Facebook fangate: Like me or leave!

Facebook heeft de ‘Like’ knop als krachtigste wapen. Het is een laagdrempelig middel om consumenten aan je merk te verbinden. Door als fanpagina de ‘Like’ te verplichten voordat je de inhoud toont, lijkt het gemakkelijk fans oogsten. Maar het kan ook zijn dat deze ‘fans’ direct je fanpagina verlaten… Wat is wijsheid?

Facebook tabs

Veel bedrijven hebben hun Facebook fanpagina voorzien van een tab met eigen inhoud. De mogelijkheden van wat er binnen deze tab getoond mag worden, nemen met de dag toe. Een goede kans dus om je binnen de restricties van de blauwe Facebook opmaak toch als bedrijf te onderscheiden. Een actie of promotie, het opgeven voor de nieuwsbrief of meedoen aan een prijsvraag;  de tab zorgt voor conversie middels Facebook en heeft daarmee grote waarde. De tab is meestal ingesteld als ‘Landing tab’ zodat iedere nieuwe bezoeker hier automatisch terechtkomt.

Fangate

Een fangate is de bezoeker een obstakel voorschotelen, deze moet eerst op ‘Like’ klikken voordat de inhoud van de tab tevoorschijn komt. Klikt de gebruiker niet op ‘Like’ dan krijgt deze geen toegang tot de tab. Een goed voorbeeld zie je op de Dokter Sticker fanpage, door eerst op fan te worden kan de bezoeker gratis een sticker bestellen. De sticker is relevant, want het bedrijf verkoopt stickers en je krijgt precies wat je is beloofd. Het is belangrijk dat de Like en de beloning in evenwicht zijn: de bezoeker geeft je immers een duim omhoog en verwacht daarvoor iets terug.

Onervaren fanpage-bouwers kunnen ook kiezen voor het verbergen van alle informatie voordat je op ‘Like’ hebt geklikt. Zo heeft de bezoeker niets eens een kans om te zien waar je over praat op je wall of wat er in je andere tabs en applicaties wordt getoond. Like me or leave, geen gezonde houding!

Teleurstelling op de fanpage

Veel Facebook tabs gebruiken de fangate echter puur ‘omdat het kan’. Het effect van een fangate is dat de bezoeker ook werkelijk een voordeel verwacht te krijgen in ruil voor zijn goedkeuring. Dat voordeel kan bestaan uit interessante content, acties of een gratis sticker. Als daarna enkel promotionele teksten te lezen zijn, volgt de teleurstelling al snel. Een ‘Unlike’ volgt snel daarna en je hebt als bedrijf meer imagoschade dan voordeel geoogst. Erg zonde, aangezien de potentiële klant al op de drempel stond.

Red Bull is een erg succesvolle fanpagina. Maar als je bij de fanpage langskomt, zie je niet waarmee je qua content beloond gaat worden. Alleen dat je wordt verzocht het leuk te vinden, niet wat je daarna kunt verwachten van het merk. Red Bull heeft een rijke reputatie in het sponsoren van extreme sporten dus als bezoeker kun je al raden wat je te zien gaat krijgen. Red Bull komt er mee weg, verder zou ik weinig bedrijven deze methode aanraden.

Facebook Insights

Facebook biedt de beheerder van een fanpage statistieken over het verloop van likes, comments en posts. Zo is goed in de gaten te houden hoe de bezoekers interacteren met je fanpage en waar ruimte is voor verbetering. Ligt het aantal Likes en Unlikes akelig dicht tegen elkaar? Dan is dat wellicht een teken dat je fangate niet waarmaakt wat de bezoeker er van verwacht.

Wil je wel verstoppertje spelen?

Bedenk voordat je de populaire fangate tactiek toe gaat passen dus eerst of de beloning voor een Like wel afdoende is. Houd de statistieken van je fanpage goed in de gaten en bekijk hoe de Likes zich verhouden met de Unlikes. Of het verstandig is om verstoppertje te spelen met je ‘Landing Tab’ is een afweging waard.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. goedendag,

  Hoe kan ik een fangate aan mijn facebookpagina toevoegen ?

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

 2. Peter Meeuwsen |

  Je kan bij red bull toch gewoon op de tabs klikken en daar zien wat de pagina te bieden heeft? Sowieso is het plaatje wat eroverheen komt te liggen transparant, dus geeft het wel degelijk een hint van de content die eronder ligt. Zodra mensen de tabs op Facebook beter doorkrijgen zal het gebruiken van zo’n landingspagina ook beter werken.

  Sowieso vind ik het raar dat je eigen facebookpagina een perfect voorbeeld is van hoe het in dit geval niet moet.

 3. @Peter Meeuwsen
  Het kan allemaal, het gaat er om wat het beste effect zal brengen. Een slecht zichtbare transparante laag over je landing tab of gewoon uitleggen wat ik krijg voor mijn ‘Like’. Natuurlijk kan de bezoeker de andere tabs ook aanklikken maar dat is weer 1 stap verder.

  Zo vraag je altijd een extra handeling van de gebruiker voordat deze kan zien wat je te bieden hebt. Of op Like klikken of op de tabjes klikken. Als je zo een website zou ontwerpen kreeg je weinig klanten…

  ‘Zodra de mensen de tabs beter doorkrijgen op Facebook’ is een redenatie waar ik nu niets mee kan. Leuk dat ze het straks beter zullen begrijpen, ik schrijf voor de marketeer van nu.

  Ik had nog 40 voorbeelden aan kunnen halen van fangates ter illustratie maar dat maakt een artikel zo vervelend lang. Dat vinden de lezers weer saai en keurt de Frankwatching redactie niet goed…

  Leuk dat je mijn VSM fanpage hebt gevonden, deze is alleen voor technische tests sporadisch zichtbaar voor de buitenwereld. Vanmorgen was ik een applicatie aan het testen en heb je dus even mee kunnen kijken, nu is deze weer onzichtbaar zoals altijd. Zou daar dus geen mening op vormen als ik jou was. De grote letters TEST en BETA in het logo waren daarvan wellicht een indicatie 😉

 4. Een paar wijsheden van vóór het digitale loyalitijdperk:
  liefde kan niet van één kant komen
  voor wat hoort wat
  what’s in in for me

  Als je eerst iets leuk moet vinden om het te krijgen, ben je zelf te koop.

 5. zo is het maar net Pieter.

  Ik vind het een rare praktijk: waarom moet ik eerst iemand liken voordat ik er iets mee kan doen?

  Dat haalt toch alle waarde van de “like” onderuit. JE geeft een like omdat je iets liket – niet omdat je gedwongen wordt om het te like-en.
  Dus geef mensen een reden om je te like-en en herinner ze dan als ze er gebruik van maken dat ze goede karma moeten geven om te blijven ontvangen….

 6. De fangate is in Amerika al weer op zijn retour. Hoewel in sommige situaties nog steeds nuttig.
  De strijd is verlegd naar het krijgen van “Share” in plaats van “Likes”. Degene die de Google ontwikkelen bijhouden weten wel waarom

 7. Als je een fangate op je fanpagina gebruikt ben je volgens mij alleen je zelf voor de gek aan het houden. Net als bij Twitter, waar het NIET om zoveel mogelijk followers gaat, gaat het bij Facebook NIET om zoveel mogelijk Likes. Het gaat er om wat je met de mensen doet die uit zichzelf, zonder een fangate, hebben aangegeven je leuk te vinden. Als je hén speciale aandacht geeft die niet-fans niet krijgen weet je dat de mensen die je ‘Liken’ je ook echt liken!

  Zie het als dat je een feestje organiseert zonder dat je weet wie er gaan komen. Je weet dat de mensen die er zijn je écht waarderen en maak er met hen dan gewoon iets leuks van. Zij zullen dan over je feestje gaan praten en hun vrienden komen dan vanzelf ook wel even kijken bij je feestje.

 8. Vraag (misschien wat off-topic)

  Er zijn vele mogelijkheden om de Start-tab van je Page in te stellen, zowel voor fans als non-fans.

  Is het ook mogelijk om een regel in te bouwen dat iedereen max. 3x die pagina te zien krijgt o.i.d.? Ik wil namelijk iedereen (ook mijn fans) deze tab laten zien, maar niet dwingen tot liken om dat ding weg te krijgen.

  Dank!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!