Gespot

VGZ Medicijnen app: Nooit meer je medicijnen vergeten

0

De VGZ Medicijnen app herinnert je eraan om je medicijnen in te nemen, zodat je dit niet vergeet of uitstelt. Handig via je telefoon, want die heb je toch (bijna) altijd bij je. In gesprek met Robert Houtenbos, Internet Manager Gezondheid bij Univé-VGZ-IZA-Trias.

Wat is het?

“De gratis app VGZ Medicijnen helpt je bij het innemen van je medicijnen. Want het innemen van medicijnen wordt vaak vergeten of uitgesteld. Hierdoor kan het medicijn misschien minder goed werken. Dit kan gevolgen hebben voor de genezing of het onder controle houden van de aandoening. VGZ Medicijnen ondersteunt medicijnengebruikers om dat te voorkomen. De app is beschikbaar op iPhone en Android (vanaf 1.6) en is gratis, ook voor mensen die niet bij Zorgverzekeraar VGZ verzekerd zijn.”

Waarom dit initiatief?

“In Nederland alleen al worden jaarlijks 41.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege verkeerd medicijngebruik. Dat zijn er natuurlijk veel te veel. Zorgverzekeraar VGZ wil zich inzetten om dit aantal met zoveel mogelijk te verlagen. Dat is beter voor de medicijnengebruikers en als we de helft van de gevallen kunnen helpen voorkomen, besparen we daarmee tot wel EUR 85 miljoen aan zorgkosten. Een toepassing voor op je mobiel is een voor de hand liggend medium hiervoor: je hebt je telefoon tenslotte bijna altijd binnen handbereik. In het buitenland gebeurt al meer op het gebied van mobiele gezondheidsdiensten (mHealth). VGZ wil het tempo van deze ontwikkelingen in Nederland opschroeven door initiatief te nemen en de diensten vervolgens gratis aan te bieden aan iedereen. VGZ Medicijnen is de meest volledige (gratis) medicijnen app in Nederland.”

Hoe werkt het?

“De kern van VGZ Medicijnen is je medicijnschema(‘s). Je voert je in te nemen medicijnen in en de dosis en periode en tijdstip van inname. Je kunt dan alerts krijgen wanneer het tijd is je medicijn in te nemen. Je kunt vervolgens ook na je inname bijhouden op welke wijze je je eigen gezondheid ervaart. Je kunt een historie van dit gevoel opbouwen en grafisch weergeven. Zo kun je in een gesprek met je arts de effectiviteit van je behandeling bepalen. Daarnaast bevat VGZ Medicijnen een medicijnenatlas, waarin je allerlei informatie over de middelen kunt raadplegen. In volgende versies gaan we de app uitbreiden met de wisselwerking tussen medicijnen en ook het bijhouden en raadplegen van bijwerkingen via de community van MijnMedicijn.nl. Maar de gebruikers van de app kunnen zelf ook hun suggesties aandragen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De eerste dag van de release is de app al 500 keer gedownload, dat is behoorlijk veel gezien de helaas relatief toch wel lage populariteit van de categorie Medisch. We krijgen al veel reacties van gebruikers en vooral opvallend veel mensen melden dat VGZ Medicijnen echt een “gat in de markt” vult. Voor wat betreft het businessmodel achter de app, dat is relatief eenvoudig. Wellicht realiseert niet iedereen zich dat, maar een groot, zo niet het grootste belang voor een zorgverzekeraar is een gezonde verzekerde. Die maakt namelijk minder zorgkosten en zo kunnen kostenstijgingen worden ingeperkt, hetgeen kan resulteren in minder premieverhogingen. Indirect kan de concurrentiepositie dan iets sterker worden. De gebruiksgraad is niet zodanig nog, dat de premie op basis hiervan verlaagd kan worden; daarvoor stijgen de kosten van de zorg de komende jaren te structureel. We hebben gemerkt dat zorginnovatie in Nederland niet zo snel gaat als we hopen. VGZ blijft in elk geval innovatief aan de weg timmeren om de transparantie en kwaliteit van de zorg in Nederland te verbeteren en de kosten ervan te reduceren. Dat is in ieders belang. Ontwikkelaars van mobiele gezondheidsdiensten kunnen zich overigens bij mij melden, wellicht kan VGZ zo bijdragen aan de broodnodige versnelling van de ontwikkeling van deze toepassingen.”

Wie is betrokken?

“De app is door VGZ bedacht en in samenwerking met MedicInfo verder uitgewerkt. MedicInfo is gespecialiseerd in het leveren van gevalideerde medische content en beschikt ook over een ontwerpbureau, iTouch Design, dat de apps gebouwd heeft.”