Innovatie

De tijdcapsule: social media en andere uitvindingen over 5 jaar

0

Frankwatching komt met een experiment. Een groep social media kenners komen bij elkaar voor een aantal voorspellingen. Op een papiertje schrijven de betrokken professionals hoe sociale media er over vijf jaar uitzien en welke uitvinding tegen die tijd realiteit is. De papiertjes worden in een koker gestopt. Die wordt vervolgens op een geheime plek ergens in de zon en onder het zand verstopt. Over vijf jaar zal deze groep de tijdcapsule weer tevoorschijn halen. Hadden zij gelijk? Kwamen zij met hun voorspellingen in de buurt of hadden zij het helemaal mis? In de tussentijd wordt er een goede fles wijn apart gelegd en krijg je inzage in de papiertjes.

Deelnemer Raymond Janssen

Social media over vijf jaar

Sociale media voorzien in een behoefte die altijd al heeft bestaan. Wij hebben allemaal voor ons werk, onze hobby’s of wat dan ook behoefte gehad aan informatie. Deze informatie kregen we vroeger enkel (!) via zeer uiteenlopende media. Denk aan vakbladen of nieuwsbrieven, maar ook aan netwerkbijeenkomsten of trainingsdagen. Dankzij sociale media kunnen we deze informatie nu veel makkelijker en vooral directer tot ons krijgen. Informatie is ook inzichtelijker geworden, omdat we via sociale media veel dichter bij de bron van de informatie kunnen komen.

Deze behoefte was er altijd en zal er ook altijd blijven. Ik voorzie dat deze manier van informatievergaring binnen nu en vijf jaar zich alleen maar verder zal ontwikkelen. Het besef dat kennis delen uiteindelijk alleen maar meer kennis en dus ook werk of omzet zal opleveren, zal alleen maar toenemen. Voorwaarde is dat ook het gebruik van sociale netwerken zal groeien en die tendens is duidelijk zichtbaar. Het ondernemerschap zal onder invloed van kennis delen dus wezenlijk veranderen. Het ontsleutelen van zogenoemde ‘impliciete kennis’ zal veel tot gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan het delen van werkplekken, maar ook het collectief regelen van zaken, die ondernemers eerder allemaal zelf wilden regelen.

Gerealiseerde uitvinding

Ik denk dat er door verschillende samenwerkingen een krachtig social network-platform zal ontstaan waarbinnen heel veel mogelijk is, waar we nu nog voor naar aparte sites moeten. Een voorbeeld is de koppeling waarmee je via Twitter direct het LinkedIn-profiel van een twitteraar kunt bekijken. Zeker door het toenemend gebruik van mobiel internet zullen er apps ontwikkeld worden die het beste van veel werelden zullen samenvoegen tot één ‘sociaal’ geheel. Of dat platform uiteindelijk Twitter heet, durf ik niet te zeggen, maar dat er één platform voor zal zijn, staat als een paal boven water. Centraal zal blijven staan dat de kennis die we hebben veel effectiever zal worden ingezet. Daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van. De continue ontwikkelende tablets zullen deze trend natuurlijk alleen maar ondersteunen.

@RaymondJanssen

Deelneemster Monique van Loon

Social media over vijf jaar

Ik denk dat het nog veel meer dan nu, compleet ingeburgerd en een vast onderdeel zal zijn van het dagelijkse leven van mensen. Nu zie je dat veel mensen nog niet aanwezig zijn op social media, of dat ze er sporadisch gebruik van maken. Mijn verwachting is dat dit over vijf jaar flink veranderd is; vrijwel iedereen zal een smartphone hebben (deze zullen steeds goedkoper worden) en daarmee constant online zijn, ook op social media. Je ziet dat telecombedrijven nu al worstelen met de invloed van berichten via bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Hoe zal dat over vijf jaar zijn? Er zullen nieuwe verdienmodellen moeten komen die zowel de aanbieder als de klant pleasen. En dat wordt nog een lastige, denk ik zo…

Daarnaast verwacht ik dat er, naast de ‘giganten’ zoals Facebook en Twitter, veel meer niche netwerksites worden opgericht. Zo zal er voor elk wat wils zijn; of je nu actief wil zijn op een populair wereldnetwerk, of juist op een specifiekere en wellicht lokale netwerksite.

Tot slot: bedrijven zullen er absoluut niet meer om heen kunnen. Sociale media worden een vast onderdeel van de marketingmix, zullen geïntegreerd worden in hun dagelijkse werk en bedrijven zullen sociale media in de gaten moeten houden en meer dan ooit te voren luisteren naar hun klant. De gesprekken over merken en bedrijven vinden niet enkel meer plaats tussen vier muren; de meningen liggen open en bloot op het internet. Bedrijven kunnen daar niet meer om heen. Voor hen breekt er een tijd aan van goed luisteren en gericht in actie komen. Maar goed, ik vind dat ook al een agendapunt voor vandaag de dag – over vijf jaar al helemaal.

Gerealiseerde uitvinding

Ik geloof heel erg in 3D-printen. Onlangs was ik te gast bij een media-inspiratiemiddag en hoorde ademloos het verhaal aan van een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. De mogelijkheden zijn eindeloos en het zou (een deel van) de industrie nog wel eens kunnen veranderen. Over vijf jaar is 3D-printing naar mijn inschatting nog niet voor iedereen beschikbaar (dat soort dingen duren vaak veel langer), maar het zal zeker voor sommige bedrijven al het grote verschil maken. Op persoonlijk niveau denk ik dat door open source netwerken de ontwerpwereld als het ware letterlijk ‘open’ komt te liggen. Mensen zullen zelf via open source ontwerpbestanden bestaande producten of onderdelen kunnen printen, met legio opties natuurlijk. Ik kijk er in ieder geval reikhalzend naar uit.

@MoniquevanLoon

Deelnemer Jan Willem Alphenaar

Social media over vijf jaar

Sociale media zullen de komende twee jaar enorm groeien. Iedereen zal met iedereen gaan connecten. Oud-collega’s die je al tien jaar niet gezien hebt, oud-studiegenoten met wie je nooit een gesprek gevoerd hebt en ga zo maar door. Ook met mensen met wie er totaal geen connectie is, zullen toegevoegd worden aan de netwerken. Meer dan 20.000 tot 100.000 volgers op Twitter, meer dan 5.000 contacten op LinkedIn en dan ook nog alle vage kennissen die als vrienden worden erkend op Facebook. Kwantiteit wordt belangrijker dan kwaliteit. En dan heb ik het nu over de social media die nu, in 2011, belangrijk zijn. Maar na die twee jaar, komt er een omslagpunt.

Al jouw connecties hebben ook zoveel connecties dat contact onmogelijk wordt. Alles wat jij wilt uiten op sociale media wordt ondergesneeuwd door de massa. Social is niet social meer. Dit geeft ruimte aan nieuwe sociale netwerken waar mensen selectiever met contacten omgaan. Over drie jaar komt er iemand op het lumineuze idee dat connecties op social media een houdbaarheidsdatum moeten hebben. Dit systeem van houdbaarheid gaat als een overlappende laag boven al je sociale netwerken werken. Het systeem gaat bij installatie van de applicatie bij al je connecties controleren wanneer je voor het laatst direct contact hebt gehad met elkaar. Je geeft daarbij zelf een periode op; de default waarde zal een jaar zijn. Het systeem zet alle connecties waarmee je het laatste jaar geen contact hebt gehad op een nominatielijst. Deze nominatielijst is een soort quarantaine lijst, waarin jij zelf nog aanpassingen kunt maken. Vervolgens worden deze connecties verwijderd uit jouw sociale netwerk en wordt je netwerk schoner. Je netwerk wordt weer een social netwerk, zonder alle waardeloze connecties.

Dit gaat heel snel een trend worden en binnen de kortste keren hebben steeds meer mensen eindelijk een opgeschoond kwalitatief netwerk. Vanaf dat moment begin je met een schone lei. Nieuwe contacten die je toevoegt, voeg je niet meer zomaar toe. Er moet een echte connectie zijn. Je wordt je weer bewust van de waarde van een connectie. Dingen die je wilt delen met anderen worden weer gedeeld. Er ontstaat weer conversatie en social wordt weer echt ‘social’.

Gerealiseerde uitvinding

Over vijf jaar is een mobiel device het belangrijkste bezit van iedere wereldburger. Het device is altijd connected met ‘The Web’, zoals we het internet en alle sociale netwerken gezamenlijk weer gaan noemen. Om een mobile device een uitvinding te noemen, gaat wat te ver. De iPad is ook geen uitvinding, maar een slimmer herontwerp van bestaande concepten. Een smartphone is gewoon een telefoon met computerfunctionaliteiten. Alle uitvindingen van de laatste tien jaar zijn terug te brengen tot een eerder concept. Bij uitvinding blijf ik echter denken aan een apparaat. Dus het apparaat dat over vijf jaar ons doen en laten veranderd zal hebben, is een zeer intelligent herontworpen mobile device.

Het apparaat zal op zonne-energie en kinetische energie draaien. Als de batterij leeg is, schud je even en het apparaat is weer opgeladen. Zonne-energie bestaat al jaren, kinetische energie opwekken ook. Denk maar aan horloges die zo werken. De technieken om deze energie efficiënt op te vangen en om te zetten, zullen de komende jaren in een stroomversnelling ontstaan en door de vraag uit de markt verder worden aangewakkerd. Deze devices worden de basic voor iedere gebruiker. Wereldwijd zullen ze in rap tempo door iedereen worden aangeschaft, ook door de inwoners van ‘derdewereldlanden’.

De devices gaan via satelliet communiceren met The Web, waardoor ook censuur zoals door sommige landen wordt opgelegd, zal verdwijnen. Het apparaat zal wereldwijd chaos en anarchie veroorzaken. Onderdrukking wordt op de proef gesteld, ieder mens zal niet alleen een mening hebben, maar deze ook kunnen delen. Iedereen wordt stuurloos en gaat zijn eigen weg. Uiteindelijk zullen de eigenaar van de satellieten, grote mediamagnaten, de voortgang en toekomst van de wereld nog verder kunnen beïnvloeden dan ze nu al doen. Een rooskleurig beeld? Nee. Maar een toekomstvoorspelling hoeft niet altijd positief te zijn. 🙂

@jwalphenaar

Deelneemster Dina-Perla Portnaar

 Dina-PerlaSocial media over vijf jaar

Sociale media zullen over vijf jaar door de massa gebruikt worden, waarbij de verschillende platforms zowel individuele entiteiten blijven, als een integraal geheel voor de gebruiker. Met andere woorden, de gebruiker kan via één inlog toegang krijgen tot de verschillende netwerken. Wel zal informatie zoals nooit eerder in de geschiedenis gecategoriseerd worden en daarmee ook ‘gerankt’. De informatie krijgt een bepaalde waarde, waardoor het mogelijk wordt om filters in te stellen per volger, connectie of vriend. Datgene wat je wilt bekijken en waar je tijd aan wilt besteden, komt dan makkelijk is de informatiebleur naar voren. Hashtags zouden zomaar in dit proces een belangrijke rol kunnen spelen. (Niet onderschatten dus, aldus deze hashtagchic.)

Ook ontstaat er een trend waarbij mensen zich steeds bewuster gaan worden van hun online profilering en privacy. Bovendien blijft tijd een schaars goed. Mensen zullen dus niet alleen selectiever worden in wat zij aan informatie tot zich nemen, maar ook in wat zij zenden. Technologische ontwikkelingen zullen deze trend verder ondersteunen.

Gerealiseerde uitvinding

Greg Olsen kocht een retourtje naar het internationale ruimtestation. Inmiddels weten we dat een retourtje ruimte en terug zo’n 64.000 euro kost. Spaceshuttles schieten de ruimte in en de reizigers kunnen ervaren hoe het voelt om rond te zweven in een omgeving zonder zwaartekracht. Zie ook dit fragment uit De Wereld Draait Door. Over vijf jaar hebben behoorlijk wat mensen zo’n reis gemaakt en zijn de prijzen gedaald. Dat niet alleen, de technologie die zo’n reis mogelijk maakt, is verder uitgebouwd en toegepast bij het ‘gewone’ vliegen per vliegtuig. De wereld wordt kleiner. Het zal mogelijk worden om van de ene kant van de wereld naar de andere kant te vliegen in slechts drie uurtjes. Daar hangt zoals bij iedere nieuwe ontwikkeling een flink prijskaartje aan, maar ook dat veranderd met de tijd, kunnen onze experts uit de tijdcapsule beamen. Stand-by blijven met een ruime blik, is aangeraden. De wijnfles gaat in 2016 open. Proost!

@dinaperla