Inspiratie

Apps voor peuters en een rammelaar met iPhone-houder

0

Roodkapje als transmediaal verhaal, games als succesvol marketinginstrument, apps voor peuters en een rammelaar met iPhone-houder. De ‘trend’ op de eerste dag van het jaarlijkse congres Trends in Kids- en Jongerenmarketing was duidelijk: wie kinderen wil bereiken gaat digitaal. Maar is digitaal ook de beste manier om de doelgroep aan je te binden? Wat betekent deze trend voor traditionele media als print en tv? Moet het allemaal online of geloven de marketeers ook nog in de kracht van tastbare middelen? Trek zelf je conclusie.

Peuters op de iPhone

Groeiden basisschoolkinderen nog ouderwets op met een computer, de jongste generatie laat de Mac of pc in eerste instantie links liggen en gaat liever aan de slag met iPad en iPhone. “Veel fijner met je vingers”, en: “Kun je meteen overal naartoe”, aldus twee peuters tijdens het onderzoek AppNootMuis van Mijn Kind Online en Kids & Family Insight.

Huishoudens van nu zijn kleine multimediacentra, je breekt er bij wijze van spreken je nek over de smartphones, tablets, laptops, e-readers en spelcomputers. En veruit de meeste ouders (90%) vinden het goed dat hun dreumes of peuter met deze digimedia speelt. Natuurlijk zijn er ook felle tegenstanders, hoewel nog niet wetenschappelijk is aangetoond dat appjes of computerspelletjes schadelijk zijn. Marketeers en gamedesigners hebben in veel gevallen nog wat moeite met het vertalen van de offline kinderspelletjes naar de online variant. Stefanie Jansen (Kids en Family Insight) nodigt de congresgangers uit hun eigen kindersite te laten zien. Heel confronterend want… veel tekst (ze kunnen nog niet lezen), onduidelijke spelletjes (Stefanie kan de panda ook niet vinden) en aandachtspunten die nuttige tips opleveren.

De vertaalslag maken van offline naar online. Dat zal in veel bedrijven en marketingafdelingen bovenaan de agenda staan de komende jaren. Maar moet alles online? Of zal een nieuw medium een oud medium nooit volledig kunnen vervangen?

“Alleen online, daar geloven wij niet in.”

Eric Lücke, directievoorzitter Rabobank Hoorn & Omstreken, is er heel stellig in tijdens zijn workshop ‘School als communicatiekanaal’: “Door alleen online aanwezig te zijn, bereiken wij kinderen niet. Kinderen komen niet op onze site, het interesseert ze niet. Daarom zijn we de klas in gegaan om live met kinderen te praten. Wat willen ze weten over een bank? Tijdens de pauze bleven ze zitten, omdat ze nog niet klaar waren met vragen stellen.” Lücke legt kinderen in eenvoudige taal uit hoe het bankwezen in elkaar zit. Om te bewijzen dat hij echt transparant durft te zijn, heeft hij zelfs het financieel jaarverslag van zijn banken uitgebracht in ‘kindertaal’. Dit geprinte, offline boekje bleek een wereldprimeur. In no-time opgepikt door talloze (kinder)media, waaronder Jeugdjournaal en Kidsweek.

Ook Zorn Uitgeverij bewijst de kracht van offline met ‘Ik eet het beter’ van Albert Heijn en het Voedingscentrum. Kinderen leren over gezonde voeding met een combinatie van digiboard, offline materiaal en een echte klassenlunch. Want gezond eten en drinken, moet je natuurlijk kunnen zien, ruiken, voelen en proeven.

Niet online, niet offline, maar transmediaal!

Liesbeth Hop (Media Makkers) roept het vanaf het centrale podium de zaal in: “Transmedia storytelling is dé nieuwe manier van communiceren met kinderen.” Maar uh… deden we dat niet al? Misschien, maar het kan nog beter! En dat bewijs wordt absoluut geleverd in een presentatie van Roodkapje, verteld op 10 verschillende manieren, stijlen, niveaus en via alle denkbare media. Tip aan de marketeer: als je kinderen wilt bereiken, begin dan met een goed verhaal. En als je dit verhaal hebt, is het de kunst om alle onderdelen van het verhaal te verspreiden over verschillende media, zodat kinderen zelf op zoek moeten en elke keer weer een stukje van het verhaal erbij vinden… De presentatie van Maarten Verkoren en Serge Van Eyck (Walt Disney) sluit hier naadloos op aan: het gaat allemaal om de content!

 

Geweldige online marketing case!

Dezelfde Disney-mannen laten even later een verbluffend leuke online marketing case zien. Disney had ontdekt dat er een hele grote groep fans van jaren ’80 commercials actief was op internet. Voor de introductie van een nieuw character kozen ze er daarom voor om een authentieke jaren 80 commercial te maken, waarin kinderen helemaal blij met een knuffel van het character te zien zijn. Ze hadden er slechts één comment aan toegevoegd: ‘I totally had one of these when I was young’. Onmiddellijk startte er een levendige discussie over het character. Wie was het, wie had hem vroeger ook gehad? Had iemand hem nog? En toen Disney het nieuwe character introduceerde, had hij al een eigen verhaal en een fanclub online.

Accepteer cookies

 

Ouders op blogs en social media

Trendwatcher Thimon de Jong (Trendsactive) signaleert een nieuwe trend onder ouders op blogs en social media. Trots als ze zijn op hun schepping, maken ouders massaal Hyvespagina’s aan voor hun (ongeboren) kroost. Er wordt ook stevig gepronkt op eigen blogs, Facebook en andere sociale media. Er is content zat, want iedereen heeft overal en altijd wel een camera op zak. Hierdoor kan elke seconde uit het leven van hun kind direct met de hele wereld gedeeld worden. Thimon constateert dat kinderen zich daarom vaak een ster voelen in hun eigen leven, met een PR-machine aan opvoeders en opa’s en oma’s om hen heen. Of dat goed of slecht is, laat Thimon in het midden. Wel ziet hij dat ouders hun kinderen meer beschermd opvoeden dan vroeger.

 

De maffe mentor op tv

Van die beschermende opvoeding plukt kinderzender Nickelodeon op een slimme manier de vruchten. Kijken kinderen nog tv dan? Ja, dat doen ze zeker. En wie naar het verhaal van Judith Peters (Head of Nickelodeon) luistert, snapt meteen waarom dit merk onweerstaanbaar is voor kinderen. “Wie wilde er vroeger dat hij kon vliegen?”, “Wie wilde een gat graven in de tuin om naar de andere kant van de wereld te kruipen?” Alle vingers in de congreszaal gaan de lucht in en er verschijnen guitige grimassen op menig gezicht. En dat is precies de kracht van dit merk.

Bij Nickelodeon overkomt je van alles, en toch ook weer niks. Lekker doen wat je altijd al wilde doen en in één rechte lijn van de gebaande paden af. Maar wel in een vertrouwde omgeving, want Nick is de maffe mentor, de gekke oom, die heel dicht bij je staat en met je meedoet, maar het jou zelf laat ontdekken. Een klassiek medium dus, dat door zijn vorm (alles op één zender, de programmering toegespitst op de tijdstippen waarop de verschillende doelgroepen kijken) misschien beter in staat is om een ‘vertrouwde omgeving’ te garanderen.

 

En wat vindt de doelgroep er eigenlijk zelf van?

Op uitnodiging van Wisebloom en One Twenty One konden alle congresgangers na afloop van alle multi- digi-, trans-, en crossmediale sessies eindelijk met de echte experts om tafel! Heel origineel, snel en effectief werd er gespeeddate tussen marketeers en kinderen. Wat zal daar allemaal verteld zijn? Welke gouden tips hebben de kinderen de lucky few die op dit congres waren toegefluisterd?

We zullen het zien tijdens het Trends in Kids- en Jongerencongres 2012! Of volgen we dat gewoon thuis achter onze iPad?