Trends: de sociale netwerken van de toekomst

Als ik Professor Barabas zou kennen, dan was ik graag teruggegaan naar het jaar 1997. Toen kwam de massa in Nederland voor het eerst in aanraking met internet. De enige sociale netwerken die we destijds kenden, waren nieuwsgroepen en fora. De enige toepassing naar de offline wereld was, naast kennisdeling, de printer. Inmiddels kunnen wij onze levens niet meer voorstellen zonder internet. Sociale netwerken zijn daar vorig jaar ook definitief bijgekomen. Maar waar gaat dit nu heen?

Trend 1: De sociale laag van je vrienden

De weg die we nu inslaan, is dat sociale netwerken het startpunt worden van onze levens. Een mobiel startpunt. Vanwaaruit je vrienden alles beïnvloeden. Stel je voor, je wilt uit eten maar weet nog niet waar en hoe. Je kunt via een website zoals Iens.nl de algemene mening van Amsterdam zien, maar via je sociale netwerk krijg je daar nog een laag over heen. Een laag die er misschien nog wel het meeste toe doet: de mening van je vrienden. Ook een zoekopdracht of een videosite zal worden voorzien van deze sociale laag.

Op dit moment zijn er al voorbeelden waarbij deze sociale laag een rol vervult in de content die je ziet. Hyves.TV maakt daar bijvoorbeeld al gebruik van. Op basis van het kijkgedrag van je vrienden krijg je een selectie aan videocontent van YouTube en RTL te zien. Waar je bij YouTube of RTLgemist zelf iets opzoekt, of kijkt naar de meest bekeken filmpjes, ontdek je op deze manier andere relevante content die je anders niet zou zijn tegengekomen. Een ander concreet voorbeeld van de sociale laag is dat je op CNN.com ziet welke artikelen je Facebook-vrienden hebben gelezen en wellicht dus ook voor jou relevant zijn.

Hyves.tv

Het internet zoals we dat nu kennen, zal niet blijven bestaan in de huidige vorm. Sites zoals Zoover, Google en Nu.nl zullen worden omgevormd naar contentproviders, waarbij de mening van jouw vrienden het belangrijkste onderdeel is. Een goed voorbeeld waarbij dit nu al gebeurt, is online muziekdienst Spotify. Hier zie je naar welke playlists je vrienden luisteren en zo ben je dus in staat nieuwe muziek te ontdekken op basis van hun voorkeuren.

Dit jaar zal de sociale laag definitief haar intrede doen op het web. Het sociale netwerk zal steeds meer impact krijgen op je leven, waardoor het nog belangrijker is om te kijken wie je in dat netwerk hebt zitten.

Trend 2: Sociale netwerk verweven met het echte leven

Een andere trend is dat sociale netwerken ook steeds meer worden verweven met het offline-leven. Hoewel offline-contacten nu nog van groter belang zijn voor je geluksgevoel en dus voor een aangenamer leefritme, krijgen online sociale netwerken stukje bij beetje meer invloed. Uit onderzoek blijkt dat online in contact zijn met je offline-vrienden – de overlap tussen deze 2 werelden – zorgt voor een hogere geluksperceptie. En net als in de offline-wereld geldt ook online: kwaliteit, geen kwantiteit.

De sociale laag laat bijvoorbeeld zien hoe sociale netwerken in staat zijn je dagelijkse leven, zoals je restaurantkeuze, te beïnvloeden. Een nog concretere toepassing is betalen, bellen of een kaartje versturen via je sociale netwerk. Een goed voorbeeld daarvan is HyvesAfrekenen waarmee je naast geld overmaken naar andere Hyvers ook je bioscoopkaartje kunt bestellen via de Pathe iPhone App, eten kunt bestellen bij Thuisbezorgd en een biertje kunt bestellen op het terras via MyOrder.

Pathe iPhone app

Een ander voorbeeld is het locatiegebaseerde sociale netwerk Foursquare. Door op locaties in te checken kun je niet alleen punten verdienen, ook word je gewezen op speciale aanbiedingen in de buurt. Denk hierbij aan een gratis drankje bij een gerecht of 10% korting op de hele collectie als je op de desbetreffende locatie incheckt. Starbucks biedt zelfs korting aan degene die het meest heeft ingecheckt op een bepaalde locatie van de koffieketen. De zogenaamde Mayor van bijvoorbeeld de Starbucks op Amsterdam CS kan elke ochtend met één euro korting zijn koffie drinken.

Er zijn ook bedrijven die al de stap van offline naar online hebben gemaakt, maar het sociale component nog missen. Het bedrijf Groupon is in korte tijd enorm groot geworden en is inmiddels miljarden waard. Het concept lijkt simpel: bedrijven kunnen via de site een speciale aanbieding onder een grote groep consumenten aanbieden. Een soort digitale folder eigenlijk. Groupon verdient aan elke transactie en het bedrijf in kwestie krijgt er een hoop nieuwe klanten bij, die hopelijk ook nog een keer terugkomen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een sociaal netwerk een soortgelijke dienst aanbiedt. Bijkomend voordeel is dat ook het type consument geselecteerd kan worden. Een hip restaurant wil niet alleen de koopjesjager die slechts één keer de aanbieding gebruikt en vervolgens nooit meer terugkomt.

Groupon

Barabas strikes again

Op naar de toekomst. Hoe ziet het internet eruit over 3 maanden, 3 jaar en 10 jaar? Hebben we het dan nog steeds over sociale netwerken? Of zijn we deze tegen die tijd spuugzat en leven we bewust offline? Wie zal het zeggen? De ontwikkelingen gaan zo snel dat ze amper bij te houden zijn. Mijn voorspelling is dat de grenzen tussen offline en online compleet verdwijnen. Het zal één geheel vormen, waarbij sociale netwerken compleet geïntegreerd zijn in ons leefritme. Draagbare apparaten zoals tablets, mobiele telefoons en laptops worden onze entry points van het leven. In het apparaat zit ons hele leven: sociale netwerken, foto’s, kennis, meningen én de mogelijkheden om het leven makkelijker te maken. Daar is technologie immers voor ontwikkeld. Om ons leven te versimpelen. Zelfs Barabas zal verrast zijn.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Ik vind de ontwikkelingen fantastisch, maar ik hoop wel dat de mogelijkheid blijft bestaan om die ‘sociale filter’ uit te schakelen of te switchen tussen sociale filters, wanneer je op zoek bent naar inspiratie & informatie. Soms wil je niet weten wat je vrienden leuk en interessant vinden, maar wat de rest van de wereld leuk & interessant vindt. Om grenzen te verleggen, te lezen over nieuwe denkwijzen en andere invalshoeken te verkrijgen.

 2. Mooie advertorial voor Hyves en verder een opsomming van dingen die al bestaan. Niet echt een hoogdravend artikel dus, jammer….

 3. God, wat is het toch allemaal hosanna met de social media. Terwijl er toch veel redenen zijn om helemaal niet sociaal te willen internetten.

  1. porno
  2. medische problemen
  3. downloads uit discutabele bron
  4. heimelijk uitchecken van oude liefdes (overigens wel lekker makkelijk met al die social media)
  5. geen behoefte hebben om steeds op ‘like’ te klikken
  6. gevaren van jezelf blootgeven (wanneer ben je niet thuis, wie en waar zijn jouw dierbaren)
  7. tijdbesteding op internet niet met je baas willen delen
  8. unieker dan je vrienden willen zijn
  9. geen inzicht aan commerciële partijen willen geven in jouw voorkeuren(verleden), dat verzwakt je onderhandelingspositie
  10. anything you say can and will be used against you

 4. Prachtige titel, de toekomst van social media! helaas weinig nieuws en al helemaal niet over de mogelijke toekomst van social media. De advertorial van Groupon laat wel zien dat het artikel niet over social media gaat. Dit bedrijf heeft echter op een hele slimme manier doelgroep segmentatie toegepast. Is dat dan misschien de toekomst van Social Media: het mondiale terugleiden naar de regio? Ik denk het wel!

 5. Herkenbaar artikel. En inderdaad het gaat snel. Het leven als science fiction film, zoals de Matrix

 6. Leuk artikel als de datum van plaatsing ergens in 2002 zou zijn geweest.

  Sociale netwerken gaan op hun retour, niet in de zin van aantallen profielen maar wel in de manier waarop ze worden gebruikt.

  The global village is een leuk idee waar niets mis mee is
  Leuk om een keer iemand uit Maastricht te ontmoeten die je via Twitter kent maar als je zelf in Groningen woont niet erg praktisch.
  Ik voorzie veel meer kleinere gesloten sociale netwerken waar mensen contact zoeken met mensen uit hun directe omgeving.

  Kleinschaligheid is wat mensen aankunnen en waar ze zich veilig bij voelen. Zelf bespeur ik de laatste tijd bij veel netwerksites dat de activiteiten langzaam afnemen. Mensen zijn volgens mij bezig een stap terug te nemen en gebruiken social media nu meer om gelijkgestemden in hun directe omgeving te vinden. Iets wat kan doordat nu vrijwel iedereen (in Nederland) actief is op internet.

  Kijk maar eens op twitter naar de lokale initiatieven met een hashtag gevolgd door een netnummer bijvoorbeeld #030 #073

  Kortom: “liever een goede buur dan een verre tweep”.

 7. Wouter, waarom mis ik op het gebied van informeren de actieve rol van grote social media-bedrijven in dit verhaal? De jongere generaties zitten bij jullie en bijv. veel minder bij de traditionele media. Dat betekent dat je daarin je rol kan spelen. Hyves heeft dat bijvoorbeeld gedaan met de actie waarin mensen werd gevraagd donor te worden. In dit verhaal is Hyves een passief doorgeefluik van door gebruikers ingevoerde info. Zie je geen informatieve rol voor jouw bedrijf? Bijvoorbeeld door objectieve info te geven over welke banken geen bonussen geven, welke bedrijven goed scoren op het gebied van duurzaamheid, ed? Dat kan nuttige info zijn voor je klanten, zorgt voor een duidelijker positionering van het merk Hyves en maakt je als merk relevanter. Jullie hebben het geld en de mensen om waardevolle info boven water te halen en aan grote groepen door te geven. Vrienden in je netwerk hebben dat meestal niet.

 8. In de bijbel staat de wijsheid al te lezen:
  Het gaat niet om wat je weet, maar wie je kent.

  Dat probeer je in je artikel volgens mij ook te duiden; Continu de link met vrienden om content te kunnen bepalen, is het fenomeen dat je aanhaalt als sterkte.

  Echter, als ik bijvoorbeeld The Long Tail van Chris Anderson lees, kom ik erachter dat de huidige mogelijkheden van internet ervoor zorgen dat we hartstikke individualistisch worden. Niet in de zin van asociaal, maar juist het feit dat iedereen toegang heeft tot zijn eigen favoriete muziek, films, enzovoort. Dat zoiets niet meer bepaald door de pop-cultuur van je vrienden.

  Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat mijn Hyvesvrienden me muziek moeten aanraden, daarvoor ga ik wel op zoek naar mijn muziekforum. En voor interessante artikelen kijk ik wel op Frankwatching, dat vertrouw ik mijn Facebookvrienden namelijk liever niet toe….

  Ik geloof dus meer in tribes (voor elk interessegebied verzamel je gelijkgestemden), dan in persoonlijke vrienden die alle content bepalen.

 9. Groupon on Facebook? Lijkt me wel een leuk idee. Met je vrienden of kennissen inschrijven op een actie, evenement en dit samen beleven.

 10. Uiteraard snap ik de opvatting van Wouter. Als PR & Communicatiemanager bij Hyves wil hij natuurlijk niets liever dan de groei van de invloed van netwerken als Hyves. Maar de vraag is eerder: zijn Social Media een hype of een trend? Met andere woorden: Het gebruik van Social Media is momenteel helemaal hot en booming, maar krijgen mensen hier niet op een gegeven moment genoeg van? Hetzelfde zien we langzaam met de term “Duurzaam Ondernemen” en “Duurzaamheid”. Je kunt hier wel geld mee verdienen en op inspelen, maar het is een tijdelijke ontwikkeling, dus hype. Op een gegeven moment gaan mensen weer terug naar wat zij echt belangrijk vinden.

  Voor “duurzaamheid” gaan mensen op een gegeven moment terug naar de belangrijkste waarde: eigen liquiditeit (geld). Voor Social Media kan het ook zijn dat mensen terug gaan naar de waarde “persoonlijk contact”. Misschien heb ik ongelijk, maar misschien ook niet.

  Als reclamebureau Notabilis spelen wij natuurlijk in op deze hypes en weten wij er ook vaak veel vanaf. Toch blijft deze vraag elke dag bij ons galmen. Wie heeft het verlossende woord?

 11. Tom, ik denk niet dat Duurzaamheid een hype is, maar een echte trend. Immers, als alle buzz over duurzaamheid gezakt is, dan zal de wereld toch ook echt een stuk duurzamer zijn. Dan wordt het fenomeen niet meer zo uitvergroot in de samenleving, omdat de opkomst van een trend natuurlijk interessanter is dan het statische verdere verloop.

  Hetzelfde geldt denk ik voor social media. Wellicht hebben we het er over een paar jaar amper meer over, maar de wereld zal dan toch meer sociaal online zijn dan gisteren en vandaag.

 12. Simon, ik denk dat je gelijk hebt. Echter, dan is het dus zo dat het gebruik van deze termen een hype is, maar de daadwerkelijke uitvoering c.q. invulling van de term een trend is.

  Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal, maar laten we hopen dat bedrijven als Hyves en Facebook niet meer invloed krijgen dan het faciliteren van de social media en dat zij niet zo zeer bepalen welke informatie wij tot ons nemen.

  Eindelijk heb ik mijn langverwachte antwoord :)

 13. Tom, ik denk dat je het zo goed stelt.
  Ik hoop bovendien met je mee. Ik denk dat de macht vooral bij de online massa moet blijven en niet bij een aantal grootmachten, omdat we dan weer teruggaan naar het tijdperk ‘de zender bepaalt, de ontvanger neemt informatie tot zich’.

  Ik denk echter dat het zo’n vaart niet zal lopen. Als Facebook en/of Hyves informatie beginnen te filteren of gericht gaan zenden, ontstaan er als vanzelf nieuwe middelen die wel open zijn (denk aan het WikiLeaks-gebeuren).

 14. Wouter Glaser |

  Dank voor alle reacties en meedenken. Zal in een volgend artikel rekening houden met een aantal suggesties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!