Inspiratie

Online marketing ingewikkeld? Blijf vooral je hersenen gebruiken

0

De Telecommerce Dagen bestaan niet meer. Dit jaar hebben wij voor het eerst kennisgemaakt met ‘De Dagen’, een samenvoeging van 3 vakbeurzen onder één dak in de Jaarbeurs te Utrecht. De Marketing Dagen, De E-commerce Dagen en De Klantcontactdagen beloofden gezamenlijk een interessant programma met meer dan 100 kennissessies. Een impressie van deze 2 dagen op dinsdag 19 en woensdag 20 april 2011.

Het was even wennen, geen Telecommerce Dagen maar 3 verschillende vakbeurzen. Ook de locatie was dit jaar veranderd. Weliswaar waren De Dagen nog wel in de Jaarbeurs, maar ze werden dit jaar in andere hallen georganiseerd dan voorheen. Daarnaast was de ingang naar de beurs dit jaar minder aansprekend; buitenom via P3. Deze misschien wat laatdunkende omschrijving van de entree naar de beurs doet geen recht aan het grootschalige dat ons binnen stond te wachten. Naast de genoemde meer dan 100 kennissessies waren er bijna 200 standhouders aanwezig om hun laatste ontwikkelingen op het gebied van klantcontacten, e-commerce en marketing te tonen.

Op het programma van de kennissessies prijkten aansprekende namen als Cor Molenaar en Marc Borgers. Er waren 7 verschillende theaters nodig voor al deze kennissessies en de belangstelling was groot. Bij vrijwel iedere sessie stond er een kwartier voor de start al een lange rij, wat eigenlijk een van de weinige verbeterpunten is voor de uitstekende organisatie van BBP. De belangstelling was zo groot dat de krappe theaters en het overvolle programma bij veel bezoekers tot ergernis leidden. Voor volgend jaar misschien de gelegenheid bieden om sessies meerdere keren te laten plaatsvinden, zodat bezoekers de mogelijkheid krijgen om een sessie later alsnog te volgen? Hoewel commercieel gezien misschien minder interessant, is dit wel een mooie geste naar de bezoekers van de beurs. Soms bleven die nu teleurgesteld buiten een theater staan.

Beïnvloeden van gebruikersgedrag

Helaas slaagde ik er pas ‘s woensdags in om tijd te vinden voor een eerste sessie. Het werd de sessie ‘Meer conversie online met psychologische overtuigingstechnieken’ van Ronald Verschueren van Netmarketing UX Experts. Ronald vertelde op een enthousiaste manier over zijn passie voor online marketing en dan met name het voorspelbaar beïnvloeden van gebruikersgedrag voor het online optimaal converteren.

Een sprekend voorbeeld was zijn betoog over online reisorganisaties. De websites van deze organisaties zijn vaak ingericht om een vakantie in 5 tot 10 minuten te boeken, maar gemiddeld doet een bezoeker daar 5 tot 7 dagen over. Deze websites sluiten dus totaal niet aan bij het gedrag van hun bezoekers en zouden hier dus veel beter op moeten inspelen.

Een andere praktijkcase was een sprekend voorbeeld voor authenticiteit. Een website met een vrouw die golft zal het bijvoorbeeld niet goed doen onder een golfende doelgroep als ze ook niet de goede houding aanneemt of de juiste kleding aanheeft. Je website en de content moet authentiek zijn. Gebruik daarom dus nooit zomaar foto’s, want ze kunnen de hele beleving bij de bezoekers van je website bederven.

Zijn belangrijkste tip: je hersenen gebruiken en dieper gaan. Ga verder dan de standaard. Zo was een ander tip voor een hogere conversie om bezoekers te laten zien hoeveel mensen hen voorgingen. Dit kan effect hebben, maar niet als iedereen dit gaat doen. De belangrijkste conclusie is dan ook: het blijft gewoon marketing. Probeer op te vallen en anders te zijn dan je concurrenten.

Zoals hij zelf ook aangaf, is Ronald duidelijk geïnspireerd door Robert Cialdini. Hij heeft zijn bekende ‘Six Weapons of Influence’ uitgebreid naar liefst 25 verschillende wapens om het gedrag van mensen te beïnvloeden (zie onderstaande presentatie uit begin 2010).


Stop met funnels op websites, maar ga ‘tunnelen’. Help bezoekers door het conversieproces heen met bijvoorbeeld een ‘Help mij kiezen’ functionaliteit op de website.

Webwinkels zijn populair

Niet veel later zat ik opnieuw op het Marketing Succes Plein, dit keer voor een sessie van Search Specialist Peter van der Graaf over ‘SEO voor webwinkels’. Zoals de naam van de sessie al doet vermoeden, zat het theater dit keer vrijwel geheel gevuld met allemaal eigenaren van webshops, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.

Zijn belangrijkste tips waren de richtlijnen die je kunt hanteren op pagina’s die je goed wilt laten scoren in Google. Gebruik liefst meer dan 60% unieke content op een webpagina, inclusief de vaste pagina-onderdelen, zoals navigatie. Gebruik niet minder dan 300 woorden op een unieke pagina. Als dit aantal boven de 800 woorden uitstijgt, overweeg dan om de pagina op te delen in verschillende deelterm-pagina’s.

Vooral zijn opvatting dat het als commerciële webshop helemaal niet moeilijk is om andere websites naar je te laten linken wekte veel enthousiasme in het theater. Peter noemde methodes waarmee je zelfs een ‘simpele’ meubelwinkel op Geenstijl.nl kunt krijgen. Als je maar creatief bent. Beide sprekers waar ik ben geweest zijn het dus met elkaar eens: blijf vooral je hersenen gebruiken.

De rest van de dagen heb ik vooral beleefd als exposant voor Measuremail. Ook dan blijkt weer wat voor bijzonder evenement het is. De bezoekers zijn een mooie mix van oude bekenden, grote organisaties, kleine webshops en veel enthousiaste startende ondernemers. 1 van de andere verbeterpunten voor De Dagen is wel de verzorging van de standhouders. Volgend jaar moeten ze hier misschien wat meer rekening mee houden. Als zelfs mensen van de organisatie aan ons komen vragen waar ze koffie moeten halen, dan zit dat toch niet helemaal goed. Verder waren het 2 drukke en lange dagen, maar zeker een geslaagd evenement. Ook volgend jaar zullen we weer van de partij zijn.