Gespot

Preview app: Het filmmagazine nu beschikbaar op de iPad

0

Het grootste Nederlandstalige filmtijdschrift Preview heeft een app gelanceerd voor de iPad: de Preview app. Nu heb je overal toegang tot de laatste nieuwtjes op het gebied van film. In gesprek met Maurice Schutte van The Secret Lab.

Wat is het?

“Het mediabureau The Secret Lab heeft in samenwerking met het filmtijdschrift Preview een gelijknamige app gelanceerd voor de iPad. De Preview app geeft je gratis toegang tot de digitale versie van het tijdschrift dat boordevol staat met recensies, achtergrondinformatie en andere gadgets over de filmindustrie. Omdat het hier gaat om een digitale uitgaven zijn deze nummers eveneens voorzien van trailers. Ook kun je eerder verschenen nummers opvragen vanuit het archief. Op deze manier hoef je niet meer de deur uit om op de hoogte te blijven van de laatste filmontwikkelingen.”

Waarom dit initiatief?

“Er is een uitgesproken wens, en daarmee vraag, vanuit (kleine) uitgevers om relatief goedkoop met een eigen identiteit (app) aanwezig te zijn binnen de App Store van Apple. Het is een vertaalslag die uitgevers willen maken, maar niet tegen elke prijs. Met de “reader”-techniek van The Secret Lab is Preview nu niet alleen digitaal en interactief, maar ook verkrijgbaar buiten het bestaande distributienetwerk van bioscopen. Tot slot komt de reader met enkele interessante opties waaronder de mogelijkheid om video’s en geluiden toe te voegen aan een, in de eerste instantie, statische uitgave van print.”

Hoe werkt het?

“De Preview app geeft je toegang tot zowel de laatste als oudere edities van het gelijknamige filmtijdschrift. Preview maakt als eerste magazine gebruik van streaming downloaden oftewel direct kijkplezier. Het voordeel hiervan is dat de pagina’s tijdens het lezen en doorklikken direct gedownload worden en je nooit hoeft te wachten totdat de laatste pagina (het hele nummer) geladen is. Is het magazine eenmaal gedownload dan heb je het altijd tot je beschikking, ook zonder internetverbinding. Handig voor onderweg.”

[vimeo]https://www.vimeo.com/20020776[/vimeo]

Wat zijn de facts?

“De app is op 17 februari  2011 gelanceerd. Exacte cijfers ontbreken daarom dan ook nog. De Preview app wordt echter ondersteund door advertenties in de printuitgave. Dit zal zeker resulteren in een groeiend aantal gebruikers. De app zal daarnaast doorontwikkeld worden en meer interactie gaan bevatten.”

Wie is betrokken?

“De Preview app, en daarmee de onderliggende reader, is gezamenlijk met de uitgever tot stand gekomen. The Secret Lab, bestaande uit een tweetal doordachte programmeurs, een vormgever en producent, is uiteindelijk volledig verantwoordelijk geweest voor de digitale vertaalslag en technische ontwikkeling van de app.”