Gespot

50plusser: Het eerste sociale netwerk voor 50-plussers

0

Ook 50-plussers zijn actief op internet en dus is een sociaal netwerk waar ze elkaar kunnen ontmoeten geen overbodige luxe. Vandaar 50plusser. In gesprek met Thijs van Halteren.

Wat is het?

“Mensen ontmoeten elkaar op 50plusser door artikelen, foto’s of reacties die via: weblogs, digitale clubs, fotoboeken, fotowedstrijden, een prikbord, een forum, chatboxen en nog een stuk of 25 interactieve mogelijkheden worden gedeeld. Alles is op een website terug te vinden, hierdoor is er een levende community ontstaan. Je bent als eindgebruiker bijna verzekerd van reacties op datgene wat je publiceert, en dat werkt.”

Waarom dit initiatief?

“Dit idee is in 2001 ontstaan, omdat we constateerden dat er alleen maar oubollige website voor deze doelgroep waren. En laten we eerlijk zijn, de 50-plusser van nu verschilt nogal met die van 20 jaar geleden. De kans voor veel jongeren is zelfs aanwezig dat de gemiddelde 50-plusser actiever in het leven staat dan hij zelf. Er wordt weinig rekening met bepaalde veronderstelde ‘beperkingen’ van de doelgroep gehouden. Respect hebben voor je doelgroep betekent namelijk ook dat je de mens op waarde inschat. Onze ervaring is dat zelfs nieuwe leden met een digitale achterstand een zeer steile leercurve hebben. Daar moet je als uitgever juist gebruik van maken door uitdaging te bieden en mensen niet met al te veel onzin beperken. We proberen dan ook uitdagende toepassingen zoals bijvoorbeeld deze digitale fotoboeken aan te bieden.”

Hoe werkt het?

“Daarnaast biedt de website handige mogelijkheden waarmee je een gedeelte van hun leven kan ‘automatiseren’, denk hierbij aan een: felicitatieservice voor verjaardagen en trouwdagen, een wachtwoordenkluis, abonnementenservice et cetera et cetera. Voor mensen die bij willen leren is er een uitgebreide cursuspagina met (200+) lessen over software, de werking van de website en andere websites. Deze lessen worden binnenkort volledig uitgeschreven en bestaan momenteel uit video voorbeelden met uitleg.”

 

Wat zijn de facts?

“De website bereikt maandelijks 200.000 unieke personen en die bekijken ongeveer 1.800.000 pagina’s. Er zijn 70.000 mensen ontvangen de maandelijks nieuwsbrief waaronder 61.500 leden met een account op de website. Leden publiceren wekelijks 20.000 reacties, 1100 artikelen en 4500 foto’s.”

Wie is betrokken?

50plusser is in eigen huis bedacht, ontwikkeld en gebouwd. De website wordt dan ook volledig in eigen beheer uitgebracht. Acquisitie is uitbesteed en veel inhoud wordt door een team van vrijwilligers verzorgd.”