De Galliërs in de wereld van sociale netwerken

Herinneren jullie je de strips van Asterix en Obelix? Deze Galliërs woonden in het gebied dat momenteel bekend staat als Frankrijk. Omringd door het gigantische Romeinse leger moesten ze weten te overleven. In de wereld van sociale netwerken zijn er ook Romeinen en Galliërs. De meesten van jullie kennen Hyves, maar heb je gehoord van Nasza Klaska, V Kontakte, QQ of RenRen? Dit zijn allemaal Gallische dorpjes, verscholen in het Romeinse sociale media-imperium. Alleen met een goede druïde Panoramix en een tovenaarsdrank aan boord weten deze dorpen stand te houden.

Lokale helden op het Internet

In de wereld van internet zijn er geen grenzen. Dit betekent dat een webwinkel als Amazon de gehele wereld tegemoet kan komen. Amazon is marktleider in Amerika, heeft een groot aandeel op de wereldmarkt, maakt gebruik van geweldige technologie, maar Amazon is niet marktleider in Nederland. Amazon heeft niet de capaciteit om overal lokale distributiecentra op te zetten of met TNT afspraken te maken over de verzending. Daarom is het lokale Bol.com marktleider in Nederland, hoewel de technologie en de naam niet zo groot zijn als die van Amazon. Hetzelfde geldt voor Marktplaats.nl, de Nederlandse advertentiewebsite die bekend staat om zijn eenvoudige ontwerp. Het ontwerp is gebaseerd op de manier waarop wij al lange tijd via prikborden en rommelmarkten zaken doen. Typisch Nederlanders. Ebay, de wereldwijde speler, kocht de lokale site omdat zij geen positie konden krijgen op deze markt.

World of Social Networks december 2010 via Vincos.it

Dit zijn allemaal voorbeelden van succesvolle lokale internetbedrijven die ondanks de internationale concurrentie hun eigen niche hebben gecreëerd door het gebruik van lokale relevantie. In elk land zijn er lokale helden, hoewel sociale netwerken een heel ander verhaal is. Sommige mensen beweren dat Twitter en Facebook zullen domineren, aangezien de grenzen steeds meer vervagen. Op de wereldkaart van sociale netwerken is Facebook (blauwe kleur, zie bovenstaand figuur) het grootste netwerk op de wereld, maar zoals je kunt zien zijn er enkele uitzonderingen.

V Kontakte

Het Russische sociale netwerk V Kontakte (bruine kleur op de kaart van sociale netwerken wereldwijd) overheerst in Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland. In februari 2010 telde het netwerk 135 miljoen gebruikers en is daarmee na Facebook het meest toonaangevende sociale netwerk in Europa. Facebook is met 6.161.380 gebruikers in bovenstaande landen (Facebakers.com, februari 2010) geen bedreiging voor het in september 2006 opgericht V Kontakte. Één van de manieren waar het in 2006 opgerichte netwerk zich mee onderscheidt, is de speciale ‘soyueze’ oftewel Sovjet-omgeving, die qua vormgeving en taal de Sovjet-Unie ademt. Daarnaast maakte V Kontakte de site aan de hand van het Russische schoolsysteem, dat veel verschilt van het westerse.

QQ/ RenRen?

Als we verder naar het oosten gaan, hebben we China, bekend om zijn taalkundige, culturele en inhoudelijke (censuur) verschillen met het westen. Google is de meest gebruikte zoekmachine over de hele wereld, in China is dat Baidu. Wikipedia wordt beschouwd als dé wereldencyclopedie. In het land van de draak is dat Hudong, die een tienvoudige van het aantal artikelen in het Chinees beschikbaar heeft. Het bereik van Windows Live Messenger, Skype, Twitter en internationale sociale netwerken is niets bij de 100 miljoen Chinezen die QQ gebruiken. QQ is geen sociaal netwerk, maar meer een zeer uitgebreide chat-dienst, waarbij een datingsite, muziekservice en mobiele toegang zijn inbegrepen. Hét sociale netwerk van China is RenRen, dat maar liefst 160 miljoen leden heeft. Het komt niet voor in de wereldkaart voor sociale netwerken, dat Google-trends als basis neemt. Facebook heeft slechts 659.060 gebruikers in China. Dit wordt veroorzaakt door blokkades van de Chinese overheid. Het sociale netwerk is alleen via proxy-servers beschikbaar voor de Chinezen.

Naszka Klaska

Dichterbij huis, binnen de Europese Unie, is er een Pools sociaal netwerk lokaal dominant met de naam Nasza Klaska. Het sociale netwerk bestaat sinds 2006 en heeft 14 miljoen leden (meetpunt 2010). Nasza Klaska is enorm populair bij onder andere Poolse arbeidsmigranten, zij gebruiken de site om in contact te blijven met hun familie en vrienden in hun thuisland. Het netwerk is begonnen als een soort Schoolbank en is nu uitgegroeid tot een platform met games, blogs en een Twitter-variant. Facebook heeft volgens recente cijfers van Facebakers.com 5,6 miljoen leden.

Nasza Klaska

Sociale netwerken worden onderdeel van de echte wereld

Terug naar West-Europa, waar Facebook in bijna alle landen domineert. Met 9,3 miljoen gebruikers is Hyves momenteel het nummer 1 sociale netwerk van Nederland en is daarmee een uitzondering, enkel het Poolse Naszaklaska en V Kontakte vormen nog lokale fronten tegen Facebook. In 2007 begon Hyves met een nieuwe bewust lokale koers met als missie om Nederland te verbinden. Dit resulteerde in samenwerkingsverbanden met lokale partners zoals sportbonden, tv-programma’s en het anticiperen op de trend dat social media steeds meer onderdeel gaan uitmaken van het dagelijks leven door bijvoorbeeld tv of mobiele telefonie aan te bieden. Met de sociale diensten die Hyves ontwikkelt met lokale krachtige partijen zoals de Rabobank, RTL en TNT Post heeft Hyves een voorsprong op internationale netwerken. Hyves is het eerste sociale netwerk in de wereld dat betalingsdiensten en mobiel telefonie aanbiedt.

Hyves verbindt Nederland

Internationale netwerken zijn een aanvulling op lokale sociale netwerken zoals RenRen, QQ, Hyves, Nasza Klaska en V Kontakte, zolang de lokale partijen een duidelijke lokale strategie voeren. Door bewust lokaal te zijn zullen deze netwerken hun dominante positie weten te behouden. Over een aantal maanden weer een nieuwe kaart van de wereld van Vincos.it. We zijn benieuwd hoe het Gallische landschap er dan uitziet.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Hier wordt gesproken over 9,3 miljoen leden van Hyves en in januari kwam nog het bericht van bijna 11 miljoen. Is het zo snel gezakt of hebben deze getallen een verschillende betekenis?

 2. @Jeroen 9,3 miljoen Nederlandse leden van de meer dan 11 miljoen leden in totaal. 1,7 miljoen Hyvers komen uit het buitenland, dat kunnen stagiaires zijn, ex-pats en ook Hyvers uit bv Peru en België. In 2007 heeft Hyves besloten zich compleet op Nederland te richten en daarom communiceren wij zelf de 9,3 miljoen Nederlandse leden om dit getal relevanter is.

 3. “Wouter Glaser is werkzaam als PR & Communicatie manager bij sociaal netwerk Hyves.”
  Betrouwbaar artikel en onafhankelijk geschreven…

  Ik merk dat de laatste tijd de verschuiving van Hyves naar Facebook steeds groter wordt. Hyves is steeds meer te zien als platform voor tieners en pubers, ik zien mijn eigen netwerk (volwassen hoger opgeleide starters van 20-30) steeds meer naar Facebook verschuiven.

  Een poging van Hyves om vol te houden dat ze de grip niet verliezen?
  Op zijn minst zou je Facebook in Nederland 50/50 neer kunnen zetten, in plaats van heel Nederland Hyves kleuren.

 4. Eerste stuk uit bovenstaande reactie is scherper dan bedoeld. Wil enkel aanduiden dit vanuit PR Hyves wordt geschreven en geen onafhankelijk onderzoeker / trendwatcher is.

 5. @Hausa Ik maak er geen geheim van dat ik voor Hyves werk, staat ook onder het artikel vermeld :) In dit artikel wilde ik vooral inzoomen op andere landen in de wereld waarin het lokale netwerk groter is dan Facebook in plaats van te benoemen dat Hyves in alle leeftijdsgroepen volgens cijfers van Comscore en STIR groter is.

 6. Als Hyves stand wil houden, heeft het waarschijnlijk wel – net als de Galliers – een flinke ketel toverdrank nodig…

 7. Wat een slap verhaal. Inderdaad, zoals Hausa terecht stelt, Hyves wordt steeds meer een site voor tieners en oudere digibeten. Prima, leg daar je focus en kom met een plan om deze doelgroepen goed te voorzien. Een wereldkaartje toveren en daaruit de conclusie trekken dat lokale social mediasites (zoals Hyves) sowieso een toekomst hebben en dat we in NL allemaal zullen blijven hyven… Keep dreaming Wouter. Overigens deed de Franse bedenker van Asterix dat ook vanuit zijn chauvinisme, dus wat dat betreft moet ik je wel weer een compliment geven voor je ironische invalshoek (of is dat onbedoeld?).

 8. Ik vind het eigenlijk wel interessant om te lezen welke social media sites in andere landen groot zijn. We gaan er toch maar al te vaak van uit dat Twitter en Facebook wereldwijd heersen, terwijl dat lang niet altijd het geval is.
  Ook hoeft Nederland niet half Hyves/half Facebook gekleurd te zijn. Het lijkt me duidelijk dat mensen meerdere sociale media naast elkaar gebruiken. China is hier ook helemaal rood gekleurd, terwijl in de tekst staat dat er allerlei verschillende sociale media worden gebruikt.
  Natuurlijk verliest Hyves plaats aan Facebook, maar daar gaat dit stukje nu even niet over.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!