Posten op Facebook: Ajax feliciteren & Twente troosten!

0

Maandag maakte Arke een ‘kleine’ misser door een paginagrote advertentie in de kranten te plaatsen waarin het de landskampioen feliciteert, compleet met een zeer verwarrende foto van juichende FC Twente-spelers. En dat is het nadeel van een krant: je drukt een advertentie af en die valt bij alle abonnees in de bus. Op Facebook had Arke geen probleem gehad met een foute of verwarrende advertentie.

Targeted bannering

Op Facebook kun je, net als op bijna alle andere social networking sites, als merk op plaats, land of taal selecteren wie je advertentie te zien krijgt. Voor de regio Twente had Arke dus een andere advertentie kunnen kiezen dan voor regio Amsterdam, de een feliciteer je en de ander kun je troosten. Zonder dat dit voor de gebruikers zichtbaar is!

Per taal posten

Zo is er de mogelijkheid om per taal een bericht te plaatsen. Is je post specifiek gericht op Franstaligen, dan kun je de andere talen simpel uitsluiten. Zo krijgen je Nederlandse fans geen Franstalig bericht waar ze niets mee kunnen. Dit gaat op voor tekst, links, foto’s of evenementen die zo alleen zichtbaar zijn voor Franstalige gebruikers. Facebook herkent deze, doordat ze de Franse taal als voorkeur hebben aangegeven in hun profiel.

Kies voor welke taal, land of stad jij een bericht plaatst

Per land of stad

Je kunt gemakkelijk een aanbieding plaatsen die alleen in Nederland – of alleen in Utrecht en Amsterdam – geldig is. Deze zal dan alleen in de landen en/of steden getoond worden die jij aangeeft. De combinaties zijn eindeloos; is je bericht bedoeld voor Zwitsers in Bern die Japans als voertaal hebben dan stel je dit met gemak zelf in (zie afbeelding hierboven).

De landenselectie komt ook van pas als alleen Franstaligen niet voldoende is als selectie. Zo spreken er genoeg Belgen en Canadezen Frans, maar die hebben niets aan een aanbieding in Frankrijk.

Testen van je actie

Door een aanbieding, event of bericht in 1 stad te testen, kun je bekijken of het beoogde resultaat wordt bereikt. Ook is het mogelijk voor de ene stad aanbieding A en voor de andere aanbieding B te plaatsen. Zo kun je kijken welke het beste loopt om vervolgens te besluiten wat je landelijke aanbieding gaat worden.

Couleur locale

Facebook geeft je tot slot de mogelijkheid om een lokaal tintje aan je inzet te geven of iets eerst lokaal uit te proberen voordat je er landelijk mee aan de slag gaat. Daarnaast is het voor internationale merken heel handig om een bepaald land apart toe te kunnen spreken. Zo heb je niet meteen een global marketing uiting op Facebook maar is het juist mogelijk om lokaal in te haken. Op bijvoorbeeld een kampioenschap.