Gespot

eLinea: De beste selecties van kwaliteitsartikelen

0

Op het onafhankelijke platform eLinea stel je je ideale digitale krant samen. Het platform is nu officieel gelanceerd. In gesprek met Natasja Oosterloo, Business Developer bij eReaders Groep.

Wat is het?

“eLinea is een innovatief en onafhankelijk platform voor het digitaal lezen van kwaliteitsartikelen. Geen bergen papier meer waar vaak maar tien procent van gelezen wordt: op eLinea kunnen lezers zich abonneren op hun favoriete redactieteams van schrijvers of cartoonisten van onder andere NRC, Vrij Nederland, Elsevier, Joep Bertrams, Dolf Jansen, Psychologie Magazine en Eos Magazin”

Waarom dit initiatief?

“eReaders Groep wil digitaal lezen stimuleren en merkte in 2009 dat het aanbod van digitale content achterbleef. Dit terwijl steeds meer mensen beschikking krijgen over een apparaat waar digitaal op gelezen kan worden. Daarnaast werd de roep vanuit de uitgeefbranche om een goed werkend businessmodel voor het aanbieden van digitale artikelen steeds sterker, mede gevoed door onder druk staande advertentie-inkomsten en abonnee-aantallen. eReaders Groep besloot om eLinea te ontwikkelen en is hier in 2010 mee begonnen. Er is geen vergelijkbaar Nederlands initiatief bekend, dat op deze manier digitale artikelen van verschillende uitgevers combineert op één platform, waardoor de content leesbaar is op elk apparaat.”

Hoe werkt het?

“Uitgevers bieden hun artikelen, podcasts, videocasts of cartoons aan in verschillende artikelkanalen, die onderverdeeld zijn in diverse categorieën. Een lezer kan zich vervolgens abonneren op de artikelkanalen die passen bij zijn interesse en zo zijn eigen digitale kwaliteitskrant samenstellen. De artikelen zijn online te lezen via de browser op laptop, pc of tablet, via de mobiele versie op elke smartphone of via een download in PDF- of ePubformaat.

Accepteer cookies

Lezers hebben binnen eLinea onder andere de mogelijkheid om te reageren op artikelen, deze te waarderen, ze te bookmarken zodat ze gemakkelijk teruggevonden kunnen worden en bovendien blijven de artikelen bewaard in een online archief.”

Wat zijn de facts?

“eLinea is sinds vandaag officieel open voor het grote publiek. In 2010 en begin 2011 is het platform uitgebreid getest door een grote groep testers. Alle feedback verkregen uit de uitgebreide testperiode is gebruikt om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De komende tijd zal eLinea verder ontwikkeld worden. Zo willen we de visuele weergave van de artikelen versterken, gaan we extra sociale functies toevoegen en wordt het aanbod sterk uitgebreid.
eLinea biedt op dit moment ongeveer vijftig artikelkanalen aan van achtentwintig verschillende uitgevers, columnisten en cartoonisten. eLinea heeft zowel gratis als betaalde kanalen. Van de opbrengsten van de betaalde kanalen gaat 70% naar de uitgever.”

Wie is betrokken?

eLinea is een project van eReaders Groep. De technische realisatie wordt uitgevoerd door Webclusive en internet ontwerpbureau Yuna verzorgt de complete lay-out en huisstijl. eReaders Groep, opgericht door Michel Suijkerbuijk en Wiebe de Jager, is een jong commercieel mediabedrijf dat zich met zeven mensen inzet om digitaal lezen te stimuleren.”