Verdieping

Genomineerd voor de Usability Award 2011: Wehkamp.nl

0

Dit jaar wordt voor de 11e keer de jaarlijkse Usability Award uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke websites. Frankwatching plaatst de komende week interviews met willekeurige genomineerden. Vandaag zijn we in gesprek met Alexander van Slooten van wehkamp.nl; genomineerd in de categorie e-commerce.

Dit jaar zijn er voor het eerst geen 5, maar 15 websites kanshebber, verdeeld over de 5 categorieën; bedrijvenwebsites, nieuws & entertainment, e-commerce, communities en overheid/non-profit. Uit elke categorie krijgt één winnaar op 26 mei in LantarenVenster in Rotterdam een Usability Award 2011 uitgereikt. Daarnaast wordt er door een vakjury ook één overall winnaar uitgeroepen.

Wat waren de belangrijkste usability-uitdagingen voor jullie dit jaar?

“In januari hebben we wehkamp.nl compleet vernieuwd. In dit proces is erg veel aandacht besteed aan usability. Naast onze eigen kennis en ervaring is ook gebruik gemaakt van externe expertise en is er veelvuldig gebruikersonderzoek gedaan. Met de nieuwe site willen we onze bezoekers meer inspiratie bieden, terwijl de groep bezoekers die niet zit te wachten op inspiratie maar snel het doel wil bereiken, ook bediend moet worden. Een goed doordachte navigatie is daarbij erg belangrijk. Het enorme assortiment van 100.000 artikelen zorgt voor een enorme uitdaging.”

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“De navigatie van wehkamp.nl bestaat uit 2 belangrijke onderdelen: de functionele werking en de indeling van het assortiment (de zogenaamde taxonomie). Bij het opstellen van de taxonomie is in eerste instantie gebruik gemaakt van de interne expertise. Daarnaast hebben we een uitgebreide card-sorting test gedaan met gebruikers. Hierin hebben we onze gebruikers het assortiment laten indelen. De verschillen met de door ons bedachte taxonomie hebben we zichtbaar gemaakt om intern te kunnen bediscussiëren. In veel gevallen hebben we de klant gevolgd. Los van de taxonomie hebben we gewerkt aan een functioneel navigatiemodel. Er is een aantal varianten ontwikkeld, die we ook weer in een gebruikersonderzoek hebben laten beoordelen. Op de homepage en het eerste niveau zijn beelden dominant.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“We zijn er met de huidige website in geslaagd om 2 totaal verschillende type shoppers te bedienen. Een zeer effectief navigatiemodel voor de rationele, functionele shopper en daarnaast veel inspiratie voor de wat emotionelere shopper die zich wil laten inspireren. Om de functionele shopper te bedienen is er gekozen voor een plat model met een beperkt aantal niveaus. Al in 2 clicks zit je vanaf de homepage op een productoverzichtpagina. In de vorige versie van de site zat er nog een extra laag tussen. Naast de functionele navigatie zijn er tal van ingangen naar inspiratieconcepten, zoals de favorieten van Humberto Tan (zie screenshot). Een dergelijke opzet zie je al wel bij buitenlandse sites, maar nog weinig in Nederland. Daarmee loopt wehkamp.nl echt voorop.”

Waarom zou deze site de Usability Award 2011 in de categorie e-commerce moeten winnen?

“Wehkamp.nl neemt haar klanten zeer serieus en weet al jaren hoe belangrijk een gebruiksvriendelijke website is. Een bezoek aan wehkamp.nl moet altijd een prettige ervaring zijn. Wehkamp.nl is op een zeer gestructureerde manier met usability bezig. Onze eigen usability experts hebben een duidelijke verantwoordelijkheid en weten precies waar op gelet moet worden. Deze professionele werkwijze heeft al 3 keer eerder geleid tot het winnen van de Usability Award.”

Welke plannen zijn er om de usability van de site nog verder te ontwikkelen/verbeteren?

“We voeren doorlopend onderzoek onder gebruikers uit, waarbij we iedere keer weer een ander deel van de website onderzoeken. Zo’n onderzoek levert een schat aan informatie op waarmee we onze website steeds weer verder verbeteren. Dit is een continu proces, dat ook nooit zal stoppen. De perfecte website zal er nooit zijn, er is altijd wat te verbeteren.”

Wie zitten er achter de website?

Wehkamp.nl heeft alle expertise zelf in huis. Bij de diverse gebruikersonderzoeken zijn we ondersteund door Jungle Minds.”

Waarom stemde Nederland op deze website?

Het Nederlandse internetpubliek beoordeelde vanaf 14 april tot 13 mei de 50 genomineerde websites op een viertal usability criteria. Alleen websites met ten minste 1000 stemmen dongen vervolgens mee naar de Usability Award. Hieronder een aantal quotes van mensen die op wehkamp.nl gestemd hebben:

  • “De mogelijkheid selecties te maken zodat je geen artikelen hoeft te bekijken die niet van toepassing zijn, is ideaal en tijdbesparend.”
  • “Ik ben al 62 jaar en deze website is één van de weinige waar ik zonder problemen mee om kan gaan.”
  • “Ideaal als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger. Door het commentaar van andere kopers te lezen, kom je er snel achter wat wel en niet goed is.”
  • “Zeer prettige website. Modern, up-to-date en makkelijk. Alles werkt zoals het moet. Ook de mobiele website is goed verzorgd en praktisch.”

De andere twee kanshebbers voor de Usability Award 2011 in de categorie e-commerce zijn Bol.com en Neckermann. Lees hier ook over andere kanshebbers voor de Usability Award 2011.