Jongeren: 12.000 gameverslaafden & Foursquare nauwelijks gebruikt

0

Deze week presenteert Frankwatching het laatste online-jongerennieuws. Opvallend is het onderzoek van afgelopen week waaruit blijkt dat Nederland 12.000 gameverslaafde jongeren telt. En uit Brits onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met locatieservices zoals Foursquare, Gowalla of Facebook Places. Daarnaast duiken er opnieuw berichten op dat heel veel jongeren onder de 13 jaar gebruik maken van Facebook.

12.000 tieners verslaafd aan online games

Uit onderzoek blijkt dat tieners tussen de 13 en de 16 jaar moeite hebben met het onder controle houden van hun spelgedrag bij het spelen van online videogames met anderen. Zo’n 12.000 tieners blijken te kampen met verslavingsverschijnselen en hebben ook meer gevoelens van depressie en eenzaamheid. Tony van Rooij  concludeert dit op 10 mei in zijn onderzoek dat hij uitvoerde onder begeleiding van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Het klinkt veel, 12.000 gameverslaafde tieners, maar in zijn onderzoek laat de Rooij zien dat slechts 1,5% van de Nederlandse tieners tot deze groep behoort. In totaal is dit 3% van de online gamers in Nederland. Verschijnselen waar deze tieners mee kampen zijn: ze kunnen moeilijk stoppen, ze spelen langer dan ze van plan waren, ze slapen te weinig, ze denken dat ze eigenlijk minder zouden moeten gamen en hun huiswerk lijdt er onder.  Het onderzoek is niet gebaseerd op hoeveel uren de jongeren spelen, maar met name over hoe jongeren denken over het gamen en of ze het gevoel hebben er controle over te hebben.

Vooral Online Roleplaying Games zijn verslavend

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de games die tieners met elkaar online spelen het meest verslavend zijn. Een voorbeeld van de verslavende spellen zijn Online Roleplaying Games, zoals het alom bekende World of Warcraft. Van Rooij geeft overigens aan dat het niet alleen te maken heeft met het soort spel dat jongeren spelen, vaak is er al iets aan de hand met deze jongeren. Ze kunnen bijvoorbeeld sociaal wat angstiger zijn of wat teruggetrokkener. Deze gevoelens worden versterkt bij het veel spelen van online games.

Meer jongens dan meisje gameverslaafd

Het grootste gedeelte van de verslaafde tieners zijn jongens. Dit komt omdat (online) games over het algemeen worden ontwikkeld voor jongens. De afgelopen jaren worden spellen steeds wat socialer en dus stijgt ook de groep met gameverslaafde meisjes. Van Rooij verwacht dat de groep met gameverslaafde jongeren alleen maar groter wordt de komende tijd, omdat online gaming zich ook gaat verplaatsen naar smartphones. Een soortgelijke game van de makers van  World of Warcraft kun je nu al spelen op je mobiele telefoon. Download het promotieonderzoek van Tony van Rooij hier.

Veel tieners zijn niet bekend met locatiediensten

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse marketingbureau Dubit, dat hiervoor zo’n 1.000 Britse tieners ondervroeg over locatiediensten zoals Gowalla, Foursquare en Facebook Places. 48% van de ondervraagde 11- tot 18-jarigen had geen idee van het bestaan van deze netwerken.

De andere 50% van de ondervraagde jongeren weet wel van het bestaan van location services, maar 58% ziet het nut niet in van dergelijke applicaties. Daarnaast gaf ook 45% van de jongeren aan dat ze de check-in tools onveilig vinden.

Bij diegenen die wel gehoord hebben van locatiediensten, is Facebook Places het populairst (44%), opgevolgd door Foursquare met 27% en voor slechts 3% is dit Gowalla. Lees hier verder.

Facebook: 7.5 miljoen gebruikers onder de 13 jaar

TNS interactive consumer onderzocht het gebruik van Facebook onder zo’n 2089 leden van het TNS-panel. Door dit panel te gebruiken als sample veronderstelt TNS dat zo’n 7.5 miljoen gebruikers van Facebook onder de 13 jaar is. Dit ondanks dat Facebook aangeeft dat ze gebruikers onder de 13 weren en dagelijks zo’n 20.000 profielen verwijderen. Kinderen hoeven slechts hun geboortedatum in te voeren wanneer ze een profiel willen aanmaken op Facebook, een tikje makkelijk te omzeilen dus. Lees hier meer over het onderzoek op Mashable.

Ook Nu.nl schrijft over een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat steeds meer jonge tieners een Facebook-profiel hebben. Van de 1.000 ondervraagde ouders geeft 17% aan dat zij geen problemen hebben met het feit dat hun kind een Facebook of MySpace profiel heeft. Een jaar geleden slechts 8%, zowat een verdubbeling dus. Lees hier de rest van het bericht op Nu.nl