Gespot

Facebook Places: Zet Nederland in een keer op de kaart

0

Met Facebook Places houd je jouw vrienden op de hoogte van waar je je in real time bevindt. Daarnaast kun je zien of er zich nog andere vrienden in de buurt zijn, of leer je nieuwe plaatsen kennen die anderen eerder ontdekt hebben. In gesprek met Arno Lubrun, Country Manager Benelux van Facebook.

Wat is het?

“Facebook Places biedt mensen nog meer mogelijkheden om met hun vrienden in contact te blijven; als ze ‘inchecken’ op een bepaalde plaats, vertellen ze vrienden in real time waar ze zijn, kunnen ze zelf zien of er zich nog andere vrienden in de buurt bevinden, of leren ze nieuwe plaatsen kennen die hun vrienden eerder ontdekt hebben.

 

Vrienden, kennissen en collega’s laten weten waar je je op dit moment bevindt, hoort sinds de uitvinding van de mobiele telefoon tot dagelijkse kost. Met de komst van Facebook Places wordt dit nog eenvoudiger. Nu hoef je niet meer te doen dan in te checken bij een conferentie en je eigen Facebook contacten herkennen, zodat je daar samen een kop koffie kunt drinken. Of je kunt van Facebook vrienden zien wat ze vinden van de nieuwste expositie in het museum waar jij net bent ingecheckt. Misschien check je in tijdens een concert en zie je via Facebook Places dat een oude vriend ook daar net toevallig is. Hoewel het veel eenvoudiger is om je Facebook vrienden te laten weten waar je bent, behoud als gebruiker de volledige controle over wie welke informatie ziet.”

Waarom dit initiatief?

“Met de introductie van Facebook Places in Nederland is het nog eenvoudiger geworden om mobiel in contact te blijven met je vrienden. Nu Facebook in Nederland 4,8 miljoen actieve gebruikers heeft,en 1,5 miljoen actieve mobiele gebruikers is het tijd om het platform nog relevanter te maken in ons land. Door een samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen zijn er in een keer 13.000 plaatsen in Nederland ingevoerd. Daarmee staat Nederland in een keer op de kaart, op Facebook Places.”

Hoe werkt het?

“Op je mobiele telefoon kun je op Facebook kiezen voor ‘Places’. Dan kun je ‘inchecken’ waar je bent. De plaats is waarschijnlijk al bekend op Places en als dit niet het geval is, dan kun je deze eenvoudig zelf toevoegen. Je kunt ook een status update toevoegen aan de incheck als je wilt aangeven wat je er doet bijvoorbeeld, of op wie je wacht. Je kunt ook zien wie er van jouw vrienden al eens eerder is geweest of wie er nu in de buurt is bijvoorbeeld. Jouw inchecks zijn te zien op jouw wall en op die van je vrienden.”

 

Wat zijn de facts?

“Er zijn nu 4,8 miljoen actieve gebruikers van Facebook in Nederland, waarvan er 1,5 miljoen actief zijn op hun mobiele telefoon.”

Wie is betrokken?

Facebook Places is een dienst van Facebook. In een samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme is hun complete database ingevoegd in Facebook Places waarmee van Café Hoppe en het Rijksmuseum in Amsterdam tot het NS station in Zutphen en het Abe Lenstrastadion in Heerenveen te vinden zijn op Facebook.”