Community management en professionalisering – van LinkedIn naar vakvereniging

0

In de afgelopen jaren is er sprake geweest van een sterke opkomst van het vakgebied online community management. Ook op platforms als Frankwatching wordt veelvuldig aandacht besteed aan dit ‘nieuwe’ vakgebied. Hoewel nieuw? Community management krijgt in het kielzog van social media veel aandacht.

Community managers en social mediamanagers worden veelal uitwisselbaar genoemd (maar dat zijn ze niet!). Bedrijven tonen een toenemende belangstelling in ervaren en professionele community managers en nemen community managers in dienst of stellen een head of communities aan. Tegelijkertijd weten professionals die al jaren goed werk doen binnen online omgevingen ineens een naam te geven aan hun functie. Maar de functie blijkt dus niet zo nieuw als we graag doen geloven. Er lijkt verwarring en behoefte aan duidelijkheid te bestaan.

Community management – een vak apart

Community management richt zich op het (online) contact tussen mensen en bedrijven en tussen mensen onderling rond een gemeenschappelijk thema. De functie is wezenlijk anders dan die van een social mediamanager. Het is de verwachting dat met de toenemende aandacht voor de inzet van online platforms – om dialoog tussen mensen, klanten en bedrijven te faciliteren – de aandacht voor community management alleen maar gaat toenemen.

LinkedIn groep CMNL voor community managers

Op 24 augustus 2009 richtte Kirsten Wagenaar om die redenen de LinkedIn groep CMNL op om community managers bij elkaar te brengen en ervaringen te delen. Enerzijds moest het een platform worden waar community managers zichzelf konden profileren en herkennen. Anderzijds moest het platform bijdragen aan verdere professionalisering van het vakgebied. De groep groeide, ondanks een streng toegangsbeleid, in anderhalf jaar naar ruim 300 leden en is een mooie index van professionals en organisaties die zich met community management bezighouden.

In die periode zijn er vele discussies ontstaan met een zeer hoog percentage actieve leden. Daarin werden ideeën, ervaringen en visies afgestemd, compleet gemaakt en onder woorden gebracht. Hoe zie jij het vak, hoe omschrijf jij je functie, waar werk jij mee, hoe los jij dat op, wat is jouw plek binnen de organisatie waarvoor je werkt, hoe leg jij je vak en het belang van je werkzaamheden uit? Ook zijn bijeenkomsten georganiseerd, om kennis te delen en te ontwikkelen, en elkaar te ontmoeten.

De kwaliteit van de discussies op LinkedIn en de bijkomsten, de snelheid waarmee bijeenkomsten volgeboekt werden zijn indicaties van de professionaliteit en betrokkenheid van deelnemers en organisaties. Het toont aan dat er behoefte is aan kwaliteit en synergie, aan duiding, om versnipperde kennis bijeen te brengen en om kennis van het vak te professionaliseren.

Het toont ook aan dat community management een vak apart is. Met een eigen domein dat afgebakend moet worden, zodat de wereld weet wat je van een community manager kan verwachten.

Een vak apart vraagt om een vakvereniging

Om dat domein te kunnen afbakenen, duiding te kunnen geven aan het vakgebied en bij te dragen aan professionalisering  is op 7 februari j.l. de vakvereniging Community Management Nederland (CMNL) opgericht. Met deze vakvereniging krijgt het informele verband van community managers een officieel platform en vertegenwoordiging.

De vakvereniging heeft zich tot doel gesteld duiding en professionalisering te brengen, de ontwikkeling van online community management en de daarmee samenhangende dienstverlening in het algemeen te bevorderen, de gezamenlijke belangen van de leden te behartigen en het vak bekend te maken bij derden. Met de professionele achterban, de uitkomsten van de dialoog op LinkedIn en bijeenkomsten gaat de vakvereniging werken aan heldere publicaties en aanbevelingen, (wetenschappelijk) onderzoek naar de ontwikkeling van de markt en het vakgebied, accreditatie, opleidingsadviezen, consolidering van het vak, en de ontwikkeling van functie- en competentieprofielen.

Hoe kan jij helpen?

Onder de Frankwatching-lezers zijn naar onze mening een grote schare van actieve community managers en bovengemiddeld geïnteresseerden in het onderwerp aanwezig. We zijn er dan ook trots op om hier op Frankwatching de vereniging officieel aan te kondigen en hopen op deze manier vooral positieve aandacht te vestigen op het vakgebied. Verwacht in navolging op dit bericht de komende tijd meer informatie over het vakgebied en de vakvereniging op Frankwatching.

Herken je je in bovenstaand vakgebied en wil je bijdragen aan de professionalisering daarvan? Kijk dan voor meer informatie over de vakvereniging Community Management Nederland op www.communitymanagers.nl/vereniging.