Februari werd Whoopaa gelanceerd: een wereldwijd online sociaal platform (van Nederlandse bodem) dat functioneert als een socialmediadashboard en waarmee je je huidige sociale netwerken kunt integreren en beheren. Naast de online scheiding tussen privé en zakelijk, heeft Whoopaa één timeline waarin je al je updates kunt ontvangen en beheren. Verder kenmerkt Whoopaa zich door een laagdrempelige maar waterdichte privacybenadering die per identiteit apart is in te stellen.

Als gebruiker heb je op Whoopaa de mogelijkheid om door middel van een installwizard zowel een privé- als een zakelijk account aan te maken. Vervolgens helpt Whoopaa de gebruiker bij het koppelen van de bestaande sociale netwerken Facebook, LinkedIn en Twitter. Daarna heb je de mogelijkheid om op één platform privé en zakelijk te scheiden en letterlijk tussen deze twee te switchen met behulp van een knop rechtsboven in de website. Helaas is het in de bètaversie nog niet mogelijk om een Facebook-pagina toe te voegen aan je dashboard. Lees meer.

Whoopaa_Screen

Tweetlouder: vind artiesten & bands op Twitter

Tweetlouder is een gratis Twitter-app die je helpt je favoriete artiesten en bands te vinden en volgen op Twitter. De applicatie scant je iTunes-, Last.fm- en Pandora-account en geeft je vervolgens een overzicht van de Twitteraccounts van jouw favoriete artiesten. Je kunt ze vervolgens volgen en je kunt updates ontvangen van de concerten die ze gaan geven. Lees meer.

Google Social Search vernieuwd

In 2009 startte Google al met social search; een functie waarbij de zoekresultaten van je eigen vrienden onderaan de zoekpagina worden weergegeven. Op dit moment is de zoekgigant bezig social search te updaten. Binnenkort zijn de zoekresultaten afkomstig van je vrienden niet meer onderaan de pagina zichtbaar, maar worden ze verspreid weergegeven door de andere zoekresultaten heen. Dankzij een te implementeren annotatiesysteem wordt zichtbaar gemaakt waar het zoekresultaat vandaan komt. Daarnaast gaat Google de content op Flickr, Quora en Twitter, standaard indexeren. Tot slot komt Google met de mogelijkheid geven om je sociale profielen publiekelijk en privé te koppelen aan je Google-profiel. Daarmee krijgt de gebruiker meer controle over wat er wordt weergegeven in de zoekresultaten. Opvallend is overigens dat Facebook ‘likes’ in deze update niet zijn meegenomen. Lees meer.

TED lanceert platform TED Conversations

TED, een organisatie die bekend staat om de jaarlijkse bijeenkomst van de top thinkers in de VS, lanceerde vorige week een maatschappelijk discussieplatform op haar website.”TED Conversations” zijn onderverdeeld in drie fora: vragen, ideeën en debatten. Sommige gesprekken worden gestart door bekende ‘denkers’, zoals Seth Godin en game designer Jane McGonigal. Alle gesprekken op het platform hebben een vervaldatum; twee weken na de start wordt het item automatisch gesloten. Dit past perfect bij het concept van de conferentie, waar alle presentaties maximaal 18 minuten mogen duren. De gedachte achter die maximale lengte is efficiëntie: het vergroot de participatie van topmanagers en top thinkers die een druk tijdsschema hebben. Lees meer.

Bekijk hier alle artikelen uit de serie social media nieuws.